RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Aποκατάσταση & Αναβάθμιση του 3ου Πύργου στο SZ1A

Ίσως θυμάστε ότι ο 3ος πύργος μας (και μεγαλύτερος) που φιλοξενούσε την κεραία των 40μ, είχε πέσει θύμα του Ηφαιστίωνα. Λεπτομέρειες για την καταστροφή στην αρχή της χρονιάς εδώ

Από την αρχή της χρονιάς που είχε συμβεί αυτό, δουλέψαμε σκληρά για να επανέλθουμε ακόμα καλύτεροι. Δυστυχώς η πανδημία του covid19, μας πήγε πίσω. Δε μας εμπόδισε όμως να προχωρήσουμε.

Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται….

Ήδη ο SV1CQN είχε δουλέψει σκληρά για να προσαρμόσει τον πύργο κατασκευής SV1KYX, ύψους 13μ, δώρο του SV1DPI (μαζί και ο ρότορας και το ρουλεμάν της Yaesu), στην υπάρχουσα κατασκευή του 3ου πύργου. Έτσι στα υπάρχοντα 11μ, θα βάζαμε άλλα 12μ (ένα θα χάνονταν στην προσαρμογή) και θα είχαμε 23μ πύργο.

Προσθέτοντας το mast 1,5μ θα είχαμε την κεραία μας στα 24,5μ!!!

New 3rd tower at SZ1a
New 3rd tower at SZ1A

Δουλεύοντας το σχέδιο, γεννήθηκαν 2-3 ακόμη επιθυμίες. Ας τις πάρουμε με τη σειρά: πρώτα απ’ όλα θέλαμε να έχουμε μια κεραία που να κοιτάει μόνιμα Ευρώπη-Αμερική, ώστε όταν η κύρια κεραία μας κοιτάζει προς Ιαπωνία, να μπορούμε άμεσα (μέσω ενός διακόπτη) να γυρνάμε και να ακούμε καλύτερα – απαντάμε σε τυχόν κλήση από κει. Έτσι τοποθετήσαμε μια κατασκευή στα 11 μέτρα, ικανή να φιλοξενήσει την κεραία Mosley που έχουμε και μάλιστα να μπορούμε να τη στρίβουμε από Ιαπωνία μέχρι την Ευρώπη. Έτσι όταν η κύρια κεραία μας κοιτάζει προς Ευρώπη, θα μπορούμε άμεσα να γυρίσουμε Ιαπωνία και το ανάποδο!

διακρίνεται η κατασκευή για τη φιλοξενία της Mosley στη 2/3 του σταθερού κομματιού του πύργου

Η δεύτερη σκέψη που κάναμε ήταν να τροφοδοτήσουμε τον πύργο ως shunt fed για τα 160μ! Είχαμε δοκιμάσει Inv-L παλιότερα και δε μας ικανοποίησαν. Έτσι σκεφτήκαμε μιας και ο πύργος θα ήταν αρκετά ψηλός πλέον, να δώσουμε μια ευκαιρία σ’ αυτή την κατασκευή.

o SV1HKH σκαρφαλωμένος στο νέο πύργο

Έτσι βάλαμε ένα σίδερο προκειμένου να φιλοξενήσει το σύρμα μας για να τροφοδοτήσουμε τον πύργο στα 160μ. Για το σκοπό αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε τη διάταξη των κεραιών μας και να βάλουμε την 20μετρική πλέον σ’ αυτόν τον πύργο. Έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη κεραία ως capacity hat αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία αφού τα 40 με τα 160 μπορεί να χρειάζονταν να δουλέψουν μαζί, ενώ τα 20 με τα 160μ είναι πιο απίθανο.

το σίδερο που εκτείνεται στην κορυφή προς τα αριστερά θα χρησιμοποιηθεί για το σύρμα με το οποίο θα τροφοδοτήσουμε τον πύργο.

Τρίτη σκέψη ήταν να βάλουμε την Ελληνική σημαία όσο πιο ψηλά γίνεται και γι’ αυτό κρεμάσαμε ένα σχετικό κρίκο και γι’ αυτή τη δουλειά!

Όλο το project πήγε πίσω λόγω κορωνοϊού και παρότι ο πύργος ήταν έτοιμος για τοποθέτηση από τον Απρίλιο, δεν είχαμε μπορέσει να τον βάλουμε. Τελικά την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 και με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη Ανδρώνη που, για άλλη μια φορά, μας διέθεσε το γερανό του δωρεάν, και χειριστή τον SV1HLB, ανεβάσαμε τον πύργο στην τελική του θέση.

Ήταν εκεί και βοήθησαν, εκτός του SV1HLB, οι SV1HKH, SV1CQK, SV1CIB, SV1CQG, SV1DPI. Δείτε το βίντεο από την τελική φάση τοποθέτησης


Επίσης μπορείτε να δείτε τη θέα από το βίντεο που τράβηξε ο SV1HKH από τα 17μ (με κλειστό το τηλεσκοπικό κομμάτι):

Μένουν να γίνουν πολλά: να μπει ένα κομμάτι συρματόσκοινο, να κατέβει, να συντηρηθεί και να μπει η κεραία των 20μ στην καινούρια της θέση, να μπει η σημαία μας αλλά και πιο μελλοντικά να τοποθετηθεί η Mosley αλλά και να τροφοδοτηθεί ο πύργος ως shunt fed.

Αλλά έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα.

Ελπίζουμε τα σήματά μας να είναι πολύ καλύτερα…

Σχετικά άρθρα

Παρουσίαση “τα βασικά για το νέο ραδιοερασιτέχνη”

Την περασμένη Τετάρτη 7 Μάη, καλωσορίσαμε τους νέους ραδιοερασιτέχνες της περιοχής μας, με μια εκδήλωση-παρουσίαση στα γραφεία του συλλόγου μας στην Καμαρούλα. Την παρουσίαση έκανε ο συνάδελφος και γραμματέας της ΕΡΔΕ, Κωνσταντίνος Σταμάτης, SV1DPI. Με […]

Μάθετε Περισσότερα

Λαχειοφόρος αγορά

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι ραδιοερασιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, αγκαλιάζουν το project του SZ1A, όσον αφορά στη δημιουργία ενός σταθμού contest που θα προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς. […]

Μάθετε Περισσότερα

Βγήκαν τα αποτελέσματα του CQ World Wide DX Contest CW 2019

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του CQ WW CW 2019.  Το τελικό μας σκορ είναι 4.778.427 πόντοι. Αυτό το αποτέλεσμα μας δίνει την 1η θέση στην Ελλάδα, την 34η στην Ευρώπη και τη 52η στον κόσμο στην […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση