RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Μεγάλη Έκπληξη το CQ WPX RTTY 2022

SZ1A CQ WPX RTTY Contest 2022
SZ1A in the CQ WPX RTTY Contest 2022

Καιρό πριν ο Δημήτρης SV1CIB επέμεινε να συμμετάσχουμε στο CQ WPX RTTY και μάλιστα με προέτρεπε να κάνουμε μια σοβαρή συμμετοχή. Ο Δημήτρης αγαπάει πολύ το εν λόγω διαγωνισμό και απολαμβάνει να τον τρέχει, έχοντας κατά καιρούς κάνει πολύ καλά σκορ. Κι επειδή είναι φίλος του υποσχέθηκα να το κάνουμε.

Δυο Σαββατοκύριακα πριν το contest, είχαμε προγραμματίσει να αναβαθμίσουμε τον πύργο και να επανατοποθετήσουμε την κεραία των 40μ. Σκοπός ήταν να την έχουμε διαθέσιμη στο RTTY contest. To CQ WPX είναι περίεργο contest. Πολλαπλασιαστές είναι τα prefix, που είναι πάρα πολλά και μετράνε μια φορά και όχι ανά μπάντα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα 20 και 40μ να είναι οι βασικές μπάντες που πρέπει κάποιος να είναι πραγματικά καλός. Έτσι θέλαμε πολύ να έχουμε τη yagi των 40μ διαθέσιμη.

Βασίλης SV1DPJ – Κώστας SV1DPI

Δυστυχώς η εγκατάσταση της κεραίας πήρε παραπάνω χρόνο. Έτσι αφιερώσαμε δεύτερο φουλ Σαββατοκύριακο στην κεραία και κουραστήκαμε πολύ. Θυμάμαι ότι με πονούσε η μέση και τα πόδια την Κυριακή το βράδυ και του Δημήτρη πονούσαν οι πατούσες…. Φεύγοντας από το σταθμό την τελευταία Κυριακή πριν το contest ζήτησα συγγνώμη αλλά μάλλον δε θα τα κατάφερνα να είμαι εκεί για τρίτο ΣΚ. Εκτός αυτού το δίπολο των 80μ είχε στάσιμα 1,8 λόγω του νέου μεγέθους του πύργου, οπότε στην ουσία δεν είχαμε 80μ και το καλώδιο του ρότορα της κεραίας των 40μ δεν έφτανε πλέον στο shack! Ο Δημήτρης παρ’ όλα αυτά, είπε ότι θα συμμετάσχει έστω και μόνος.

Την Τετάρτη έλαβα μια ειδοποίηση από τον Παναγιώτη SV8PMM ότι θα ήθελε να μας επισκεφτεί για να συμμετάσχει μαζί μας στο διαγωνισμό. Είχαμε ξεκουραστεί και τρεις μέρες και κάπου αρχίσαμε να το βλέπουμε διαφορετικά. Μιλήσαμε και με το Βασίλη SV1DPJ που είπε ότι θα προσπαθήσει να έρθει αν και θα το ήξερε μόλις την Παρασκευή. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να το κάνουμε έστω και χωρίς κεραία στα 80μ.

Τελικά, κλέψαμε λίγο χρόνο και καταφέραμε να πάμε το μεσημέρι της Παρασκευής στο σταθμό, μήπως και φτιάξουμε το δίπολο των 80μ. Ξοδέψαμε πολλές ώρες τελικά και το μόνο που καταφέραμε ήταν να το μετακινήσουμε στον άλλο πύργο, αφού αρνιόταν να συντονίσει εκεί! Στη νέα πρόχειρη θέση και δυστυχώς σχετικά χαμηλά στα 14μ περίπου, συντόνισε μια χαρά. Μόνο που δεν είχε μείνει καθόλου χρόνος για ξεκούραση.

Παναγιώτης SV8PMM – Δημήτρης SV1CIB

Στη συνέχεια στο shack είχαμε προβλήματα με το σταθμό inband… Τo FT990 αρνιόταν να συνεργαστεί και τελικά στήσαμε ένα ακόμη Mark V στη θέση αυτή. Κάπως έτσι δε μας έμεινε καθόλου χρόνος για ξεκούραση, ενώ ο Παναγιώτης με το Βασίλη έφτασαν μετά τις 9 το βράδυ, κατάκοποι κι αυτοί…. Λίγη κουβέντα αρκούσε για να πάει η ώρα 2 το πρωί και να αρχίσει το contest.

Στην αρχή είμαστε όλοι εκεί. Είχαμε περιέργεια πώς θα τα πάει η κεραία των 40μ. Η πρώτη μισή ώρα ήταν εκπληκτική και η κεραία έδινε ρέστα. Η κούραση όμως μας οδήγησε στα κρεβάτια μας, αφήνοντας μόνο του τον SV1CIB να τρέχει όλη τη νύχτα.

Το πρωί που ξυπνήσαμε βρήκαμε στο log κάπου 500 επαφές! Εκπληκτικό νούμερο. Είπα στα παιδιά “θα πάμε καλά”. Ένα pileup στα 15μ και άνοιγμα στην Ιαπωνία, μας δίνει πολλά mults κι από κει. Ο Παναγιώτης SV8PMM συνέχισε στα πλήκτρα μέχρι να ξυπνήσει ξανά ο Δημήτρης SV1CIB.

Ο Βασίλης κι εγώ (SV1DPI) αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το skimmer του SZ1A που είχε προβλήματα τον τελευταίο καιρό. Ακόμη δεν είχαμε πιστέψει ότι αξίζει να ασχοληθούμε σοβαρά με το contest. Έτσι φτιάξαμε την κεραία του skimmer, εγκαταστήσαμε ένα καινούριο υπολογιστή και τηλεφωνήσαμε και στον Κώστα SV4FFL για βοήθεια. Στο τέλος της επικοινωνίας μας κι ενώ είμαστε στο μεσημέρι του Σαββάτου, ρωτήσαμε τον Κώστα πώς δημοσιεύει το N1MM+ το σκορ στο cqcontest.net. Έτσι αρχίσαμε σε λίγο να στέλνουμε το σκορ μας.

το shack του SZ1A

Κι εκεί είχαμε την πρώτη έκπληξη. Είμαστε στη 4η-5η θέση εκείνη την ώρα στην κατηγορία MS HP που συμμετείχαμε αλλά είχαμε τα περισσότερα QSOs από όλους! Άρα και λόγω του CQ WPX που είναι contest ρυθμού, πιστέψαμε ότι τα mults μπορεί να έρθουν. Κάπως έτσι το Σάββατο το μεσημέρι αρχίσαμε να ασχολούμαστε με το διαγωνισμό πιο συστηματικά. Διαβλέψαμε ότι θα μπορούσαμε να σπάσουμε το προηγούμενο ρεκόρ μας, που είναι πάντα ο στόχος μας. Το 2015 είχαμε κάνει 2404 επαφές και 6.217.530 πόντους. Αυτό ήταν και SV ρεκόρ μέχρι το 2020 που το είχε σπάσει ο J42L με 2229 QSOs και 6.616.512 πόντους.

Γρήγορα περάσαμε δεύτεροι στο online score, πλησιάζοντας γρήγορα τους J42L που ήταν πρώτοι. Από κει και πέρα και μέχρι του τέλους του διαγωνισμού, έγινε μια ανεπανάληπτη μάχη μεταξύ μας. Πότε περνούσε ο ένας μπροστά και πότε ο άλλος

Το απόγευμα του Σαββάτου η Αμερική έκλεισε νωρίς για όλους, κάτι που μας ευνόησε αφού έτσι κι αλλιώς, λόγω της θέσης μας και του εμποδίου που έχουμε προς Αμερική, πάντα νωρίς κλείνει για μας. Πήγαμε στα 40μ κι αρχίσαμε να δουλεύουμε Ιαπωνία μανιωδώς. Γρήγορα περάσαμε δεύτεροι στο online score, πλησιάζοντας γρήγορα τους J42L που ήταν πρώτοι. Από κει και πέρα και μέχρι του τέλους του διαγωνισμού, έγινε μια ανεπανάληπτη μάχη μεταξύ μας. Πότε περνούσε ο ένας μπροστά και πότε ο άλλος.

Η εξέλιξη του σκορ στο cqcontest.net, με μπλε ο J42L, με πορτοκαλί ο SZ1A

Το βράδυ της Κυριακής μετά το νέο άνοιγμα για Ιαπωνία ξεφύγαμε αλλά όχι όσο θα θέλαμε. Ξέραμε ότι για τους J42L θα άνοιγε νωρίτερα η Αμερική κι έπρεπε να έχουμε μια καλή διαφορά. Τελικά πέσαμε στο νήμα στήθος με στήθος. Το N1MM+ έδειχνε ότι είμαστε πρώτοι με ισχνή διαφορά αλλά μετά το συγχρονισμό των logs έδειξε 17 λιγότερες επαφές και 9 λιγότερα mults, μένοντας με ισχνή διαφορά δεύτεροι. Όπως και να έχει μόνο το log checking θα ξεκαθαρίσει τη θέση του καθενός, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Απολαύσαμε τη συμμετοχή μας και το συναγωνισμό με τα παιδιά. Μαζί με μας το απόλαυσαν και πολλοί Έλληνες ραδιοερασιτέχνες και τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα ήταν μνημειώδη.

O συναγωνισμός μας βοήθησε να πλασαριστούμε σε πολύ καλές θέσεις παγκόσμια, καταφέρνοντας ένα εκπληκτικό σκορ. Συγχαρητήρια και στα παιδιά για το εκπληκτικό σκορ και ευχαριστούμε για το παιχνίδι. Ελπίζω να είμαστε καλά και να δώσουμε πολλές τέτοιες “μάχες”

το σκορ που αποφάσισε το N1MM+ ότι έχουμε….

Το σίγουρο είναι ότι θα σπάσουμε το προηγούμενο ρεκόρ μας, όπως το ίδιο θα κάνουν και οι J42L. Και οι δυο ανεπίσημα, είχαμε πάνω από 8 εκατομμύρια πόντους! Όσα λάθη και να έχουμε αναμένεται ένα σκορ πάνω από 7 εκατομμύρια. Επίσης ο συναγωνισμός μας βοήθησε να πλασαριστούμε σε πολύ καλές θέσεις παγκόσμια, καταφέρνοντας ένα εκπληκτικό σκορ. Συγχαρητήρια και στα παιδιά για το εκπληκτικό σκορ και ευχαριστούμε για το παιχνίδι. Ελπίζω να είμαστε καλά και να δώσουμε πολλές τέτοιες “μάχες”.

Κάνοντας τον απολογισμό μας μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Όλα στο σταθμό δούλεψαν στην εντέλεια αλλά παράλληλα υπάρχουν πράγματα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο σκορ του χρόνου! Η κεραία των 80μ ήταν πρόχειρα βαλμένη. Η κεραία των 20μ θα μπορούσε να είναι ψηλότερα, αφού την είχαμε στα 16μ ενώ ο πύργος ανεβαίνει στα 24μ! Ο ρότορας των 40μ που δε λειτουργούσε τις πρώτες ώρες, θα μας δώσει κάτι ακόμη. Ίσως και η χρήση ενός άλλου προγράμματος μας βοηθήσει…

Και του χρόνου… ευχαριστούμε όλους όσους μας κάλεσαν!

Τα στατιστικά της συμμετοχής μας, όπως πάντα, εδώ

Σχετικά άρθρα

Κόμβος ECHOLINK

Άρχισε από χθες να λειτουργεί δοκιμαστικά κόμβος Echolink της ΕΡΔΕ στο Αγρίνιο, με το διακριτικό SZ1A-L. Η συχνότητα λειτουργίας είναι 144,975MHz με υπότονο 88,5. Ευχαριστούμε τον SV1CIF για την παραχώρηση των μηχανημάτων, τον Πλάτωνα Καββαδία […]

Μάθετε Περισσότερα

Επιστολή της Ε.Ρ.Δ.Ε. για τη διαβούλευση που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες

Η ΕΡΔΕ απέστειλε το παρακάτω σχόλιο στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο, όπου στο άρθρο 26 περιλαμβάνεται διάταξη που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες. Σημειώνουμε ότι η διάταξη που αναφερόμαστε λέει τα εξής: “1. Από την υποχρέωση της […]

Μάθετε Περισσότερα

Η κεραία είναι ψηλααά.. πολύ ψηλαααά…

Αγέρωχη η Χ7 στη θεση της… Επιτέλους… αρχή. Μετά από σχέδια ετών, όνειρα μηνών, αποτυχίες και άλλα δεινά… η κεραία Χ7 είναι στη θέση της. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του προέδρου μας SV1HKH, κανονίστηκε γερναός […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση