RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

LotW: Εισαγωγή

Τι είναι το LotW;

Το LotW (Logbook of the World – λοτο) είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει στους servers της ARRL (Αμερικάνικης Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών) και καταγράφει βασικές πληροφορίες για κάθε QSO που κάνω και ανεβάζω στο LotW.

Στην κορυφή, εκεί που λέει Station (σταθμός) είναι οι πληροφορίες που έχει το LotW για μένα: το διακριτικό μου, τη ραδιοχώρα μου, τη CQ ζώνη μου, την ITU ζώνη μου, και το Grid μου.

Ακριβώς από κάτω, εκεί που λέει Worked Station είναι οι πληροφορίες για ένα QSO που ισχυρίζομαι ότι έκανα μ’ έναν άλλο ραδιοερασιτέχνη!!!

Όλες αυτές οι πληροφορίες, είναι αυτές που ανέβασα εγώ και μπορεί να είναι λάθος. Γι’ αυτό λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό και ο άλλος σταθμός να ανεβάσει τα ίδια, να συγκριθούν και να το σύστημα να παράγει μια επιβεβαίωση.

Ο κύριος σκοπός του LotW λοιπόν είναι ο έλεγχος και η επαλήθευση ότι μια επαφή όντως συνέβη μεταξύ δύο ραδιοερασιτεχνών που όντως υπάρχουν. Όταν δυο ραδιοερασιτέχνες στείλουν τις επαφές τους στο LotW, ο υπολογιστής αναλαμβάνει να τσεκάρει ποιες επαφές των δύο ταιριάζουν. Αυτές που ταιριάζουν τις θεωρεί QSL κάρτες. Προσοχή: δε στέλνει ούτε τυπώνει κάρτες. Απλά αυτές τις επαφές που επιβεβαιώνει, μπορεί κάποιος να τις χρησιμοποιήσει για τα βραβεία (και μόνο γι’ αυτά) που υποστηρίζει το σύστημα.

Στη δεύτερη εικόνα, συνέβη ακριβώς αυτό: Κι εγώ (SV1DPI) και ο UR2Y ανεβάσαμε παρόμοιες πληροφορίες για ένα QSO που κάναμε και παρήχθη μια επιβεβαίωση!!! Έτσι στο τέλος προστέθηκαν ώρα, mode, μπάντα, συχνότητα και ημερομηνία επιβεβαίωσης (QSL)

Για να μπορεί κάποιος να στείλει τις επαφές του στο LotW πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία πιστοποίησης για να εγγραφεί στο σύστημα. Τότε και μόνο τότε μπορεί να στέλνει το ηλεκτρονικό ημερολόγιο επαφών του (Log) στο LotW. Ο υπολογιστής στη συνέχεια αναλαμβάνει τα υπόλοιπα: διασταυρώνει δηλαδή τα στοιχεία που του στέλνουμε. Από αυτή τη διασταύρωση που γίνεται, χωρίς να γνωρίζει ο ένας τι στέλνει ο άλλος (αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με το eqsl), προκύπτει η επιβεβαίωση ή η διάψευση μιας πιθανής επαφής μας. Η ARRL που έφτιαξε και συντηρεί αυτό το σύστημα, εγγυάται την καλή λειτουργία του και προπαντός την αξιοπιστία του. Το πιο ωραίο είναι ότι το να ανεβάσει κάποιος τις επαφές του στο LotW, αλλά και να δει τις επιβεβαιωμένες επαφές του, είναι δωρεάν!

Ποιες επαφές μετράνε;

Για να ταιριάζει μια επαφή πρέπει, να ταιριάζουν όλα τα στοιχεία του qso, δηλαδή ημερομηνία, ώρα, mode, μπάντα και διακριτικό. Η ώρα δε χρειάζεται να ταιριάζει απόλυτα και θεωρείται ότι ταιριάζει εφόσον υπάρχει απόκλιση μέχρι μισής ώρας. Όλα τα άλλα πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα.

Επειδή τα υπόλοιπα θεωρούνται αυτονόητα, ας δώσουμε λίγο προσοχή στο διακριτικό. Άλλο διακριτικό θεωρείται το SV1DPI κι άλλο το SV1DPI/p ή το SV1DPI/8 κλπ. Προσοχή χρειάζεται να δώσουμε ότι σε ποιο διακριτικό ανήκουν τα QSO που στέλνω, έχει να κάνει με το με ποιο πιστοποιητικό υπογράφω το αρχείο που θα στείλω και όχι πώς θα ονομάσω το αρχείο!!!

Οι επιβεβαιωμένες επαφές μετράνε για όλα τα βραβεία;

Όχι. Κυρίως μετράνε για τα βραβεία που υποστηρίζει το σύστημα. Αυτή τη στιγμή αυτά είναι το DXCC, το WAS (Working All States), το VUCC, το CQ WPX, το CQ WAZ και το ΙΟΤΑ. Η ARRL είχε υποσχεθεί ότι κάποια στιγμή το σύστημα θα υποστηρίξει κι άλλα βραβεία. Σιγά σιγά και τα υπόλοιπα βραβεία του CQ (Field,κλπ) αναμένεται τα επόμενα χρόνια να υποστηριχθούν.

Επίσης κάποια άλλα βραβεία χρησιμοποιούν το LotW αφού ο χρήστης δώσει το username του και το password του (δε συστήνεται κάτι τέτοιο από την ARRL), κατεβάζουν τις επιβεβαιωμένες επαφές χρησιμοποιώντας τες. Πχ το σύστημα της DARC (Γερμανική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών) https://dcl.darc.de/~dcl/public/index.php

Τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε registered users, να πιστοποιηθούμε δηλαδή;

Προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε το Lotw πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1 Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το πρόγραμμα.

Το Lotw χρησιμοποιεί ένα λογισμικό που λέγεται TrustedQSL (TQSL). Το πρόγραμμα φυσικά είναι δωρεάν και υπάρχει για Windows, Apple Mac OS, Apple OS X και Linux.

το εικονίδιο του TQSL
  1. Πατώντας στα παραπάνω link, διαλέγουμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο, δίνοντας προσοχή πού το αποθηκεύουμε.
  2. Πάμε στο directory που αποθηκεύσαμε το αρχείο. Ένα διπλό κλικ στο αρχείο που αποθηκεύσαμε είναι αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία. Εάν το computer ζητήσει την άδειά μας για να συνεχίσει, φυσικά τη δίνουμε, πατώντας επόμενο.
  3. Στη συνέχεια θα ερωτηθούμε αν συμφωνούμε με τους όρους εγκατάστασης. Τσεκάρουμε το κουτάκι και πατάμε επόμενο (next).
  4. Διαλέγουμε τον κατάλογο που θα εγκατασταθεί το πρόγραμμα. Γνώμη μου να αφήσουμε αυτό που έχει και να πατήσουμε επόμενο (next).
  5. Αμέσως μετά δηλώνει ότι είναι έτοιμο να εγκατασταθεί. Πατάμε εγκατάσταση (install) για να συνεχίσουμε.
  6. Ξε-τσεκάρουμε τα δύο επιλεγμένα κουτάκια, εκτός κι αν θέλουμε να δούμε τι καινούριο υπάρχει στο πρόγραμμα ή μια σύντομη ξενάγηση. Πατάμε τέλος (finish).
  7. Στην επιφάνεια εργασίας έχουμε πλέον ένα καινούριο εικονίδιο που λέει TQSL Είμαστε πλέον έτοιμοι να πάμε στο επόμενο βήμα…

Βήμα 2. Πώς να ζητήσουμε ένα πιστοποιητικό για το διακριτικό μας

Το να ζητήσουμε ένα πιστοποιητικό είναι μια μάλλον απλή διαδικασία. Ο σκοπός είναι να σιγουρευτεί η ARRL ότι πίσω από την αίτηση είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο (ένας ραδιοερασιτέχνης με ονοματεπώνυμο και διακριτικό από την Ελλάδα) κι όχι κάποιος ανώνυμος που πιθανώς θέλει να κοροϊδέψει το σύστημα. Πρέπει πρώτα απ’ όλα, να εισάγουμε κάποια δεδομένα στο πρόγραμμα TQSL, και να τα αποθηκεύσουμε. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα αρχείο το οποίο πρέπει να στείλουμε στην ARRL, μέσω email. Μπορούμε να δούμε αναλυτικότερα πώς θα το κάνουμε αυτό στην ανάλογη ενότητα “Δημιουργία πιστοποιητικού σ’ αυτό το site.

Βήμα 3 Πώς να πιστοποιήσουμε τη θέση μας (τι ισχύει για σταθμούς εκτός Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής)

Οι σταθμοί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πρέπει να στείλουν μια φωτοτυπία της ραδιοερασιτεχνικής τους άδειας, καθώς και μια φωτοτυπία ενός ακόμη εντύπου αναγνώρισης, όπως της άδειας οδήγησης ή του διαβατηρίου ή της ταυτότητας, στην παρακάτω διεύθυνση:

ARRL LoTW Administrator
225 Main St.
Newington, CT 06111
USA

Προσοχή: Δεν πρέπει να στείλουμε αυτά τα χαρτιά μέσω email. Πρέπει να σταλούν μέσω ταχυδρομείου, ταχυδρομημένα από την πόλη μας. Έτσι μόνο θα αποδείξουμε ότι είμαστε από Ελλάδα… στέλνοντάς τα δηλαδή με το ταχυδρομείο από την Ελλάδα.

Βήμα 4 Πώς θα φορτώσουμε το πιστοποιητικό μας (αρχείο .tq6)

Μετά από λίγες μέρες και αφού λάβουν τα χαρτιά μας στην Αμερική (εννοείται ότι έχουν ήδη λάβει το email μας όπου στείλαμε το αρχείο .tq5 που δημιουργήσαμε), θα λάβουμε ένα email από την ARRL που θα περιέχει ένα αρχείο με κατάληξη .tq6. Αυτό το email περιέχει επίσης το username μας (θα είναι το διακριτικό μας) κι ένα κωδικό (password). Χρησιμοποιώντας αυτό το username και το password θα μπορούμε να μπαίνουμε στη σελίδα χρηστών του LoTW. Αυτές οι πληροφορίες είναι στο κάτω τμήμα του email που θα λάβουμε.

Επίσης υπάρχουν οδηγίες που θα λένε πώς να φορτώσουμε το αρχείο .tq6 στο πρόγραμμα TQSL. Προσοχή πρέπει να δώσουμε στο πώς θα αποθηκεύσουμε το πιστοποιητικό μας. Το αρχείο με την κατάληξη .tq6 από μόνο του δεν είναι το πιστοποιητικό μας. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε στον ίδιο υπολογιστή με τον οποίο κάναμε την αίτηση. Ας δώσουμε προσοχή και ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες για να φορτώσουμε το αρχείο στο πρόγραμμα. Μετά θα δημιουργηθεί το πιστοποιητικό μας (θα έχει κατάληξη .p12) το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε σε όποιον ΗΥ θέλουμε.. Αυτό το αρχείο με την κατάληξη .p12 είναι που πρέπει να κρατήσουμε αντίγραφο. Δείτε αναλυτικά πώς στο σχετικό άρθρο: “αντίγραφα από το LotW”.

Σημείωση: Αν δούμε το μήνυμα “certificate or private key not found” την ώρα που θα φορτώνεται το αρχείο .tq6, πατάμε OK και συνεχίσουμε την εγκατάσταση. 

Βήμα 5 Πώς να καταχωρίσουμε τα στοιχεία της θέσης του σταθμού μας

Τα στοιχεία που θα δώσουμε περιέχουν όλες τις γεωγραφικές πληροφορίες του σταθμού μας. Περιλαμβάνουν την ITU ζώνη (28 για την Ελλάδα), τη CQ ζώνη (20 για την Ελλάδα), το locator μας, ακόμη και τον αριθμό IOTA αν τυχόν είμαστε σε κάποιο νησί που μετράει για το βραβείο ΙΟΤΑ. Εάν τυχόν έχουμε εκπέμψει από διαφορετικά locators με το ίδιο διακριτικό πρέπει να δούμε και την ανάλογη ενότητα “ίδιο διακριτικό διαφορετικό locator”. Επίσης αν έχουμε χρησιμοποιήσει διαφορετικό διακριτικό (ένα ειδικό διακριτικό για παράδειγμα) ή ελαφρώς διαφορετικό διακριτικό (διακριτικό/p ή διακριτικό /m, κλπ.) πρέπει να δημιουργήσουμε ξεχωριστό πιστοποιητικό. Δείτε ξανά την ενότητα “Δημιουργία πιστοποιητικού“. Το ξεχωριστό αυτό πιστοποιητικό σχετίζεται με το πρώτο. Επίσης αν τα δυο διαφορετικά διακριτικά ανήκουν στην ίδια DXCC ραδιοχώρα, μας ενδιαφέρει να μετρήσουν οι επαφές μας και με τα δύο διακριτικά για τα διάφορα βραβεία. Θα δούμε πώς στην ενότητα “ενώνουμε δύο διακριτικά στο ίδιο DXCC”.

Πρέπει να προσέξουμε ώστε τα στοιχεία που θα δώσουμε να είναι σωστά και πλήρη, γιατί αλλιώς ο άλλος σταθμός δε θα μπορεί να πάρει πόντους για ένα βραβείο για ότι τυχόν αντιπροσωπεύει η θέση μας. Παράδειγμα αν ένας Αμερικάνος δε βάλει την πολιτεία του, δε θα μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την επαφή για το WAS ή το ίδιο αν κάποιος δε συμπληρώσει σωστά το IOTA νούμερό του, κλπ.

Βήμα 6 Υπογράφουμε τα ημερολόγια επαφών (logs) που ανεβάζουμε στο LotW.

Το Lotw δέχεται ψηφιακά υπογεγραμμένα αρχεία που εξάγει το πρόγραμμα Trusted QSL, ξεχωριστά για κάθε διακριτικό. Δεν δέχεται αρχεία τύπου ADIF ή Cabrillo απ’ ευθείας. Τα αρχεία αυτού του τύπου πρέπει πρώτα να τα περάσουμε μέσα από το TQSL και να τα μετατρέψουμε.

Όταν κάποιος υπογράφει ψηφιακά με το TQSL ένα αρχείο ADIF ή Cabrillo, δημιουργεί στην ουσία ένα καινούριο αρχείο με την προέκταση .tq8. Υπογράφοντας το αρχείο, λέει στο LotW αυτά που θα έλεγε κάποιος με μια QSL κάρτα. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτό το αρχείο δηλαδή είναι ότι περίπου περιέχεται και σε μια QSL κάρτα. Το διακριτικό μας και η ραδιοχώρα που αντιπροσωπεύει διαβάζονται από το πιστοποιητικό που χρησιμοποιήσαμε, οι πληροφορίες της κάθε επαφής (ώρα, ημερομηνία, κλπ.) διαβάζονται από το αρχείο ADIF ή Cabrillo και οι υπόλοιπες γεωγραφικές πληροφορίες από αυτά που γράψαμε παραπάνω μέσα στο πρόγραμμα, στο βήμα 5. Προσοχή: αν έχουμε επαφές σαν SV1DPI και σαν SX2004DPI χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό πιστοποιητικό για το διακριτικό SV1DPI και διαφορετικό για το SX2004DPI. Δεν παίζει κανένα ρόλο το όνομα του αρχείου. Ακόμα κι αν ονομάσουμε το ADIF αρχείο που θα εξάγουμε από το πρόγραμμά μας, SX2004DPI, το πρόγραμμα θα νομίζει ότι οι επαφές έγιναν από τον SV1DPI, αν το υπογράψουμε με το πιστοποιητικό του SV1DPI. Και φυσικά αυτά τα QSOs δε θα επιβεβαιωθούν ποτέ αφού το πρόγραμμα θα θεωρεί ότι έγιναν από τον σταθμό SV1DPI και όχι από τον SX2004DPI.

Μερικά προγράμματα προσφέρουν αυτοματοποιημένη τη διαδικασία υπογραφής και ανεβάσματος στο ίντερνετ του ημερολογίου επαφών σας (Log). Αν όχι, όλα τα προγράμματα εξάγουν ένα ADIF ή cabrillo αρχείο, και χρειάζονται μερικά μόνο κλικ με το ποντίκι για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Σ’ αυτό το site υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουμε με το DX4Win το Logger32 και το Writelog.