RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Aποκατάσταση & Αναβάθμιση του 3ου Πύργου στο SZ1A

Ίσως θυμάστε ότι ο 3ος πύργος μας (και μεγαλύτερος) που φιλοξενούσε την κεραία των 40μ, είχε πέσει θύμα του Ηφαιστίωνα. Λεπτομέρειες για την καταστροφή στην αρχή της χρονιάς εδώ

Από την αρχή της χρονιάς που είχε συμβεί αυτό, δουλέψαμε σκληρά για να επανέλθουμε ακόμα καλύτεροι. Δυστυχώς η πανδημία του covid19, μας πήγε πίσω. Δε μας εμπόδισε όμως να προχωρήσουμε.

Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται….

Ήδη ο SV1CQN είχε δουλέψει σκληρά για να προσαρμόσει τον πύργο κατασκευής SV1KYX, ύψους 13μ, δώρο του SV1DPI (μαζί και ο ρότορας και το ρουλεμάν της Yaesu), στην υπάρχουσα κατασκευή του 3ου πύργου. Έτσι στα υπάρχοντα 11μ, θα βάζαμε άλλα 12μ (ένα θα χάνονταν στην προσαρμογή) και θα είχαμε 23μ πύργο.

Προσθέτοντας το mast 1,5μ θα είχαμε την κεραία μας στα 24,5μ!!!

New 3rd tower at SZ1a
New 3rd tower at SZ1A

Δουλεύοντας το σχέδιο, γεννήθηκαν 2-3 ακόμη επιθυμίες. Ας τις πάρουμε με τη σειρά: πρώτα απ’ όλα θέλαμε να έχουμε μια κεραία που να κοιτάει μόνιμα Ευρώπη-Αμερική, ώστε όταν η κύρια κεραία μας κοιτάζει προς Ιαπωνία, να μπορούμε άμεσα (μέσω ενός διακόπτη) να γυρνάμε και να ακούμε καλύτερα – απαντάμε σε τυχόν κλήση από κει. Έτσι τοποθετήσαμε μια κατασκευή στα 11 μέτρα, ικανή να φιλοξενήσει την κεραία Mosley που έχουμε και μάλιστα να μπορούμε να τη στρίβουμε από Ιαπωνία μέχρι την Ευρώπη. Έτσι όταν η κύρια κεραία μας κοιτάζει προς Ευρώπη, θα μπορούμε άμεσα να γυρίσουμε Ιαπωνία και το ανάποδο!

διακρίνεται η κατασκευή για τη φιλοξενία της Mosley στη 2/3 του σταθερού κομματιού του πύργου

Η δεύτερη σκέψη που κάναμε ήταν να τροφοδοτήσουμε τον πύργο ως shunt fed για τα 160μ! Είχαμε δοκιμάσει Inv-L παλιότερα και δε μας ικανοποίησαν. Έτσι σκεφτήκαμε μιας και ο πύργος θα ήταν αρκετά ψηλός πλέον, να δώσουμε μια ευκαιρία σ’ αυτή την κατασκευή.

o SV1HKH σκαρφαλωμένος στο νέο πύργο

Έτσι βάλαμε ένα σίδερο προκειμένου να φιλοξενήσει το σύρμα μας για να τροφοδοτήσουμε τον πύργο στα 160μ. Για το σκοπό αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε τη διάταξη των κεραιών μας και να βάλουμε την 20μετρική πλέον σ’ αυτόν τον πύργο. Έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη κεραία ως capacity hat αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία αφού τα 40 με τα 160 μπορεί να χρειάζονταν να δουλέψουν μαζί, ενώ τα 20 με τα 160μ είναι πιο απίθανο.

το σίδερο που εκτείνεται στην κορυφή προς τα αριστερά θα χρησιμοποιηθεί για το σύρμα με το οποίο θα τροφοδοτήσουμε τον πύργο.

Τρίτη σκέψη ήταν να βάλουμε την Ελληνική σημαία όσο πιο ψηλά γίνεται και γι’ αυτό κρεμάσαμε ένα σχετικό κρίκο και γι’ αυτή τη δουλειά!

Όλο το project πήγε πίσω λόγω κορωνοϊού και παρότι ο πύργος ήταν έτοιμος για τοποθέτηση από τον Απρίλιο, δεν είχαμε μπορέσει να τον βάλουμε. Τελικά την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 και με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη Ανδρώνη που, για άλλη μια φορά, μας διέθεσε το γερανό του δωρεάν, και χειριστή τον SV1HLB, ανεβάσαμε τον πύργο στην τελική του θέση.

Ήταν εκεί και βοήθησαν, εκτός του SV1HLB, οι SV1HKH, SV1CQK, SV1CIB, SV1CQG, SV1DPI. Δείτε το βίντεο από την τελική φάση τοποθέτησης


Επίσης μπορείτε να δείτε τη θέα από το βίντεο που τράβηξε ο SV1HKH από τα 17μ (με κλειστό το τηλεσκοπικό κομμάτι):

Μένουν να γίνουν πολλά: να μπει ένα κομμάτι συρματόσκοινο, να κατέβει, να συντηρηθεί και να μπει η κεραία των 20μ στην καινούρια της θέση, να μπει η σημαία μας αλλά και πιο μελλοντικά να τοποθετηθεί η Mosley αλλά και να τροφοδοτηθεί ο πύργος ως shunt fed.

Αλλά έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα.

Ελπίζουμε τα σήματά μας να είναι πολύ καλύτερα…

Σχετικά άρθρα

Νέο ΔΣ από τις σημερινές εκλογές

Αλλαγή σκυτάλης σήμερα στην ΕΡΔΕ. Μετά από πολλά χρόνια ο SV1HKH άφησε τη θέση του προέδρου. Οπωσδήποτε ο πήχης είναι ψηλά, αφού μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης κατά τη θητεία του έφτιαξε το σταθμό contest στον […]

Μάθετε Περισσότερα

Δημοσίευση άρθρου στο SV-νέα 161 για το CQ WW 2016

18/01/2017 Δημοσίευση άρθρου στο SV νέα 161 για το σταθμό και εξώφυλλο φωτογραφία του SV4FFL στο σταθμό  

Μάθετε Περισσότερα

Καθαριότητα…

08/10/2016 Οι SV1CIB, SV1DPI πήγαν στο σταθμό κι έκαναν καθαριότητα στο shack και επαναδιάταξη των ραδίων στην παλιά τους θέση. Παράλληλα τακτοποιήθηκαν όλα τα καλώδια.Ο Διονύσης (φίλος του SV1JMC) άρχισε να φτιάχνει μια ζωγραφιά στον […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση