RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Σταθμός SZ1A

… –.. .- – – – . – SZ1A: Ένας σταθμός για όλους – Θέση: KM08QR

Ιστορία στους διαγωνισμούς

Η Ε.Ρ.Δ.Ε. από αρκετά παλιά κι όταν ακόμα στην Ελλάδα ελάχιστοι ασχολούνταν με ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς, ενεπλάκη σ’ αυτό το παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού, ο σταθμός, τα μηχανήματα και ο χειριστής δοκιμάζονται στο μέγιστο βαθμό, όσον αφορά την αξιοπιστία τους, τις ικανότητές τους και την αποτελεσματικότητά τους. Είναι η καλύτερη άσκηση δηλαδή, ώστε να είναι κάποιος έτοιμος να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εκτάκτων αναγκών, όπου θα υπάρχει ενδεχομένως μεγάλη κίνηση μηνυμάτων, θα χρειαστεί πολλές ώρες να είναι ο ίδιος χειριστής, κλπ.

Παράλληλα βέβαια ο διαγωνισμός είναι και παιχνίδι. Είναι ευγενής άμιλλα, συναγωνισμός όπου κάποιος, μέσα σε καθορισμένο χρόνο, πρέπει να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες επαφές. Εκτός αυτού το contest αποτελεί, τουλάχιστον για μας τους Έλληνες, αφορμή συνάντησης, διασκέδασης, «κατεδάφισης» (ραδιοερασιτεχνική αργκό για το φαγητό) και γλεντιού.

Το πρώτο μας contest ήταν το μακρινό 1994. Από τότε, πολλές φορές συμμετείχαμε, είτε συλλογικά είτε ατομικά. Τις φορές που συμμετείχαμε συλλογικά, μαζευόμασταν σε διάφορα μέρη και στήναμε ένα σταθμό την Παρασκευή και τη Δευτέρα τον ξεστήναμε. Η όλη διαδικασία ήταν φυσικά πολύ κουραστική αλλά το σπουδαιότερο ήταν ότι έτσι, δε μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι πολύ αξιόλογο.

2004 συμμετοχή πρώτη φορά ως SZ1A από το αεροδρόμιο

Το παλιό αεροδρόμιο του Αγρινίου, το κέντρο Κοράλλι, το σπίτι του SV1CID, ο Βλοχός, μάντρες αυτοκινήτων, το φράγμα του Στράτου, ήταν μερικά μόνο από τα σημεία που γνώρισαν τις κεραίες μας… Όνειρό μας βέβαια, όλο αυτόν τον καιρό, ήταν να μπορέσουμε να βρούμε το χώρο που θα μας φιλοξενήσει. Τα γραφεία μας, όντας μέσα στον αστικό ιστό (μην ξεχνάτε το μέγεθος των κεραιών μας), δεν ήταν το κατάλληλο μέρος. Κάποια στιγμή, από τον τότε γραμματέα SV1HKH, γεννήθηκε η ιδέα να ζητήσουμε το παλιό Δημοτικό σχολείο του Κοκκινόλογγου, που δε χρησιμοποιούνταν πια, για τη δημιουργία του σταθμού contest. Γρήγορα και μετά από κατά τόπον εξέταση, αποφασίστηκε να κάνουμε τη σχετική αίτηση. Ο Δήμος Παρακαμπυλίων τότε (σήμερα ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Αγρινίου), μας παραχώρησε προς χρήση το σχολείο, με την υποχρέωση να το συντηρούμε. Έτσι, το 2009, άρχισε το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα…

Λίγα λόγια για τον Κοκκινόλογγο

Ο Κοκκινόλογγος υπήρξε οικισμός της κοινότητας Σαργιάδας και βρίσκεται περίπου 20 χλμ βόρεια του Αγρινίου, αριστερά του δρόμου προς Καρπενήσι, μέσω Αγίου Βλασίου. Το μέγιστο υψόμετρο της περιοχής είναι περίπου 300μ αλλά ο σταθμός βρίσκεται σε υψόμετρο 230 περίπου μέτρων. Πολύ κοντά βρίσκεται η κοίτη του Αχελώου και το υδροηλεκτρικό φράγμα του Καστρακίου. Το κτίριο που μας παραχωρήθηκε, είχε κτιστεί από τους Ιταλούς, που έφτιαχναν το φράγμα του Καστρακίου, κοντά στο 1965. Έχει διαστάσεις περίπου 15 Χ 7 μέτρα. Κάπως έτσι αρχίσαμε…

Το όνειρο… γίνεται εφιάλτης

Δυστυχώς όμως το όνειρο άρχισε με εφιάλτη. Τον Ιούλιο του 2010 έγιναν οι πρώτες εργασίες και δημιουργήθηκαν οι τσιμεντένιες βάσεις για την κεραία και τις αντηρίδες. Κατά την ανύψωση του πρώτου πύργου, και μετά από μια αλυσίδα λαθών, ο πύργος έσπασε, και η κεραία έπεσε στο έδαφος, παθαίνοντας σημαντικές ζημιές. Τότε, πολλοί από μας πίστεψαν, ότι το όνειρό μας δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ…

Να ‘τος πετιέται….

Κι όμως… Αναγεννημένοι από τις στάχτες μας και με απίστευτη επιμονή και υπομονή, επισκευάσαμε την κεραία με ανταλλακτικά που παραγγείλαμε από την Αμερική, μετά τον πύργο κι έτσι 4-5 μήνες μετά, την άνοιξη του 2011, είμαστε στον αέρα… Αμέσως μετά, τοποθετήθηκαν τα δίπολα για τις χαμηλές μπάντες και είμαστε έτοιμοι για το πρώτο μας contest.

Εσωτερικός χώρος – Ξενοδοχειακή υποδομή

Στη συνέχεια δόθηκε η πρέπουσα προσοχή στον εσωτερικό χώρο και την ξενοδοχειακή υποδομή. Έτσι διαμορφώθηκε ένας ξεχωριστός χώρος για το σταθμό, ένας για δωμάτιο ύπνου των χειριστών κι ένας χώρος συνεστίασης. Μην ξεχνάτε ότι κάποιοι χειριστές θα έμεναν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο εκεί και κάπου έπρεπε να φιλοξενηθούν… Στο χώρο συνεστίασης δημιουργήθηκε κουζίνα με πάγκο, τραπέζι συνεστιάσεων, συντηρήθηκε η τουαλέτα και ο βόθρος, φτιάξαμε γραφεία για το σταθμό, κρεβάτια για τους χειριστές, σόμπες, ανεμιστήρες, κλπ. Όλα αυτά με πολλή δουλειά από πολλούς και με ελάχιστα χρήματα αφού τα περισσότερα ήταν δωρεές.

Κοκκινόλογγος Αγρινίου

Shack

Έπειτα ήταν η σειρά του shack (του χώρου των μηχανημάτων). Δίκτυο υπολογιστών, δύο μηχανήματα, δύο ενισχυτές, bandpass φίλτρα, stubs κι όλα τα καλούδια για να δουλέψουν δυο σταθμοί μαζί.

Το Σεπτέμβρη του 2012 τοποθετήθηκε και η δεύτερη κεραία με το δεύτερο πύργο κι έτσι για πρώτη φορά συμμετείχαμε με δύο σταθμούς στον ίδιο χώρο στο CQ WW SSB τον Οκτώβριο του 2012…

Και… ανακαίνιση το 2017

Το 2016 το Δ.Σ. ανέθεσε στον SV1DPI να εκπονήσει μια μελέτη, με ορίζοντα κάποια χρόνια, στο πώς θα θέλαμε το σταθμό. Είχε διαπιστωθεί ότι κάναμε και ξεκάναμε πράγματα γιατί άλλαζαν τα σχέδια και ως εκ τούτου αποφασίσαμε να βαδίσουμε με βάση ένα σχέδιο! Η μελέτη παραδόθηκε στις αρχές του 2017, συζητήθηκε, διορθώθηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Άρχισε να υλοποιείται τον Ιούλιο του 2017. Η ανακαίνιση είχε πρώτο στόχο την επανασχεδίαση των χώρων ώστε να εξυπηρετούν στο μέλλον και την εξ αρχής υλοποίηση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά περισσότερα και είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα αφού βρέθηκαν χρήματα και βοήθειες που δεν περιμέναμε! (όπως πολλές φορές έγινε μέχρι σήμερα). Δημιουργήθηκε αποθήκη, μεγάλος κοιτώνας για τους χειριστές, καθιστικό και κουζίνα, εργαστήριο κι ένα ολοκαίνουριο shack με inband σταθμό! Τα επόμενα βήματα προβλέπουν αναβάθμιση των κεραιών και των πύργων…

Φεβρουάριος 2011: ARRL CW, πρώτο contest από Redforest

Και συνεχίζουμε…

Καθημερινά επενδύουμε, πειραματιζόμαστε και αναπτύσσουμε το σταθμό του SZ1A στον Κοκκινόλογγο. Η μεγάλη επιτυχία αυτού του σταθμού δεν είναι, για την ώρα, τα σκορ και τα αποτελέσματα στα contest, έστω και αν τερματίσαμε πρώτοι στη Ελλάδα αρκετές φορές ως τώρα. Είναι η συνεχής ανάπτυξη, ο πειραματισμός, το να κάνουμε και κάτι ακόμη, το να βελτιωθούμενα δοκιμάσουμε, να διαδώσουμε την ιδέα του contesting και να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους να ασχοληθούν με το contesting… Παράλληλα η ωραία παρέα, το ότι νιώθουμε το χώρο σαν εξοχικό μας, οι διαγωνισμοί μαγειρικής, το κέφι, μας βοηθούν να περνάμε πολύ ευχάριστα, κάθε φορά που μαζευόμαστε να “τρέξουμε” ένα contest.

Ένας σταθμός για όλους…

Σήμερα και μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ρ.Δ.Ε., ο σταθμός είναι διαθέσιμος σε όλα τα μέλη της Ε.Ρ.Δ.Ε. προκειμένου είτε να συμμετάσχουν σε κάποιο διαγωνισμό είτε απλά να τον χρησιμοποιήσουν κάποια μέρα, εντελώς δωρεάν. Επίσης όσοι ΔΕΝ είναι μέλη της Ε.Ρ.Δ.Ε., οποιοσδήποτε Έλληνας ή ξένος ραδιοερασιτέχνης ή ομάδες ραδιοερασιτεχνών, μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το σταθμό δωρεάν, με χρήση μόνο των κεραιών, είτε με ελάχιστο αντίτιμο 30 ευρώ αν χρησιμοποιηθούν και τα μηχανήματα (συμφέρει να γίνουν μέλη της Ε.Ρ.Δ.Ε. και αυτός είναι ο στόχος μας).

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους SV1HKH, SV1KYX, SV1CQN, SV1DPI, SV1CQK, SV1HKZ, SV1HLB, SV1CQG, SV1CIB, SV1UK, SV1SN, SY1ALH, SV1RLC, SV1ELF, SV1DPJ και Στάθη Αναστασιάδη για τις ατέλειωτες ώρες, άλλος περισσότερος κι άλλος λιγότερο που αφιέρωσαν είτε για τα τσιμέντα είτε για τα ξυλουργικά είτε για τα ηλεκτρολογικά είτε για τόσα πράγματα που έγιναν ως τώρα, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό που το Project ήταν άγουρο και ήθελε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη. Ευχαριστούμε όμως και όλα τα υπόλοιπα μέλη και φίλους της Ε.Ρ.Δ.Ε., για την υποστήριξη του όλου project είτε οικονομικά είτε ηθικά είτε ακόμη και για τη μία φορά που ήρθαν και βοήθησαν. Τέλος πρέπει ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους του Κοκκινόλογγου, που μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και συμπαραστέκονται στο σύλλογο ηθικά και υλικά, σε ότι κι αν τους ζητήσαμε. Ένα λιθαράκι ο καθένας για το… όνειρο…

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους χορηγούς μας, αυτούς που έδωσαν λίγα ή πολύ περισσότερα χρήματα για να γίνει ο SZ1A αυτό που είναι σήμερα, αυτούς που πίστεψαν στο όνειρο, που πίστεψαν στο project.

Αναφορές

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερή στοιχεία για το σταθμό. Πριν από αυτά δείτε ένα βίντεο, γυρισμένο από τον SV1JMO, με το σταθμό όπως ήταν στις αρχές του 2016.

Ακόμη δείτε ένα βίντεο για το σταθμόόπως ήταν  στο CQWW RTTY 2013

Και άλλο ένα πανοραμικό βίντεο, γυρισμένο κι αυτό από τον Σπύρο SV1JMO τον Ιούνιο του 2015…

Διαβάστε το αφιέρωμα για το SZ1A (σε μορφή PDF) που έκανε το περιοδικό SV NEA

Διαβάστε στα Αγγλικά το αφιέρωμα για το σταθμό που έκανε το South California Contest Club

Το Νοέμβριο του 2015 και κατά τη διάρκεια του CQ WW CW Contest, μας επισκέφθηκε και συμμετείχε μαζί μας στο contest, ο Don Field, G3XTT, διάσημος ραδιοερασιτέχνης και DXpeditioner, εκδότης του Αγγλικού περιοδικού Practical Wireless. Ο Don έγραψε ένα πολύ ωραίο άρθρο (στα Αγγλικά) στο τεύχος Φεβρουαρίου 2016 του PW.

Διαβάστε επίσης το ημερολόγιο του σταθμού όπου αναλυτικά περιγράφουμε καθετί που κάνουμε μέρα προς μέρα.