RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Menu

Πώς να κάνετε αίτηση για DXCC μέσω LotW

γράφει ο Κωνσταντίνος Σταμάτης, SV1DPI

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, το DXCC είναι το βραβείο με τη μεγαλύτερη αναγνώριση στο χώρο των ραδιοερασιτεχνών. Για να κατακτήσει κάποιος το DXCC, πρέπει να αποδείξει ότι έκανε επαφές, τουλάχιστον, με 100 ραδιοχώρες. Η επιβεβαίωση των επαφών γίνεται:

  • είτε παρουσιάζοντας τις κάρτες που έχεις σε έναν εξουσιοδοτημένο ελεγκτή της ARRL,
  • είτε υποβάλλοντας αίτηση ηλεκτρονικά για επαφές που επιβεβαιώνονται μέσω LotW (τι είναι το LotW;)

Εάν κάποιος έχει κάποιες από τις επαφές του επιβεβαιωμένες μέσω LotW και κάποιες άλλες μέσω καρτών, πρέπει να κάνει δύο ξεχωριστές αιτήσεις.

Αν κάποιες επαφές είναι επιβεβαιωμένες και με τους δύο τρόπους, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι: Στο LotW κάθε qso χρεώνεται ξεχωριστά ενώ η αίτηση με κάρτες έχει ως ελάχιστο 120 επαφές (είτε στείλουμε 1 είτε 120 κάρτες, πληρώνουμε το ίδιο). Από την άλλη μεριά η αίτηση με κάρτες είναι πιο ακριβή και παίρνει περισσότερο χρόνο να εκτελεστεί. Συν το γεγονός ότι πρέπει να στείλετε τις κάρτες σε εξουσιοδοτημένο ελεγκτή για έλεγχο. Αν όμως, ούτως ή άλλως, στείλετε αίτηση με κάρτες, συμφέρει να στείλετε όσες επαφές έχετε μέσω καρτών και όχι μέσω LotW.

Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε αν κάνουμε αίτηση μέσω LotW

Αφού κάνουμε login στην ιστοσελίδα του LotW δίνοντας το username και το password μας (προσοχή αυτό που μας έστειλαν και όχι αυτό με το οποίο “υπογράφουμε” τα αρχεία που στέλνουμε στο LotW), πατάμε εκεί που λέει Awards και μετά επιλέγουμε το λογαριασμό DXCC που μας ενδιαφέρει, κάνοντας κλικ εκεί που λέει Select DXCC award account

Έτσι θα οδηγηθούμε σε μια οθόνη όπου φαίνεται ο παρακάτω πίνακας με τα κατορθώματά μας.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά που δείχνει ο πίνακας;

  • * : όπου βλέπουμε αστεράκι (*) σημαίνει ότι το συγκεκριμένο award μας έχει δοθεί.
  • Selected : είναι τα qso που μπορούμε να επιλέξουμε αυτή τη στιγμή και να κάνουμε αίτηση.
  • Applied : είναι τα qso που έχουμε κάνει αίτηση και αυτή εκκρεμεί.
  • Awarded : είναι τα qso που μας έχει δοθεί βραβείο.
  • Total/Current : είναι το σύνολο που θα είχαμε στο DXCC, αν υποβάλαμε όλες τις επαφές μας και αυτές εγκρίνονταν, δηλ. το άθροισμα των παραπάνω.
  • Δεξιά φαίνεται ποια διακριτικά μετέχουν (μετράνε) στο εν λόγω DXCC. Δεν είναι δηλ. απαραίτητο να μετέχει μόνο το SV1DPI στο DXCC του SV1DPI! Άλλωστε θα ήταν άδικο να μη μετρήσουν οι επαφές που έγιναν με το διακριτικό SX25DPI, για παράδειγμα (ειδικό διακριτικό του SV1DPI για τα 25 χρόνια της Ε.Ρ.Δ.Ε.) ή αυτές με το SX2004D (επίσης προσωπικό ειδικό διακριτικό για την Ολυμπιάδα των Αθηνών του 2004). Προσέξτε επίσης ότι και τυχόν επαφές από την ίδια ραδιοχώρα, αλλά από άλλη θέση (όπως πχ. SV1DPI/8) μετράνε κανονικά για το DXCC του SV1DPI, αλλά όχι χωρίς να το ζητήσουμε (Τι πρέπει να κάνετε για να μετρήσουν;). Προσοχή όμως: επαφές από άλλη ραδιοχώρα (π.χ. από την Κρήτη SV9/SV1DPI) δε μετράνε, ακόμη κι αν περιέχουν το διακριτικό μας, όπως εδώ. 

Κάνουμε κλικ στη λέξη Application αριστερά. Βγαίνει ένας πίνακας που περιέχει όλα τα qso μας, για τα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε αίτηση. Μπορούμε πολύ απλά να πατήσουμε το Check All και να τα διαλέξουμε όλα ή να πάμε και να τα επιλέξουμε-διαλέξουμε ένα ένα (συνιστάται). Επίσης παρατηρείστε ότι υπάρχει ένα Χ σημειωμένο κάτω από κάποιες στήλες. Με αυτό το Χ, το LotW μας λέει, για ποιο βραβείο μετράει το κάθε qso αν το επιλέξουμε. Για παράδειγμα εδώ το qso μου με το VP2ETN μετράει για τα 80Μ DXCC και για το DXCC Challenge. Κάποιες φορές συμβαίνει να έχει ένα QSO επιλεγμένο για το mode, το οποίο είναι σε μπάντα που μας ενδιαφέρει και ξεχωριστά κι άλλο QSO για τη μπάντα. Π.χ. το SX9C, που είναι QSO στα 80μ, να είναι επιλεγμένο για το CW κι ένα άλλο QSO με τον SV9DJO να είναι επιλεγμένο για τα 80μ. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να διαλέξουμε μόνο το πρώτο και θα μετρήσει κανονικά και για τα δύο, έστω και αν μαρκαρισμένη με Χ είναι μόνο η μία από τις δύο περιπτώσεις.

Αφού επιλέξουμε τις επαφές που επιθυμούμε, προχωράμε στο τέλος του πίνακα και πατάμε Update and Save Selections, για να σώσουμε τις επιλογές μας και Continue για να συνεχίσουμε…

Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2ο μέρος της αίτησής μας. Η πρώτη ερώτηση στην επόμενη εικόνα είναι σχετικά με το αν υποβάλαμε ξανά αίτηση μέσα στην ίδια χρονιά. Αν υποβάλαμε ξανά, πρέπει να απαντήσουμε Yes. Διαφορετικά απαντάμε No. Και φυσικά πατάμε continue για να συνεχίσουμε τη διαδικασία…

Στο 3ο μέρος της αίτησής μας, ενημερωνόμαστε για το ποια βραβεία δικαιούμαστε. Εάν έχουμε ήδη κάποιο DXCC και δικαιούμαστε τυχόν αναβάθμιση του σκορ μας, το σύστημα το κάνει αυτόματα. Για κει που δικαιούμαστε ένα DXCC όμως, μας αφήνει το δικαίωμα να τσεκάρουμε αν το θέλουμε ή όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί το κάθε βραβείο στοιχίζει κάποια $ και να μην έχουμε ή να μη θέλουμε να δώσουμε τόσα χρήματα… (η ARRL βασικά ενδιαφέρεται για το χρήμα και μόνο, μην τσιμπάτε αν και η ματαιοδοξία μας ψάχνει τρόπους να αυτοϊκανοποιηθεί). Ας πούμε στην περίπτωση της επόμενης εικόνας, μπορούμε να πάρουμε βραβείο για τα 40, 17 και 15μ, αλλά επιλέξαμε μόνο το βραβείο των 40μ.

Αν κάποιο βραβείο δεν το έχουμε ακόμη συμπληρώσει, το σύστημα γράφει με κόκκινα γράμματα Not yet eligible που σημαίνει ότι δεν είμαστε ακόμη επιλέξιμοι (όπως γράφει στα 6μ στην επόμενη εικόνα).

Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το διακριτικό μας και τα στοιχεία αλληλογραφίας μας. Προσέξτε ότι το όνομά μας πρέπει να το γράψουμε όπως θέλουμε να τυπωθεί πάνω στο βραβείο (πχ. Κωνσταντίνος και όχι Ντίνος). Μην ξεχάσετε να γράψετε και το email σας και τέλος να πατήσετε continue, για να πάμε στο τέλος…

Στο 4ο μέρος της αίτησης, το πρόγραμμα μας λέει τι θα πληρώσουμε… (ωχ)

Στο κάτω μέρος της οθόνης δίνουμε τις λεπτομέρειες της πληρωμής μας. Προτείνω να τσεκάρετε το “I will pay by mail/fax“. Αυτό σημαίνει ότι θα στείλουμε είτε τα χρήματα είτε τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας, μέσω γράμματος ή fax (ασφαλέστερο). Μπορείτε χωρίς κανένα πρόβλημα να στείλετε fax (001-860-594-0346) με τα στοιχεία της κάρτας σας στην ARRL είτε φυσικά να συμπληρώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας εδώ (σημειώστε ότι η ARRL δεν είναι πολύ προσεκτική με τα στοιχεία της κάρτας σας και μπορεί να υποκλαπούν). Τέλος πατάμε εκεί που λέει Submit Application για να υποβάλλουμε την αίτηση…

Η οθόνη που ακολουθεί (τελευταία), είναι μια σύνοψη όσων στείλαμε παραπάνω.

Επίσης , ας έχουμε υπόψιν ότι πατώντας εκεί που λέει Get application as printable PDF, μπορούμε να κρατήσουμε σε αρχείο PDF την αίτηση που μόλις κάναμε (συνιστάται).

Αν κάνουμε αίτηση μέσω LotW, έχουμε τελειώσει. Αν όμως στείλουμε και κάρτες, τότε πρέπει να κάνουμε ξεχωριστή αίτηση