RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Ο κώδικας του Ραδιοερασιτέχνη

 γράφει ο Κωνσταντίνος Σταμάτης, SV1DPI 

Βρήκα κάπου τον παρακάτω κώδικα, μου άρεσε, τον μετέφρασα και σας τον παρουσιάζω. Πρώτα το Αγγλικό κείμενο και μετά η ελεύθερη μετάφρασή του. Δυστυχώς ποτέ μέχρι τώρα δεν κατάφερα να τηρήσω όλες τις αρχές του αν και θα έπρεπε. Προσπαθώ όμως κι ελπίζω στο μέλλον να τα καταφέρω…

The Amateur’s Code

The Radio Amateur is

  • CONSIDERATE..never knowingly operates in such a way as to lessen the pleasure of others.
  • LOYAL…offers loyalty, encouragement and support to other amateurs, local clubs, and the American Radio Relay League, through which Amateur Radio in the United States is represented nationally and internationally.
  • PROGRESSIVE…with knowledge abreast of science, a well-built and efficient station and operation above reproach.
  • FRIENDLY…slow and patient operating when requested; friendly advice and counsel to the beginner; kindly assistance, cooperation and consideration for the interests of others. These are the hallmarks of the amateur spirit.
  • BALANCED…radio is an avocation, never interfering with duties owed to family, job, school or community.
  • PATRIOTIC…station and skill always ready for service to country and community.

Ο Κώδικας (Οι αρχές) του ραδιοερασιτέχνη

Ο Ραδιοερασιτέχνης είναι:

  • ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ… ποτέ δε λειτουργεί το σταθμό του με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει την ευχαρίστηση των άλλων.
  • ΠΙΣΤΟΣ… προσφέρει πίστη, ενθάρρυνση και υποστήριξη στους άλλους ερασιτέχνες, στους τοπικούς συλλόγους, και στην Εθνική του Ένωση, μέσω των οποίων ο Ραδιοερασιτεχνισμός εκπροσωπείται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  • ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ… είναι ενήμερος, με γνώση της επιστήμης, μ’ ένα καλοφτιαγμένο και αποτελεσματικό σταθμό, που λειτουργεί χωρίς ψεγάδια.
  • ΦΙΛΙΚΟΣ… Χειρίζει αργά και υπομονετικά κάθε φορά που κάποιος το ζητάει. Συμβουλεύει τον αρχάριο. Με ευγένεια βοηθάει, συνεργάζεται και θεωρεί τα ενδιαφέροντα των υπολοίπων. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ραδιοερασιτεχνικού πνεύματος.
  • ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΣ… το ραδιόφωνο είναι μια ενασχόληση, που ποτέ δεν παρεμβαίνει με τα καθήκοντά μας στην οικογένεια, στη δουλειά, στο σχολείο ή στην κοινότητά μας.
  • ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ… Ο σταθμός του και οι ικανότητές του είναι πάντα έτοιμες για να υπηρετήσουν τη χώρα του και την κοινότητά του.
Ο πρώτος Κώδικας του Ραδιοερασιτέχνη 
γράφτηκε από τον Paul M. Segal, W9EEA,
το 1928.

Σχετικά άρθρα

Η συμμετοχή του SZ1A στο Τρίαθλον

Με επιτυχία διεξήχθη το περασμένο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, ο πρώτος Ελληνικός διαγωνισμός Τρίαθλον. Πάρα πολλοί Ελληνικοί (αλλά και ξένοι) σταθμοί έλαβαν μέρος, δίνοντας έναν άλλον τόνο στο διαγωνισμό αυτό που καθιστούσε τους Έλληνες περιζήτητους, αφού […]

Μάθετε Περισσότερα

9ος Ημιμαραθώνιος “Μιχ. Κούσης” ρεπορτάζ

Για 9η συνεχή φορά η ΕΡΔΕ ήταν παρούσα, βοηθώντας και συμμετέχοντας εθελοντικά, στη διοργάνωση του 9ου ημιμαραθωνίου “Μιχ. Κούσης”. Ο αγώνας αυτός γίνεται προς τιμήν του Αγρινιώτη Μαραθωνοδρόμου Μιχάλη Κούση και διοργανώνεται από το Δήμο […]

Μάθετε Περισσότερα

40-2CD εγκατάσταση

Επιτέλους, ένα όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα. Η 2 στοιχείων για τα 40μ είναι πλέον στο θρόνο της, έστω και καθυστερημένα σύμφωνα με την αρχική σχεδίαση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά… Εδώ […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση