RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Ετοιμάζουμε και ανεβάζουμε ένα αρχείο στο LotW

Δημιουργήσαμε λοιπόν πιστοποιητικό , εισαγάγαμε μια τουλάχιστον θέση για το σταθμό μας και είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε τα πρώτα μας QSOs στο LotW.

Πριν απ’ όλα θα πρέπει να εξάγουμε από το πρόγραμμα που διατηρούμε το log μας, που καταγράφουμε δηλαδή τις επαφές μας, ένα αρχείο με τις επαφές που θέλουμε να ανεβάσουμε (καλό είναι μόνο αυτές που θέλουμε και όχι όλες αλλά αν δε μπορούμε να τις διαλέξουμε, τις εξάγουμε όλες). Το αρχείο αυτό πρέπει να είναι είτε τύπου ADIF (κατάληξη .adi ή .adif) είτε τύπου Cabrillo (.log ή .cbr).

Στη συνέχεια πρέπει να “υπογράψουμε” το log μας, να πιστοποιήσουμε δηλαδή ότι είμαστε εμείς που στέλνουμε αυτό το ημερολόγιο και όχι κάποιος άλλος και παράλληλα να ενημερωθεί το πρόγραμμα σε ποιο από τα διακριτικά που διαχειριζόμαστε αναφερόμαστε, από ποια θέση εκπέμπαμε, κλπ. Για να το κάνουμε αυτό, τρέχουμε το πρόγραμμα του LotW, το TQSL. Εάν είμαστε συνδεδεμένοι στο internet, διαλέγουμε την επιλογή “Sign a log and upload it automatically to LotW” (Υπογράφω ένα ημερολόγιο επαφών και το ανεβάζω στο LotW αυτομάτως).

Εάν για κάποιο λόγο δεν έχουμε σύνδεση στο internet στον υπολογιστή που έχουμε εγκαταστημένο το TQSL (δεν το συνιστώ σε καμία περίπτωση), μπορούμε να επιλέξουμε τη δεύτερη επιλογή “Sign a log and save it for uploading later” (υπογράφω ένα ημερολόγιο επαφών και θα το ανεβάσω αργότερα.

Αν το ημερολόγιό μας είναι χειρόγραφο, επιλέγουμε την τρίτη επιλογή “Create an ADIF file for signing and uploading” (Δημιουργώ ένα αρχείο τύπου ADIF που θα υπογράψω και ανεβάσω). Σ’ αυτή την περίπτωση θα βγει ένα παράθυρο όπου θα αρχίσουμε να προσθέτουμε ένα ένα τα QSO που θέλουμε να ανεβάσουμε.

Θεωρώ και τις δύο παραπάνω περιπτώσεις αρκετά απίθανες, άρα, προς το παρόν, δεν θα αναλύσουμε αυτές τις περιπτώσεις. Αν κάποιος έχει απορία ας μας στείλει ένα email για βοήθεια.

Αν λοιπόν επιλέξαμε την πρώτη επιλογή, θα μας προτρέψει να επιλέξουμε το αρχείο ADIF (κατάληξη .adi ή .adif) ή Cabrillo (.log ή .cbr) που εξάγαμε από το πρόγραμμα που διατηρούμε το log μας.

Ακριβώς μετά, το πρόγραμμα θα κοιτάξει τις θέσεις σταθμού που έχουμε δηλώσει και θα μας ζητήσει να του πούμε, από ποια θέση κάναμε τα QSOs που θα ανεβάσουμε. Επιλέγουμε το επιθυμητό και πατάμε ΟΚ.

Τότε θα ερωτηθούμε εάν αυτό που επιλέξαμε είναι σωστό, ανακεφαλαιώνοντας τις πληροφορίες που περιέχει η θέση που επιλέξαμε. Βλέπουμε ότι αναφέρει το όνομα της θέσης που επιλέξαμε (Station Location), το διακριτικό με το οποίο κάναμε τα QSOs (Callsign), και τη ραδιοχώρα που εκπροσωπεί το διακριτικό μας (DXCC). Στο τέλος μας ρωτάει να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που έχει ως σωστές. Αν είναι σωστές, πατάμε Ναι και προχωράμε.

Ακολούθως ερωτόμαστε αν από τα QSOs που του δώσαμε θα χρησιμοποιηθούν όλα ή μόνο κάποια που βρίσκονται ανάμεσα σε δυο ημερομηνίες που πρέπει να γράψουμε. Λογικά θέλουμε όλες οι επαφές που περιέχει το αρχείο ADIF να ανεβούν, οπότε δε συμπληρώνουμε τίποτα και πατάμε ΟΚ. Αν θέλουμε να βάλουμε ημερομηνίες, αυτές πρέπει να είναι της μορφής 2020-11-17, ήτοι έτος, μήνας, ημερομηνία.

Μετά το τελευταίο ΟΚ είμαστε έτοιμοι. Θα δούμε ένα μήνυμα που στο τέλος θα περιέχει τη φράση “After reading this message, you may close this program” ήτοι “αφού διαβάσετε αυτό το μήνυμα, μπορείτε να κλείσετε το πρόγραμμα”. Πρέπει δηλαδή να περιμένουμε (λογικά κάποια δευτερόλεπτα) να δούμε το μήνυμα. Μόνο και μόνο τότε οι επαφές μας ανέβηκαν στο LotW. Προσοχή οι επαφές μας ανέβηκαν μεν αλλά δεν έχουν ακόμα επεξεργαστεί, άρα πιθανώς αν συνδεθούμε στην ιστοσελίδα του LotW, να μην τις δούμε άμεσα. Αυτό εξαρτάται από το φόρτο που έχει η σελίδα, που ειδικά μετά από διαγωνισμούς είναι μεγάλος.