RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Ραδιοερασιτεχνικό Bandplan για το SDR#

Οι περισσότεροι συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες και μη, που έχουν χρησιμοποιήσει δέκτες SDR γνωρίζουν ήδη, και πιθανώς είναι εξοικειωμένοι, με το λογισμικό SDR SHARPSDR #  [1]. Είναι ένα από τα πιο ικανά και επαγγελματικά διαθέσιμα λογισμικά για διάφορους δέκτες SDR. Αρκετά παλιό και ώριμο, ακόμη σε ενεργή ανάπτυξη, με αρκετά νέες δυνατότητες να προστίθενται ετησίως.

Μεταξύ των διαθέσιμων χαρακτηριστικών δυνατοτήτων του SDR# είναι μια που ονομάζεται Band Plan.  Αυτό παρέχει στον χρήστη μια οπτική αναπαράσταση της επίσημης κατανομής συγκεκριμένων τμημάτων του ραδιοφάσματος RF. Οι διαθέσιμες πληροφορίες εμφανίζονται στο κάτω μέρος του RF Spectrum της κύριας οθόνης στην διεπαφή του χρήστη. Για παράδειγμα, η παρακάτω εικόνα απεικονίζει την ζώνη των 20 μέτρων στα HF (γραμμή κόκκινου χρώματος).

Εικόνα 1: SDR Bandplan στο RF Spectrum

Στην περίπτωσή μου αυτό ήταν χρήσιμο, αλλά ήθελα να έχω πιο λεπτομερείς πληροφορίες. Ως ραδιοερασιτέχνες, γνωρίζουμε ότι οι ζώνες HF διαιρούνται περαιτέρω ανά mode λειτουργίας, π.χ. CW, SSB και παρόμοια. Γνωρίζουμε επίσης ότι την κατανομή διαχειρίζεται η  Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (International Amateur Radio Union-IARU). Υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές, οι 1, 2 και 3 [2]. Κάθε μια παραδίδει τη δική της  (ελαφρώς διαφορετική) έκδοση της τμηματοποίησης του φάσματος HF, που ονομάζονται επίσης Band Plans.

Τα Band Plans της IARU παρείχαν αυτό το πρόσθετο επίπεδο πληροφοριών που έψαχνα. Έτσι γεννήθηκε  η ιδέα να τροποποιήσω τη δυνατότητα Band Plan του SDR# προκειμένου να εμφανιστούν οι τμηματοποιήσεις HF της IARU. Για να καταστεί αυτό δυνατό, ένα αρχείο που ονομάζεται BandPlan.xml στο φάκελο εγκατάστασης του SDR#, έπρεπε να τροποποιηθεί. Τα περιεχόμενά του είναι στη γλώσσα XML [3], αλλά μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητά από οποιονδήποτε με τρόπο σκέψης σαν μηχανικός, ή με μια σύντομη εισαγωγή.

Η εργασία μου παρέδωσε τρία διαφορετικά αρχεία XML, ένα ανά IARU region. Όλα βασίζονται στο αρχικό BandPlan.xml που παρέχεται στην έκδοση SDR# 1.0.0.1847. Σε αυτά, όλες οι καταχωρήσεις που αναφέρονταν σε Ham Band στα HF έχουν αφαιρεθεί επειδή έρχονταν σε αντίθεση με τις νέες που προστέθηκαν. Θα βρείτε τους παρακάτω τρόπους λειτουργίας: CW, DIGITAL, VOICE / ALL, CW QRP, SSB QRP, CW QRS, BEACONS, EMCY (Emergency), SAT. Επιπλέον, η IARU ορίζει συγκεκριμένες συχνότητες ως  Center of Activity (Κέντρο  Δραστηριότητας),  π.χ. για χρήση QRP. Για αυτές, αποφάσισα να κατανείμω ένα εύρος ζώνης 2KHz (1 πάνω + 1 κάτω) όταν πρόκειται για CW και 6KHz (3 πάνω + 3 κάτω) για SSB mode λειτουργίας. Συνημμένα θα βρείτε επίσης τα επίσημα αρχεία IARU Band Plan, για τις αναφορές σας.

Κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι έκανα μια τέλεια μεταφορά του IARU Band Plan στο SDR#. Πιθανότατα θα βρείτε λάθη ή θα διαφωνήσετε με τις θεωρήσεις μου.  Για παράδειγμα, η περιοχή 2 έρχεται σε διένεξη με τα shortwave broadcast σε χαμηλές μπάντες. Στη συνέχεια, η VOICE / ALL δεν επιτρέπει καμία χρήση ψηφιακού mode σε πολλές περιπτώσεις. Μη διστάσετε να κάνετε τροποποιήσεις  και να διανείμετε το νέο Band Plan για χρήση από όλους μας. Για όλες τις regions οι καταχωρήσεις ξεκινούν στη γραμμή #23, αναζητήστε το “<RangeEntry minFrequency=”135700″”…

Λίγα screenshots των αποτελεσμάτων είναι παρακάτω. Να έχετε αξιόλογα RXing και θα ακουστούμε στον αέρα!

Εικόνα 2: Νέο Bandplan 20μ (IARU περιοχή 1)
Εικόνα 3: Νέο Bandplan 20μ (IARU περιοχή 1)

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

[1] https://airspy.com/download/

[2] https://www.iaru-r1.org/about-us/organisation-and-history/regions/

[3] https://www.w3schools.com/xml/xml_whatis.asp

Κατεβάστε κάνοντας δεξί κλικ και αποθήκευση το αρχείο XML για την περιοχή 1 της IARU

Κατεβάστε κάνοντας δεξί κλικ και αποθήκευση το αρχείο XML για την περιοχή 1 της IARU με SSTV και FT8

Κατεβάστε κάνοντας δεξί κλικ και αποθήκευση το αρχείο XML για την περιοχή 2 της IARU

Κατεβάστε κάνοντας δεξί κλικ και αποθήκευση το αρχείο XML για την περιοχή 3 της IARU

Το Bandplan της IARU 1 σε PDF

Το Bandplan της IARU 2 σε PDF

Το Bandplan της IARU 3 σε PDF

Σχετικά άρθρα

Η εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ γράφει για την ΕΡΔΕ

Η τοπική εφημερίδα “Συνείδηση” στο φύλλο της της 28ης Μαρτίου 2008, αναφέρθηκε στη συμμετοχή στην ΕΡΔΕ στον 1ο ημιμαραθώνιο “Μιχάλης Κούσης”, γράφοντας για τη συμβολή μας στην επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα.

Μάθετε Περισσότερα

Συμμετοχή στο CQ WPX CW Contest

Ο SZ1A θα είναι στον αέρα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 25-26 Μάη, συμμετέχοντας στο CQ WPX CW Contest. Έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε, ως χειριστές, δύο καλούς φίλους από το εξωτερικό, τον Garo Molozian, G0PZA, από […]

Μάθετε Περισσότερα

Κοπή πίτας ΕΡΔΕ 2019

Με την παρουσία πλέον των 20 φίλων και μελών, κόψαμε την βασιλόπιτα της ΕΡΔΕ, την Κυριακή 3/2 και ώρα 12, στο σταθμό διαγωνισμών και εκτάκτων αναγκών, που διατηρεί η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών, στον Κοκκινόλογγο.  Την τελετή […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση