RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Ο Yuri VE2IM από τη ζώνη 2, στο CQ WW CW 2021

Γράφει ο Yuri Onipko - VE3DZ - VE2IM, απόδοση - μετάφραση SV1DPI
Yuri Onipko – VE2IM

Αυτή τη φορά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσα να λείψω για πάνω από 3-4 ημέρες μαζί με το ταξίδι οδικώς στη Ζώνη 2. Αυτή θα ήταν η 2η συνεχόμενη φορά σε μόλις ένα μήνα! Έτσι επέλεξα να ταξιδέψω αεροπορικώς. κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσα να πάρω πολλά πράγματα μαζί μου.

Τα τελευταία χρόνια κρατάω ένα σετ εξοπλισμού επί τόπου, μόνο και μόνο για την περίπτωση που αναγκαστώ να πετάξω και δε μπορώ να κουβαλήσω πολλά πράγματα. Αυτό το σετ αποτελείται από το παλιό αξιόπιστο πομποδέκτη FT1000MP κι έναν ενισχυτή Alpha 76CA. Αλλά λόγω της επιθυμίας μου να κάνω SO2R (ένας χειριστής με δυο ράδια) στο CW έπρεπε να βρω ακριβώς τι ακριβώς θα κουβαλούσα μαζί μου στις αποσκευές μου και τι όχι.

Στο VE2CSI που πηγαίνω, υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο μια κεραία για τα 10, 15, 20μ: μια παλιά ανακατασκευασμένη τρίμπαντη Mosley Classic 37. Υπό κανονικές συνθήκες θα χρησιμοποιούσα το High Power triplexer του VA6AM μαζί με High Power Bandpass φίλτρα για τα 10, 15, 20μ αλλά όλα αυτά είναι αρκετά βαριά, πιάνουν πολύ χώρο στις αποσκευές και είναι και εύθραυστα (νομίζω). Ήμουν πολύ ανήσυχος για το αν είναι ικανά να αντέξουν την ταλαιπωρία των αποσκευών στο αεροδρόμιο. Έτσι αποφάσισα να μην τα πάρω και να χρησιμοποιήσω την κεραία των 40μ στα 15μ όταν χρειαστεί. Τον Οκτώβριο κι ενώ έκανα μια πιο χαλαρή προσπάθεια στο SSB, είχα καλά Pileup με την Ευρώπη στα 15μ μ’ αυτή την κεραία κι έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σ’ αυτή τη λύση.

H yagi των 40μ

Άλλο ένα δίλημμα που είχα ήταν αν έπρεπε να πάρω μαζί μου το δικό μου ενισχυτή ή να δανειστώ τον Acom 1010 από τον Steve VE2TKH. Η περιέργεια να δοκιμάσω το νέο Juma PA1000 που θα μπορούσα να δανειστώ, τελικά νίκησε. Έτσι στις αποσκευές μου, εκτός από 2 laptop είχα ένα Elecraft K3, τον ενισχυτή Juma, ένα κουτί SO2R, ένα σετ Bandpass φίλτρων κι ένα σωρό interfaces, καλώδια και σύρματα.

Το να ταξιδέψεις στη ζώνη 2 για το διαγωνισμό CQ WW DX είναι σαν να πηγαίνεις σε field day: θα χρειαστεί να σετάρεις ένα σταθμό από το μηδέν και να εγκαταστήσεις μερικές κεραίες σ’ ένα σχετικά περιορισμένο χρόνο.

Το να είμαι μέλος στο Sept-Iles Radio Club (VE2CSI) μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ κάθε φορά τις εγκαταστάσεις του club στην άκρη της πόλης. Στην πραγματικότητα αυτές αποτελούνται από ένα μικρό κτίριο με δύο κοντινούς πύργους. Ο ένας από αυτούς αγοράστηκε από τον αείμνηστο Alex VE2XAA και από μένα. Αλλά κάθε φορά πρέπει να φέρνω όλο τον εξοπλισμό μου μαζί μου και να τοποθετώ επιπλέον κεραίες.

Έφτασα λίγες μέρες νωρίτερα αλλάζοντας δύο αεροπλάνα κι ευλογήθηκαν να έχω καλό καιρό: ηλιοφάνεια και γαλάζιος ουρανός! Στην πραγματικότητα δε θυμάμαι ποτέ να χρειάστηκα γυαλιά ηλίου στη ζώνη 2 στο τέλος του Νοεμβρίου… Αρκετά ασυνήθιστο για τα βόρεια.

Έχοντας τόσο καλό καιρό αποφάσισα να εγκαταστήσω αμέσως μια Beverage (ΣΣ συρμάτινη κεραία μήκους συνήθως 140-300μ σε χαμηλό ύψος που χρησιμοποιείται για λήψη στις χαμηλές μπάντες) για Ευρώπη. Είναι αρκετά διασκεδαστικό να απλώνεις μια κεραία beverage διαμέσου των θάμνων της τούντρας. Αυτή η διασκέδαση δεν είναι το ίδιο καλή με το να απλώνεις μια beverage μέσα στο δάσος γιγάντιων κάκτων στην Αρούμπα, αλλά είναι πολύ κοντά δεύτερη. Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ο Frank VA2GGG έκανε ένα είδος μονοπατιού ανάμεσα στους θάμνους, μερικές μέρες πριν την άφιξή μου.

Χρησιμοποίησα κλαδιά και τις κορυφές μικρών δέντρων και θάμνων για να στηρίξω το σύρμα. Αντί για τις συνήθεις 7-8 ώρες, μου πήρε μόνο 4 για να την εγκαταστήσω και να την ελέγξω. Το μήκος ήταν περίπου 135-140 μέτρα. Ο καιρός ήταν με το μέρος μου όλη τη μέρα: ασυνήθιστη ηλιοφάνεια και σχετικά ζεστός για την εποχή: +3-4 βαθμούς Κελσίου. Έλεγξα τη beverage το βράδυ και φάνηκε να δουλεύει μια χαρά, ειδικά στα 80μ. Έτσι, την επόμενη μέρα θα μπορούσα να την αφιερώσω ολόκληρη στο στήσιμο του ταπεινού σταθμού μου.

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου εργάστηκα ως Τεχνικός και Μηχανικός πεδίου. Η πρόκληση αυτής της δουλειάς είναι ότι ένα πρόβλημα πρέπει να το λύσεις άμεσα, όχι αύριο ή μια εβδομάδα αργότερα. Αυτό είναι που περιμένει ο πελάτης από σένα. Αυτή η δουλειά είναι ένα καλό σχολείο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ώστε να αντιμετωπίσεις και να λύσεις προβλήματα.

Ταξιδεύοντας στην ζώνη 2 τα τελευταία 23 χρόνια έπρεπε πάντα να στήσω ένα σταθμό από την αρχή. Τις περισσότερες φορές τίποτα δε δούλεψε τέλεια από την πρώτη στιγμή και συχνά είχα μια δυο μέρες και περιορισμένους πόρους για να το κάνω να παίξει.

Όταν έρχομαι εδώ με το αυτοκίνητό μου, μπορώ τουλάχιστον να φορτώσω στο πορτμπαγκάζ ένα σωρό χρήσιμα πράγματα αλλά μερικές φορές, όπως τώρα, όταν πετάω, δε μπορώ να έχω πολλά μαζί μου.

Γι’ αυτό εγκατέλειψα την προσπάθεια να στήσω ένα σταθμό SO2R για τη φωνή εδώ και μερικά χρόνια πριν, αφού ποτέ δεν αποδίδει. Τώρα το κάνω απλώς σαν το “αγόρι και το ράδιό του” για τo CQ WW SSB.

Αλλά με το CW τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όχι μόνο γιατί είναι το αγαπημένο μου Mode αλλά και γιατί οι απαιτήσεις και οι ρυθμίσεις είναι ευκολότερες.

Τέλος πάντων για να μην μακρηγορώ, αυτό ήταν το απλό setup μου για το Σαββατοκύριακο του CQ WW CW.

το shack
  • FT1000MP + Alpha 76CA (~900 watts) + Dunestar Band Pass φίλτρα με αυτόματη αλλαγή μπάντας σε συνεργασία με αποκωδικοποιητή μπάντας Top Ten
  • Elecraft K3 + JUMA PA (800-900 watts) + με χειροκίνητη αλλαγή μπάντας με φίλτρα band pass ICE
  • Φορητοί υπολογιστές με Windows 8 και N1MM+, με interface RigExpert Plus USB,
  • interface για SO2R DX Doubler και PIEXX USB converter.
  • και παραλίγο να το ξεχάσω: Double L για προστασία των πομποδεκτών και
  • διακόπτη κεραιών AS-26

Παρακαλώ τους χρήστες των Flex να χαλαρώσουν και να μη βάλουν τα γέλια μαζί μου!

Κεραίες:

  • 20-15-10μ Mosley CL37 7 el. Tribander στα 17μ ύψος περίπου
  • 160: Double L
  • 80: Δίπολο στα 15μ ύψος
  • 40: 2 el Yagi στα 18μ ύψος.
  • RX κεραία : 135μ Beverage με κατεύθυνση την Ευρώπη

Φυσικά μ’ αυτή την εγκατάσταση δε μπορείς να περιμένεις να φτάσεις στο top10 του κόσμου και να συναγωνιστείς με τύπους όπως οι N6MJ(TI7W), KL9A(NP4Z), CR6K(CT1ILT), UT5UGR(TO7A), VY2ZM, VY2TT κλπ. Έχουν καλύτερους σταθμούς και το πιο σπουδαίο πολύ καλύτερες τοποθεσίες, Εν τούτοις με καλές συνθήκες στα 15μ και 10μ και το πλεονέκτημα να είμαι ένας σπάνιος πολλαπλασιαστής σ’ αυτό το διαγωνισμό, θα μπορούσα να προσπαθήσω να τους ζορίσω…

Επίσης, να προσπαθήσω να κάνω λίγο S&P (ψάξιμο σταθμών) θα ήταν αυτοκτονία για το ρυθμό. Έτσι το σχέδιό μου ήταν να καλέσω CQ όσο το δυνατόν περισσότερο (τουλάχιστον στο ένα ράδιο) διαλέγοντας τις ψηλότερες μπάντες με τις καλύτερες τρέχουσες συνθήκες διάδοσης. Επίσης είχα στο μυαλό μου τη σχετική πολυπλοκότητα στην αλλαγή μπάντας και ότι δε θα μπορούσα να μετακινήσω πολλούς σταθμούς-πολλαπλασιαστές σε άλλες μπάντες (όπως πάντα κάνω).

Ο διαγωνισμός άρχισε με υπέροχες συνθήκες στα 80μ και 160μ και τους Ευρωπαίους να ακούγονται στα 80μ λες κι ήταν στα 20μ. Απόλαυσα τόσο τις μπάντες όλο το Σαββατοκύριακο που τελείωσα με πολύ περισσότερες επαφές στα 80μ απ’ ότι στα 15μ! Επίσης ποτέ πριν δεν έκανα τόσα πολλές επαφές στα 160μ σ’ αυτό το διαγωνισμό, από δω. Το κατάλαβα κι έμεινα στα 80 και 160μ παίζοντας Low Band DX. Τα 20μ ήταν εξαιρετικά, τα 15μ ήταν καλά επίσης, αλλά όχι για πολλή ώρα προς Ευρώπη. Μόνο 4 ώρες κρατήθηκαν ανοικτά.

Yuri VE3DZ as VE2IM

Το πρώτο μου λάθος ήταν που έλπιζα να χρησιμοποιήσω την κατευθυνόμενη των 40μ στα 15μ, την ώρα που χρειαζόμουν να παίξω συγχρόνως στα 20 και 15μ μαζί. Όποτε άλλαζα από την τρίμπαντη στην κατευθυνόμενη των 40μ, το Pileup έσβηνε σταδιακά σε 5-10 λεπτά. Έτσι έπρεπε να έρθω πάλι στην τρίμπαντη. Αλλά από τη στιγμή που δεν είχα άλλη κεραία για τα 20μ έπρεπε να θυσιάσω το καλό τρέξιμο στα 15μ ώστε να μπορώ να καλώ συγχρόνως και στις δυο μπάντες. Νομλιζω ότι τελικά έπρεπε να πάρω μαζί μου το triplexer με τα High Power Bandpass φίλτρα και να δανειστώ τον ενισχυτή του Steve, τον Acom 1010.

Ενώ προσπαθούσα να διατηρήσω ένα καλό ρυθμό, άργησα να τσεκάρω τα 10μ για πιθανό άνοιγμα και τις δυο μέρες. Τελικά κατάφερα να δουλέψω μερικούς πολλαπλασιαστές από Ευρώπη, αλλά είχα την αίσθηση ότι αν πήγαινα στα 10μ μία ή και δυο ώρες νωρίτερα, θα μπορούσα να κάνω περισσότερα.. Θυμάμαι τεράστια σήματα από τον 3B8M και τον TK0C και τα δυο πρωινά.

Το δεύτερο λάθος μου ήταν ότι δε πήρα έναν σύντομο υπνάκο την πρώτη νύχτα. Ξεκουράστηκα αρκετά καλά πριν το διαγωνισμό και στόχευα να μείνω ξύπνιος όλες τις 48 ώρες. Ωστόσο τη δεύτερη νύχτα άρχισα να νυστάζω τόσο πολύ και παράλληλα να πολεμήσω με την κούρασή μου. Ως αποτέλεσμα μερικές φορές αποκοιμιόμουνα για ένα δύο λεπτά, μη μπορώντας να στείλω ένα TU (ΣΣ Thank you – ευχαριστώ) για να ολοκληρώσω μια επαφή. Ζητώ συγγνώμη από όσους συνέβη. Μια δυο φορές με έπαιρνε ο ύπνος για μεγαλύτερα διαστήματα 40-45 λεπτών. Εύχομαι να είχα κοιμηθεί μια δυο ώρες και να είμαι πιο φρέσκος αλλά αντίθετα αποφάσισα να μείνω και να παλέψω. Τώρα που ακούω την ηχογράφηση, βλέπω ότι έχασα πολλούς από αυτούς που με καλούσαν, που δεν είναι το σύνηθες για μένα.

Άρχισε γύρω στις 4 UTC της Κυριακής και κράτησε περίπου 5 ώρες, ως τις 9 UTC, όταν το πρωινό pileup με έφερε ξανά σε φόρμα. Τελείωσα με το ίδιο σκορ όπως πάντα, κι είμαι ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη χαμηλότερη ισχύ απ’ ότι συνήθως και το απλούστερο στήσιμο απ’ ότι συνήθως. Προφανώς με μια καλύτερη κεραία στα 15μ θα μπορούσα να προσθέσω άλλες 300-400 επαφές στο σκορ μου, αλλά αυτό είναι…

Στο CQ WW CW από τις 00 UTC της 27-11-2021 ως τις 00 UTC της 29-11-2021, κατάφερα να επικοινωνήσω με 6.664 QSOs. Οι καλύτεροι ρυθμοί μου ήταν :

  • 27-11-2021 0252UTC – 8,0 επαφές το λεπτό (1 λεπτό), 480 ανά ώρα
  • 27-11-2021 1728UTC – 5,0 επαφές το λεπτό (10 λεπτά), 300 ανά ώρα
  • 27-11-2021 1818UTC – 4,2 επαφές το λεπτό (60 λεπτά), 252 ανά ώρα

Και πάλι να τονίσω ότι η Beverage προς την Ευρώπη δούλεψε τόσο καλά, που την χρησιμοποίησα για λήψη Ευρωπαίων ακόμη και στα 40μ και μου έδινε μερικές φορές 10-15 dB κέρδος παραπάνω από την κατευθυνόμενη των 2 στοιχείων με πολύ λιγότερο θόρυβο.

Χάρηκα που είδα τόσο μεγάλη δραστηριότητα και τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσους συμμετείχαν και ιδιαίτερα σε όσους προσπάθησαν για μεγαλύτερα σκορ, δουλεύοντας πλήρη ωράριο. Από αυτή την άποψη θέλω να αναφερθώ στον θρυλικό Jim N6TJ που εξακολουθεί να δουλεύει 40+ ώρες στην ηλικία των 82 ετών! Δέος!

Ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους βρήκαν τον τρόπο και ταξίδεψαν σε τόσο δύσκολους καιρούς για να μας δώσουν σπάνιους πολλαπλασιαστές και σε όσους δεν αρνούνται να μετακινηθούν από μπάντα σε μπάντα για εμάς.

Την ευγνωμοσύνη μου στο Frank VA2FGG που ξόδεψε πολλές ώρες από τον προσωπικό του χρόνο στη συντήρηση του σταθμού του συλλόγου VE2CSI, και στους Andre VA2VVV και Steve VE2TKH, οι οποίοι αν και απουσίαζαν αυτή τη φορά, είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν. Θα προσπαθήσω να τους πείσω να βάλουν άλλον έναν (μικρό) πύργο την επόμενη χρονιά για τη 2η τρίμπαντη κεραία που έχουμε αποθηκευμένη.

ΜπάνταQSOsΖώνεςΧώρες
1607231557
8013792077
4014632383
2018202682
1510652375
10971436
Σύνολα6547121410

Εκτιμώ επίσης τις προσπάθειες του Nick VA2VT και του Chris VO2AC που με κυνήγησαν σε πολλές μπάντες δίνοντάς μου το σπάνιο πολλαπλασιαστή της ζώνης 2. Σας ευχαριστώ όλους για τις επαφές, καλή τύχη και υγεία. Και τέλος σας ευχαριστώ που διαβάσετε αυτή τη μάλλον μεγάλη ιστορία…

  • Διακριτικό: VE2IM
  • Χειριστής : VE3DZ
  • Σταθμός : VE2CSI
  • Κατηγορία: SOAB HP (ένας χειριστής σε όλες τις μπάντες)
  • QTH : Ζώνη 2
  • Ώρες εργασίας: περίπου 46,5 ώρες
  • Σκορ 8.739.729

73, Yuri VE3DZ

Σχετικά άρθρα

Η ΕΡΔΕ κόβει την πίτα της…

Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας, που έγινε στα γραφεία μας χθες 30 Ιανουαρίου 2013. Πολλοί φίλοι […]

Μάθετε Περισσότερα

Καλό Πάσχα

Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα… και Καλή Ανάσταση

Μάθετε Περισσότερα

CQ WW CW… η επόμενη μέρα

Όπως είχαμε ανακοινώσει, το Σαββατοκύριακο 24-25 Νοεμβρίου συμμετείχαμε, με όλες μας (;) τις δυνάμεις, στο CQ WW CW Contest. Από την Παρασκευή το πρωί όλα έδεiχναν υπέροχα μιας και ο καιρός ήταν υπέροχος. Έτσι Παρασκευή […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση