RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Ιστορία

(Το παρακάτω κείμενο βασίζεται, κυρίως, σε πρόλογο που είχε γράψει για την 1η έκδοση βιβλίου της Ε.Ρ.Δ.Ε., για τους υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες, ο Βαγγέλης Δούτσιος SV1CIF…)

Για να παρουσιάσεις μέσα από ένα κείμενο την εικόνα ενός συλλόγου θα πρέπει και να την γνωρίζεις καλά αλλά και να λειτουργείς μέσα από εκεί. Κυρίως όμως να βλέπεις τα πράγματα με γυμνό μάτι. Η παρουσίαση αυτή επικεντρώνεται όχι μονάχα στη δράση αλλά και στη γενικότερη παρέμβαση της Ένωσης προς το Ραδιοερασιτεχνικό κόσμο.

Το ξεκίνημα για την Ε.Ρ.Δ.Ε. γίνεται το έτος 1985, με τη δημιουργία του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, σε μια εποχή που τα υλικοτεχνικά μέσα ανάπτυξης του ραδιοερασιτεχνισμού ήταν δυσεύρετα και πανάκριβα. Η δράση του συλλόγου είναι αργή αλλά ουσιαστική… Οι αναμεταδότες (R3) και (R6) της περιοχής, μ΄ όλα τα προβλήματα της τότε εποχής, αποτελούν σύμβολο της δράσης των μελών του συλλόγου στις μάχες των βουνοκορφών. Έρχονταν αντιμέτωποι με τα νέα προϊόντα, το άγνωστο και άψυχο, με τις σκέψεις αν θα δουλέψει ή όχι αλλά και με την φαντασία να γίνεται πραγματικότητα.

Ο χρόνος περνά σιγά σιγά, ο σύλλογος πέφτει σε νάρκωση για 3-4 χρόνια, αλλά όπως ήταν φυσικό αυτή η νάρκωση δε διαρκεί πολύ. Κάποια στιγμή φεύγει, και η ευθύνη απέναντι στον ραδιοερασιτεχνισμό, έφερε και πάλι τους “παλαίμαχους“ στο δρόμο της δράσης. O SV1UK, o SV6HA, o SV1VM, o SV1SN, o SV1ALF, o SV1AQS, o SV1ALE αλλά και άλλοι ραδιοερασιτέχνες της «παλιάς φρουράς» πέφτουν στη μάχη για να ζωντανέψουν τις παλιές εικόνες της τότε όμορφης εποχής του SV1AFA (διακριτικό του σταθμού του συλλόγου τότε), που αργότερα θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο ενότητας και δράσης. Η περιοχή πια είναι νεκρή από αναμεταδότες, οι σχέσεις του συλλόγου με την Ε.Ε.Ρ. αρχίζουν να κλονίζονται, καθώς ανατέλλει και γεννιέται η ομοσπονδία των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων. Οι αδυναμίες των Δ.Σ. των συλλόγων και η ανυπαρξία ολοκληρωμένης και κοινής δράσης για την ανάπτυξη του ρόλου του ραδιοερασιτέχνη στη χώρα μας,βρίσκει τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες στον ύπνο! Χωρίς σχέσεις συνεργασίας, με πολλαπλές αντιθέσεις χωρίς προηγούμενο, τσακίζουν για μια ακόμη φορά τον χώρο μας.

Το καλοκαίρι του 1992, οι εραστές της επικοινωνίας ζυμώνουν την ιδέα των μαθημάτων για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, που γίνεται αργότερα πραγματικότητα. Τον Μάρτιο του 1993, βγαίνουν οι πρώτοι ραδιοερασιτέχνες παραγωγής Ε.Ρ.Δ.Ε., οι λεγόμενοι «τσάρληδες» και από εδώ είναι που αρχίζει η δεύτερη γέννηση του συλλόγου. Οι νέοι «τσάρληδες» διψασμένοι για το καινούργιο, παθιασμένοι, αλκοολικοί του μικροφώνου, ερωτευμένοι με το άγνωστο, πέρα από τα σύνορα τους, τρέχουν για την αλλαγή της εικόνας, μιας εικόνας που είχε σχεδόν αρχίσει να ξεθωριάζει . Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου ο αναμεταδότης R2 (SV1E) των Ακαρνανικών, πάνω από το αρχαίο Θύριο, σε μια από τις στρατηγικότερες κορυφές της Ελλάδας, αρχίζει να λειτουργεί. Κι αυτή είναι μόλις η αρχή!!

Νέες εγγραφές, νέα μέλη στον σύλλογο. Ένας μεγάλος ραδιοερασιτεχνικός οργασμός αρχίζει στην περιοχή. Οι παλαίμαχοι ζωντανεύουν, γίνονται δάσκαλοι και σχεδιαστές. Οι νέοι ραδιοερασιτέχνες ψάχνουν το καινούργιο αλλάζουν παραστάσεις και τρόπους σκέψης , παραμερίζουν νοοτροπίες και καχυποψίες και από εδώ αρχίζει ..η δράση !! Σημαντικές ημερομηνίες σ’ αυτή την πορεία είναι

 • Οκτώβριος 1993.. Συμμετοχή στο W.W. Contest 1993 για πρώτη φορά. O σύλλογος αλλάζει την επωνυμία του σε Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας (Ε.Ρ.Δ.Ε.)
 • Φεβρουάριος 1994 .. Ο αναμεταδότης R6 (SV1F) του Παλαιοπλάτανου Ναυπακτίας αρχίζει να λειτουργεί, ανοίγοντας νέους δρόμους επικοινωνίας, ακόμη και με την πρωτεύουσα, πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή.

 • Απρίλιος 1994.. Γίνεται η 1η ραδιοερασιτεχνική έκθεση της Ε.Ρ.Δ.Ε. στο Αγρίνιο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, στην αίθουσα «Φαντασία». Η έκθεση είναι η πρώτη του είδους της και γίνεται θέμα στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών.
 • Ιούλιος 1994.. Η Ε.Ρ.Δ.Ε. αρχίζει την συνεργασία της με τις άλλες Ραδιοερασιτεχνικές Ενώσεις (Ε.Ε.Ρ., Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ. κ.τ.λ.).
 • Σεπτέμβριος 1994 .. Η Ε.Ρ.Δ.Ε. στηρίζει και συμμετέχει στον πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο, ενεργοποιώντας το Special διακριτικό J41CIF.
 • Οκτώβριος 1994 .. Ο SV1AFA παίρνει μέρος στο W.W. Contest 1994 και δημιουργεί μια παράδοση συμμετοχών που κρατάει ακόμη και σήμερα…
 • Μάρτιος 1995 .. Αρχίζει να λειτουργεί το digi J41VAB (ψηφιακός αναμεταδότης).
 • Μάιος 1995 ..Αρχίζει να λειτουργεί η BBS (packet radio) της Ένωσης αλλά και δεύτερος ψηφιακός αναμεταδότης, το digi-ha, στα Ακαρνανικά.
 • Δεκέμβριος 2003… Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, αναγνωρίζοντας το έργο της Ε.Ρ.Δ.Ε., της χορηγεί επικοινωνιακό εξοπλισμό, κάνοντας την Ένωσή μας, μια από τις αρτιότερα εξοπλισμένες στην Ελλάδα.
 • Μάιος 2004..Ο Δήμος Αγρινίου αναγνωρίζοντας, με τη σειρά του, τη βοήθεια που παρείχαμε σε σειρά περιπτώσεων, μας χορηγεί το πρώην κοινοτικό κατάστημα Καμαρούλας, όπου οργανώνονται τα γραφεία μας. Εκεί γίνονται μαθήματα και η εκπαίδευση των νέων ραδιοερασιτεχνών, θέμα που για την Ένωσή μας από την πρώτη στιγμή, είχε και έχει πρωτεύουσα σημασία.
 • Φεβρουάριος 2004… Το διακριτικό κλήσης του συλλόγου μας αλλάζει, εναρμονιζόμενο με το νέο νόμο σε SZ1A.
 • Μάρτιος 2008 Η ΕΡΔΕ αναλαμβάνει και φέρνει με επιτυχία σε πέρας την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη του 1ου ημιμαραθωνίου «Μιχ. Κούσης» καθώς και όλων των επομένων.
 • Μάιος 2009… Η ΕΡΔΕ τοποθετεί το πρώτο Digi APRS 9600 στη Δυτική Ελλάδα, αρχικά στα Ακαρνανικά και μετά στον Παλαιοπλάτανο.
 • Νοέμβριος 2009… Ο Δήμος Παρακαμπυλίων, με απόφαση του ΔΣ, μας παραχωρεί το πρώην Δημοτικό σχολείο Κοκκινόλογγου, προκειμένου να δημιουργήσουμε σταθμό διαγωνισμών και εκτάκτων αναγκών.
 • Η Ε.Ρ.Δ.Ε. γιορτάζει τα 25 χρόνια παρουσίας της με το ειδικό πρόθεμα SX25 που φέρουν όλα τα μέλη της, συν το SX25A που είναι το ειδικό διακριτικό του συλλόγου.
 • Φεβρουάριος 2011…. Δημιουργείται ο σταθμός και συμμετέχουμε στον 1ο διαγωνισμό.
 • Ιούνιος 2011… Λειτουργεί σε συνεργασία με την Ε.Ε.Ρ., ο πρώτος κόμβος DSTAR στην περιοχή μας.
 • Νοέμβριος 2015… Ο πρώτος ξένος ραδιοερασιτέχνης που επισκέπτεται και χειρίζει από το σταθμό μας, είναι ο Don G3XTT, από την Αγγλία, διευθυντής του περιοδικού PW.
 • Ιούλιος 2017… Ο σταθμός ανακαινίζεται εκ βάθρων.
 • Ιούλιος 2018… Συμμετέχουμε στη 12η συνάντηση ερασιτεχνών αστρονόμων, που διεξάγεται στο Δρυμώνα Θέρμου, με το διακριτικό SX12ASTRO.

Παράλληλα, όλο αυτόν τον καιρό, η Ε.Ρ.Δ.Ε. συμμετέχει σε πολλά Contest (Παγκόσμιους Διαγωνισμούς Ραδιοτηλεπικοινωνιών), όντας ο πιο δραστήριος Ελληνικός σύλλογος στον τομέα αυτό, κατακτώντας πρώτες θέσεις στην Ελλάδα και προβάλλοντας την περιοχή μας αλλά και την χώρα μας εν γένει, στο εξωτερικό.

Η ομάδα αποστολών της Ένωσης, με Special διακριτικά J41AW, J41W, J41AFA, J48W, J48AFA, J41K, J41THE, SX8Z, SX25A, SX12ASTRO και με πολλά άλλα, πραγματοποιεί πάνω από 400.000 επαφές, κάνοντας την εμφάνιση της δυναμικά στα HF και προβάλλοντας μέσα από αυτές τις επαφές την ιστορία του τόπου, τις ομορφιές και ιδιαιτερότητες της Ελλάδας καθώς και το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Από τα νησιά μας μέχρι το γειτονικό Θέρμο και την Ακρόπολη Θεστιέων, διαλαλούμε από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, τις ομορφιές της πατρίδας μας.

Η Ε.Ρ.Δ.Ε. ανοίγει τις πόρτες συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όντας πρωτοπόρα στον τομέα αυτό και συνεργάζεται με το Δήμο Αγρινίου αλλά και με άλλους Δήμους, Κοινότητες και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, με στόχο την παρουσίαση και προβολή της Δυτικής Ελλάδας στο κόσμο των ραδιοερασιτεχνών μέσα από δραστηριότητες και επαφές.

Ο Μιχάλης SV1RK στην εγκατάσταση – τοποθέτηση κεραιών του R6 στην κορυφή Παλαιοπλάτανος (εγκαταστάσεις του ΟΤΕ) το 1987

Επιπρόσθετα βοηθάει πολλές φορές σε εκδηλώσεις τους, αναλαμβάνοντας την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη διαφόρων εκδηλώσεων (μαραθώνιοι, ημιμαραθώνιοι, ποδηλατικοί αγώνες, κλπ.)..

Παράλληλα προβάλλει το ραδιοερασιτεχνισμό μέσα από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται, αλλά και με την έκδοση δελτίων τύπου, αφισών, κλπ.

Τέλος η εθελοντική μας προσφορά ολοκληρώνεται μέσα από τη συμμετοχή μας με τις ομάδες εκτάκτων αναγκών της Ε.Ρ.Δ.Ε., που είναι ενταγμένες στα προγράμματα της πολιτικής προστασίας και σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είναι έτοιμες να βοηθήσουν όπου απαιτηθεί.

Η Ε.Ρ.Δ.Ε. παίζει σήμερα έναν σημαντικό ρόλο παρέμβασης στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Ειδικά στο χώρο των ραδιοερασιτεχνών, έρχεται η παγκόσμια αναγνώριση της, βραβεύεται, όπως βραβεύονται και πολλά από τα μέλη της, δημιουργεί σχολείο για την εκπαίδευση υποψηφίων ραδιοερασιτεχνών, διοργανώνει τεχνικά σεμινάρια για τις ραδιοεπικοινωνίες, κ.τ.λ.

Διαρκής στόχος μας είναι η Ε.Ρ.Δ.Ε. να γίνει πόλος έλξεως για τους νέους, παράδειγμα προς μίμηση για άλλες ενώσεις, συλλόγους, κ.τ.λ.

Σήμερα η Ε.Ρ.Δ.Ε. έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργούν υπό την εποπτεία της:

 1. Αναμεταδότης (SV1E) στα Ακαρνανικά πλήρως εξοπλισμένος (μηχάνημα Yaesu VXR 7000, duplexer Wacom, φίλτρο DCI, κεραία Colinear 4 διπόλων), συνολικής αξίας εγκατάστασης 5000 € περίπου
 2. Κόμβος Echolink στο Αγρίνιο, αξίας 550€ περίπου.
 3. Αναμεταδότης RU88 πειραματικά στο Αγρίνιο, αξίας 1000€ περίπου.
 4. Σταθμός Contest στον Κοκκινόλογγο, αποτελούμενο από ράδια Icom 756proII, Kenwood 950sdx, Kenwood 850sat, Yaesu ft990, κλπ. ενισχυτές Icom PW1, OM Power 2000HF, κεραίες monobanders και πύργους, bandpass φίλτρα, interlock EA4TX, υπολογιστές, ξενοδοχειακό εξοπλισμό για φιλοξενία 12 ατόμων, κ.λπ. αξίας άνω των 20.000 €, στον Κοκκινόλογγο.

Παροπλισμένα αυτή τη στιγμή αλλά έτοιμα να τοποθετηθούν ξανά, όποτε οι συνθήκες ευνοήσουν κάτι τέτοιο, είναι:

 1. Ενός digi APRS 1200 SZ1A-11 (προορίζονταν για τα Ακαρνανικά) αξίας 300€ περίπου
 2. Ένας αναμεταδότης R6 (SV1F) (βρίσκονταν στον Παλαιοπλάτανο Ναυπακτίας), πλήρως εξοπλισμένος (μηχάνημα YaesuVXR5000, duplexerWacom, κεραία 2 5/8), συνολικής αξίας 3000€ περίπου.
 3. Ένα digiAPRS 1200 (J41VAB) (βρίσκονταν στον Παλαιοπλάτανο Ναυπακτίας), αξίας 300€ περίπου.
 4. Ένα digiAPRS 9600 (SZ1A-12) (βρίσκονταν στον Παλαιοπλάτανο Ναυπακτίας), αξίας 700€ περίπου
 5. Ένα relay digiAPRS 9600 (SZ1A) (βρίσκονταν στα γραφεία μας στην Καμαρούλα Αγρινίου), αξίας 700€ περίπου.