RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Menu

LotW: Εισαγωγή

Τι είναι το LotW;

Το LotW (λοτο) είναι ένα πρόγραμμα. Ίσως καλύτερα ένας υπολογιστής. Ακόμα καλύτερα: ένα σύστημα επιβεβαίωσης ραδιοερασιτεχνικών επαφών. Όταν δυο ραδιοερασιτέχνες στείλουν τις επαφές τους στο LotW, ο υπολογιστής αναλαμβάνει να τσεκάρει ποιες επαφές των δύο ταιριάζουν. Αυτές που ταιριάζουν τις θεωρεί QSL κάρτες. Προσοχή δε στέλνει ούτε τυπώνει κάρτες. Απλά αυτές τις επαφές που επιβεβαιώνει, μπορεί κάποιος να τις χρησιμοποιήσει για τα βραβεία (και μόνο γι’ αυτά) που υποστηρίζει το σύστημα.

Για να μπορεί κάποιος να στείλει τις επαφές του στο LotW πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία πιστοποίησης και να εγγραφεί σ’ αυτόν τον υπολογιστή. Τότε και μόνο τότε μπορεί να στέλνει το ηλεκτρονικό ημερολόγιο επαφών του (log) σ’ αυτόν. Ο υπολογιστής αναλαμβάνει τα υπόλοιπα: να διασταυρώσει δηλαδή τα στοιχεία που του στέλνουμε. Από αυτή τη διασταύρωση που γίνεται, χωρίς να γνωρίζει ο ένας τι στέλνει ο άλλος (αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με το eqsl), προκύπτει η επιβεβαίωση ή η διάψευση μιας πιθανής επαφής μας. ΗARRL (Αμερικάνικη Ένωση Ραδιοερασιτεχνών) που έφτιαξε αυτό το σύστημα, εγγυάται την καλή λειτουργία του και προπαντός την αξιοπιστία του.

Ποιες επαφές μετράνε;

Για να ταιριάζει μια επαφή πρέπει, να ταιριάζουν όλα τα στοιχεία του qso, δηλαδή ημερομηνία, ώρα, mode και διακριτικό. Η ώρα δε χρειάζεται να ταιριάζει απόλυτα και θεωρείται ότι ταιριάζει εφόσον υπάρχει απόκλιση μέχρι μισής ώρας. Όλα τα άλλα πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα. Για παράδειγμα, έστω ότι εγώ ανεβάσω το log μου σαν SV1DPI αλλά παράλληλα μέσα έχω και κάποιες επαφές που είχα βγει σαν SV1DPI/p. Αυτές οι δεύτερες αποκλείεται να ταιριάξουν και πρέπει να τις ανεβάσω ξεχωριστά για να μετρήσουν και μόνο αφού πάρω πιστοποίηση και σαν SV1DPI/P. Προσοχή χρειάζεται να δώσουμε στο εξής: σε ποιο διακριτικό ανήκουν τα QSO που στέλνω, έχει να κάνει με το με ποιο πιστοποιητικό υπογράφω το αρχείο που θα στείλω και όχι πώς θα ονομάσω το αρχείο!!!

Οι επιβεβαιωμένες επαφές μετράνε για όλα τα βραβεία;

Όχι. Αυτή τη στιγμή μετράνε μόνο για το DXCC, το WAS (Working All States), το VUCC, το CQ WPX και το CQ WAZ. Η ARRL είχε υποσχεθεί ότι κάποια στιγμή το σύστημα θα υποστηρίξει κι άλλα βραβεία. Σιγά σιγά και τα βραβεία του CQ (Field,κλπ) αναμένεται τα επόμενα χρόνια να υποστηριχθούν.

Τι πρέπει να κάνω για να γίνω registered user, να πιστοποιηθώ δηλαδή;

Προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το Lotw πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1 Κατεβάστε και εγκαταστήστε το πρόγραμμα.

Το Lotw χρησιμοποιεί ένα λογισμικό που λέγεται TrustedQSL. Το πρόγραμμα φυσικά είναι δωρεάν και αν είστε χρήστης των Windows, μπορείτενα το κατεβάσετε από την ARRL. Το λογισμικό αυτό περιέχει δύο προγράμματα, το TQSL Certificate και το TQSL. Εκτός από την έκδοση των Windows υπάρχει και μια έκδοση για Mac OSX. Επίσης υπάρχει έκδοση και για το Linux.

  1. Πατώντας στα παραπάνω link, διαλέξτε να αποθηκεύσετε το αρχείο, δίνοντας προσοχή πού το αποθηκεύεται.
  2. Πηγαίνετε στο directory που βάλατε το αρχείο.Ένα διπλό κλικ στο αρχείο που αποθηκεύσατε είναι αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία. Εάν το computer σας ζητήσει την άδειά σας για να συνεχίσει, φυσικά δώστε τη, πατώντας επόμενο.
  3. Στη συνέχεια θα ερωτηθείτε αν συμφωνείτε με τους όρους εγκατάστασης. Τσεκάρετε το κουτάκι και πατήστε επόμενο (next).
  4. Διαλέξτε τον κατάλογο που θα εγκατασταθεί το πρόγραμμα. Γνώμη μου να αφήσετε αυτό που έχει και να πατήστε επόμενο (next).
  5. Αμέσως μετά δηλώνει ότι είναι έτοιμο να εγκατασταθεί. Πατήστε εγκατάσταση (install) για να συνεχίσετε.
  6. Ξε-τσεκάρετε τα δύο επιλεγμένα κουτάκια, εκτός κι αν θέλετε να δείτε τι καινούριο υπάρχει στο πρόγραμμα ή μια σύντομη ξενάγηση. Πατήστε τέλος (finish).
  7. Στην επιφάνεια εργασίας έχετε πλέον δύο καινούρια εικονίδια: ένα που λέει TQSL κι ένα που λέει TQSLCert. Είστε πλέον έτοιμοι να πάτε στο επόμενο βήμα…

Βήμα 2. Ζητήστε ένα πιστοποιητικό για το διακριτικό σας

Το να ζητήστε ένα πιστοποιητικό είναι μια μάλλον απλή διαδικασία. Ο σκοπός είναι να σιγουρευτεί η ARRL ότι είστε εσείς (ένας ραδιοερασιτέχνης με ονοματεπώνυμο και διακριτικό από την Ελλάδα) κι όχι κάποιος ανώνυμος που πιθανώς θέλει να κοροϊδέψει το σύστημα. Πρέπει πρώτα απ’ όλα, να εισάγετε κάποια δεδομένα στο πρόγραμμα TQSL Certificate, και να τα αποθηκεύσετε. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα αρχείο το οποίο πρέπει να στείλετε στην ARRL, μέσω email. Μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα πώς θα το κάνετε αυτό στην ανάλογη ενότητα “Πώς να δημιουργήσετε ένα πιστοποιητικό για το LotW” σ’ αυτό το site.

Βήμα 3 Πιστοποιήστε τη θέση σας (τι ισχύει για σταθμούς εκτός Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής)

Οι σταθμοί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πρέπει να στείλουν μια φωτοτυπία της ραδιοερασιτεχνικής τους άδειας, καθώς και μια φωτοτυπία ενός ακόμη εντύπου αναγνώρισης, όπως της άδειας οδήγησης ή του διαβατηρίου ή της ταυτότητας, στην παρακάτω διεύθυνση:

ARRL LoTW Administrator

225 Main St.

Newington, CT 06111

USA

Προσοχή: Μην στέλνετε αυτά τα χαρτιά μέσω email. Πρέπει να σταλούν μέσω ταχυδρομείου ταχυδρομημένα από την πόλη σας. Έτσι μόνο θα αποδείξετε ότι είστε κάποιος από Ελλάδα… στέλνοντάς τα δηλαδή με το ταχυδρομείο από την Ελλάδα.

Βήμα 4 Φορτώστε το πιστοποιητικό σας (αρχείο .TQ6)

Μετά από λίγες μέρες και αφού λάβουν τα χαρτιά σας στην Αμερική (εννοείται ότι έχουν ήδη λάβει το email σας όπου στείλατε το αρχείο που δημιουργήσατε), θα λάβετε ένα email από την ARRL που θα περιέχει ένα αρχείο με κατάληξη .TQ6. Αυτό το email περιέχει επίσης το username σας (θα είναι το διακριτικό σας) κι ένα κωδικό (password). Χρησιμοποιώντας αυτό το username και το password θα μπορείτε να μπαίνετε στη σελίδα χρηστών του LoTW. Αυτές οι πληροφορίες είναι στο κάτω τμήμα του email που θα λάβετε.

Επίσης υπάρχουν οδηγίες που θα λένε πώς να φορτώσετε το αρχείο TQ6 στο πρόγραμμα TQSL certficate. Προσοχή πρέπει να δώσετε στο πώς θα αποθηκεύσετε το πιστοποιητικό σας. Το αρχείο με την κατάληξη .TQ6 από μόνο του δεν είναι το πιστοποιητικό σας. Έτσι δώστε προσοχή και ακολουθήστε τις οδηγίες για να φορτώσετε το αρχείο στο πρόγραμμα και να αποθηκεύσετε μετά το πιστοποιητικό σας (θα έχει κατάληξη .p12). Αυτό το αρχείο με την κατάληξη p12 είναι που πρέπει να κρατήσετε αντίγραφο. Δείτε αναλυτικά πώς στο σχετικό άρθρο: “αντίγραφα από το LotW”.

Σημείωση: Αν δείτε μήνυμα “certificate or private key not found” την ώρα που θα φορτώνεται το αρχείο TQ6, πατήστε OK και συνεχίστε την εγκατάσταση. 

Βήμα 5 Καταχωρείστε τα στοιχεία της θέσης του σταθμού σας

Τα στοιχεία που θα δώσετε περιέχουν όλες τις γεωγραφικές πληροφορίες του σταθμού σας. Περιλαμβάνουν την ITU ζώνη(28 για την Ελλάδα), τη CQ ζώνη(20 για την Ελλάδα), το locator σας, ακόμη και τον αριθμό IOTA αν τυχόν είστε σε κάποιο νησί που μετράει για το βραβείο ΙΟΤΑ. Εάν τυχόν έχετε εκπέμψει από διαφορετικά locator με το ίδιο διακριτικό πρέπει να δείτε και την ανάλογη ενότητα “ίδιο διακριτικό διαφορετικό locator”. Επίσης αν έχετε χρησιμοποιήσει διαφορετικό διακριτικό (ένα ειδικό διακριτικό για παράδειγμα) ή ελαφρώς διαφορετικό διακριτικό (διακριτικό/p ή διακριτικό /m, κλπ.) πρέπει να δημιουργήσετε ξεχωριστό πιστοποιητικό. Το ξεχωριστό αυτό πιστοποιητικό σχετίζεται με το πρώτο. Δείτε πώς θα το δημιουργήσετε στην ενότητα “2ος λογαριασμός στο LotW”. Επίσης αν τα δυο διαφορετικά διακριτικά ανήκουν στην ίδια DXCC ραδιοχώρα, πρέπει να δείτε και την ενότητα “ενώστε δύο διακριτικά στο ίδιο DXCC”.

Προσέξτε ώστε τα στοιχεία που θα δώσετε να είναι σωστά και πλήρη, γιατί αλλιώς ο άλλος σταθμός δε θα μπορεί να πάρει πόντους για ένα βραβείο για ότι τυχόν αντιπροσωπεύει η θέση σας. Παράδειγμα αν ένας Αμερικάνος δε βάλει την πολιτεία του, δε θα μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την επαφή για το WAS…

Βήμα 6 Υπογράψτε τα ημερολόγια επαφών (logs) που ανεβάζετε στο LotW.

Το Lotw δέχεται ψηφιακά υπογεγραμμένα αρχεία που εξάγει το πρόγραμμα Trusted QSL, ξεχωριστά για κάθε διακριτικό. Δεν δέχεται αρχεία τύπου adif ή cabrillo απ’  ευθείας. Τα αρχεία αυτού του τύπου πρέπει να τα περάσετε μέσα από το TQSL και να τα μετατρέψετε.

Όταν κάποιος υπογράφει ψηφιακά ένα αρχείο ADIF ή Cabrillo, δημιουργεί στην ουσία ένα καινούριο αρχείο με την προέκταση .TQ8. Υπογράφοντας το αρχείο, λέει στο LotW αυτά που θα έλεγε κάποιος με μια QSL κάρτα. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτό το αρχείο δηλαδή είναι ότι περίπου περιέχεται και σε μια qsl κάρτα. Το διακριτικό σας και η ραδιοχώρα που αντιπροσωπεύεται διαβάζονται από το πιστοποιητικό που χρησιμοποιήσατε, οι πληροφορίες της κάθε επαφής (ώρα, ημερομηνία, κλπ.) διαβάζονται από το αρχείο ADIF ή Cabrillo και οι υπόλοιπες γεωγραφικές πληροφορίες από αυτά που γράψατε παραπάνω μέσα στο πρόγραμμα, στο βήμα 5. Προσοχή: αν έχουμε επαφές σαν SV1DPI και σαν SX2004DPI χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό πιστοποιητικό για το διακριτικό SV1DPI και διαφορετικό για το SX2004DPI. Δεν παίζει κανένα ρόλο το όνομα του αρχείου. Ακόμα κι αν ονομάσουμε το adif αρχείο που θα εξάγουμε από το πρόγραμμά μας, SX2004DPI, το πρόγραμμα θα νομίζει ότι οι επαφές έγιναν από τον SV1DPI, αν το υπογράψουμε με το πιστοποιητικό του SV1DPI. Και φυσικά αυτά τα qso δε θα επιβεβαιωθούν ποτέ αφού το πρόγραμμα θα θεωρεί ότι έγιναν από τον σταθμό SV1DPI και όχι από τον SX2004DPI.

Μερικά προγράμματα προσφέρουν αυτοματοποιημένη τη διαδικασία υπογραφής και ανεβάσματος στο ίντερνετ του ημερολογίου επαφών σας (log). Σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα προγράμματα εξάγουν ένα adif ή cabrillo αρχείο, και χρειάζονται μερικά μόνο κλικ με το ποντίκι για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Σ’ αυτό το site υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσετε με το DX4Winτο Logger32 και το Writelog.