RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Φτιάξετε Υψηλής Ποιότητας Πλακέτες με Δέκα Απλά Βήματα (βίντεο)

Πολλοί από εμάς έχουμε προσπαθήσει να φτιάξουμε τη δική μας πλακέτα για το αγαπημένο μας project. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συνήθως η πλακέτα μας ήθελε αρκετή δουλειά για να γίνει λειτουργική. Παρουσιάζουμε έναν τρόπο αποχάλκωσης της πλακέτας που δίνει πραγματικά τέλεια αποτελέσματα από την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε.

Αναλυτικά – Βήμα Βήμα

1 Αρχικά διαλέγουμε το σχέδιο που θέλουμε να φτιάξουμε ή, αν είμαστε γνώστες, σχεδιάζουμε την πλακέτα που θέλουμε στο κατάλληλο πρόγραμμα. Έτσι έχουμε την πλακέτα έτοιμη προς εκτύπωση.

Το σχέδιο της πλακέτας

2 Τυπώνουμε την πλακέτα με Laser εκτυπωτή σε χαρτί λίγο γυαλιστερό, όπως για παράδειγμα είναι το διαφημιστικό περιοδικό από το «Γερμανό». Δε μας νοιάζει φυσικά αν έχει άλλες εκτυπώσεις πάνω…

Εκτύπωση της πλακέτας σε γυαλιστερό χαρτί διαφημιστικού φυλλαδίου

3 Αφού την τυπώσουμε, κόβουμε την εκτυπωμένη πλακέτα περιμετρικά της εκτύπωσης, στα όριά της…

Κομμένη εκτύπωση πλακέτας

4 Στην συνέχεια παρασκευάζουμε ένα διάλυμα αποτελούμενο από 5 μέρη ασετόν (το βρίσκουμε από ένα χρωματοπωλείο) και 7 μέρη καθαρό οινόπνευμα (λοσιόν). Μ’ ένα ψεκαστήρι ψεκάζουμε την πλακέτα, την οποία έχουμε καθαρίσει πρώτα καλά. Στη συνέχεια τοποθετούμε το εκτυπωμένο χαρτί και το πιέζουμε με τα δάκτυλα μέχρι να στεγνώσει καλά.

τα υγρά που θα χρειαστούμε….

5 Στη συνέχεια τοποθετούμε την πλακέτα με το κολλημένο χαρτί σ’ ένα μπολ με νερό και περιμένουμε λίγο μέχρι να μαλακώσει το χαρτί.

6 Βγάζουμε το χαρτί από την πλακέτα.

7 Γεμίζουμε το μπολ με «ακουαφόρτε»- οξύ, τόσο όσο να σκεπάσει την πλακέτα και προσθέτουμε 2-3 καπάκια περιντρόλ. Μη βάλετε πολύ γιατί θα φάει τον χαλκό άμεσα. Προτιμήστε να προσθέσετε το περιντρόλ σταδιακά, ειδικά αν δείτε ότι αργεί η αποχάλκωση.

8 Λογικά μετά από 2-3 λεπτά στο διάλυμα ακουαφόρτε-περιντρόλ θα είναι έτοιμη.
Προσοχή !! Λόγω της πρόσμιξης δημιουργούνται επικίνδυνα αέρια, κάντε την ενέργεια αυτή σε ανοικτό χώρο. Μην αγγίζετε τα υγρά αυτά με γυμνά χέρια και χρησιμοποιήστε κατάλληλα πλαστικά γάντια.

Προσοχή !! Λόγω της πρόσμιξης δημιουργούνται επικίνδυνα αέρια, κάντε την ενέργεια αυτή σε ανοικτό χώρο. Μην αγγίζετε τα υγρά αυτά με γυμνά χέρια και χρησιμοποιήστε κατάλληλα πλαστικά γάντια.

9 Όπως θα δείτε στο βίντεο, όταν βγάλουμε την πλακέτα από το διάλυμα, την καθαρίζουμε με ασετόν, για να πάρουμε το τελικό αποτέλεσμα.

1

0 Tο τελικό αποτέλεσμα – Ιδού η καθαρισμένη με ασετόν πλακέτα και τρυπημένη στην συνέχεια.

Παρακολουθήστε όλη την διαδικασία στο βίντεο παρακάτω:

Καλή επιτυχία! 

73 de SV1ELF
Γιώργος Σωφρονάς
Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός Τ.Ε.

Σχετικά άρθρα

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση

ΘΕΜΑ :        «Πρόσκληση σε Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Καλούνται όλα τα μέλη τη Ένωσης σε Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 18 του  Καταστατικού, που θα πραγματοποιηθεί την 18η Μαρτίου […]

Μάθετε Περισσότερα

Αποτελέσματα του CQ WW RTTY 2012

Δημοσιεύτηκαν στο τεύχος του Μαρτίου 2013 του περιοδικού CQ, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού CQ WW RTTY 2013, που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Γιάννης, SV1GYG, συμμετείχε με το διακριτικό της ΕΡΔΕ, SZ1A στον εν λόγω […]

Μάθετε Περισσότερα

Γλέντι στον Κοκκινόλογγο … η επόμενη μέρα..

Άνευ προηγουμένου επιτυχία, είχε το πάρτι που οργάνωσε η ΕΡΔΕ στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκινόλογγου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Παρά πολλοί φίλοι της ΕΡΔΕ κατέκλυσαν το χώρο από νωρίς. Η τσίκνα από την ψησταριά με τα […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση