RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Φτιάξετε Υψηλής Ποιότητας Πλακέτες με Δέκα Απλά Βήματα (βίντεο)

Πολλοί από εμάς έχουμε προσπαθήσει να φτιάξουμε τη δική μας πλακέτα για το αγαπημένο μας project. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συνήθως η πλακέτα μας ήθελε αρκετή δουλειά για να γίνει λειτουργική. Παρουσιάζουμε έναν τρόπο αποχάλκωσης της πλακέτας που δίνει πραγματικά τέλεια αποτελέσματα από την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε.

Αναλυτικά – Βήμα Βήμα

1 Αρχικά διαλέγουμε το σχέδιο που θέλουμε να φτιάξουμε ή, αν είμαστε γνώστες, σχεδιάζουμε την πλακέτα που θέλουμε στο κατάλληλο πρόγραμμα. Έτσι έχουμε την πλακέτα έτοιμη προς εκτύπωση.

Το σχέδιο της πλακέτας

2 Τυπώνουμε την πλακέτα με Laser εκτυπωτή σε χαρτί λίγο γυαλιστερό, όπως για παράδειγμα είναι το διαφημιστικό περιοδικό από το «Γερμανό». Δε μας νοιάζει φυσικά αν έχει άλλες εκτυπώσεις πάνω…

Εκτύπωση της πλακέτας σε γυαλιστερό χαρτί διαφημιστικού φυλλαδίου

3 Αφού την τυπώσουμε, κόβουμε την εκτυπωμένη πλακέτα περιμετρικά της εκτύπωσης, στα όριά της…

Κομμένη εκτύπωση πλακέτας

4 Στην συνέχεια παρασκευάζουμε ένα διάλυμα αποτελούμενο από 5 μέρη ασετόν (το βρίσκουμε από ένα χρωματοπωλείο) και 7 μέρη καθαρό οινόπνευμα (λοσιόν). Μ’ ένα ψεκαστήρι ψεκάζουμε την πλακέτα, την οποία έχουμε καθαρίσει πρώτα καλά. Στη συνέχεια τοποθετούμε το εκτυπωμένο χαρτί και το πιέζουμε με τα δάκτυλα μέχρι να στεγνώσει καλά.

τα υγρά που θα χρειαστούμε….

5 Στη συνέχεια τοποθετούμε την πλακέτα με το κολλημένο χαρτί σ’ ένα μπολ με νερό και περιμένουμε λίγο μέχρι να μαλακώσει το χαρτί.

6 Βγάζουμε το χαρτί από την πλακέτα.

7 Γεμίζουμε το μπολ με «ακουαφόρτε»- οξύ, τόσο όσο να σκεπάσει την πλακέτα και προσθέτουμε 2-3 καπάκια περιντρόλ. Μη βάλετε πολύ γιατί θα φάει τον χαλκό άμεσα. Προτιμήστε να προσθέσετε το περιντρόλ σταδιακά, ειδικά αν δείτε ότι αργεί η αποχάλκωση.

8 Λογικά μετά από 2-3 λεπτά στο διάλυμα ακουαφόρτε-περιντρόλ θα είναι έτοιμη.
Προσοχή !! Λόγω της πρόσμιξης δημιουργούνται επικίνδυνα αέρια, κάντε την ενέργεια αυτή σε ανοικτό χώρο. Μην αγγίζετε τα υγρά αυτά με γυμνά χέρια και χρησιμοποιήστε κατάλληλα πλαστικά γάντια.

Προσοχή !! Λόγω της πρόσμιξης δημιουργούνται επικίνδυνα αέρια, κάντε την ενέργεια αυτή σε ανοικτό χώρο. Μην αγγίζετε τα υγρά αυτά με γυμνά χέρια και χρησιμοποιήστε κατάλληλα πλαστικά γάντια.

9 Όπως θα δείτε στο βίντεο, όταν βγάλουμε την πλακέτα από το διάλυμα, την καθαρίζουμε με ασετόν, για να πάρουμε το τελικό αποτέλεσμα.

1

0 Tο τελικό αποτέλεσμα – Ιδού η καθαρισμένη με ασετόν πλακέτα και τρυπημένη στην συνέχεια.

Παρακολουθήστε όλη την διαδικασία στο βίντεο παρακάτω:

Καλή επιτυχία! 

73 de SV1ELF
Γιώργος Σωφρονάς
Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός Τ.Ε.

Σχετικά άρθρα

Αφιέρωμα του SV NEA στο SZ1A

το τιμητικό εξώφυλλο του SV NEA Το τελευταίο SV NEA του Μαΐου-Ιουνίου 2014, έχει αφιέρωμα για το σταθμό μας στον Κοκκινόλογγο. Όλοι βλέποντας το εκτενές αφιέρωμα, με τις πολλές φωτογραφίες συγκινηθήκαμε για το δημιούργημά μας. Παράλληλα αφενός όλο το δημοσίευμα αλλά […]

Μάθετε Περισσότερα

Εντυπωσιακό βίντεο του σταθμού από τον SV1JMO

Ο Σπύρος SV1JMO έφτιαξε ένα εντυπωσιακό βίντεο διάρκειας 2 λεπτών περίπου, με θέμα το σταθμό μας SZ1A στο Red Forest.  Κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες του σταθμού από ψηλά και το βίντεο αποτελεί διαφήμιση της προσπάθειάς μας. […]

Μάθετε Περισσότερα

Δηλώστε συμμετοχή στο CQWPX CW 2015

Στις 29-31 Μαΐου, θα συμμετάσχουμε στο CQ WPX CW. Παρότι είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και υπάρχει πάντα η περίπτωση γκρίνιας από τις XYL (ex Young Ladies), εμείς θα είμαστε εκεί. Εκτός από τα […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση