RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Τα Νέα 3D Τυπωμένα CW Κλειδιά του CR6K (βίντεο)

Μία έλλειψη που είχαμε στο SZ1A, ήταν ένακλειδίσε κάθε σταθμό. Συνήθως οι χειριστές έφερναν τα δικά τους. Θέλαμε όμως να υπάρχουν “κλειδιά” στο σταθμό πρώτα απ’ όλα για λόγους τιμής! Οι περισσότεροι χειριστές χρησιμοποιούν για το σύνολο του contest το computer για να δίνουν CW. Όμως όλοι θέλουν δίπλα τους κι ένα κλειδί, για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Συχνά πυκνά δίνουν κάτι: ένα TU, ένα CFM ή έστω μερικές τελείες…

Δυστυχώς όμως τα “κλειδιά” είναι ακριβά. Κάποιος θέλει κάπου 100€ για το φθηνότερο και συχνά με τόσα χρήματα δεν παίρνεις και κάτι καλό. Συνήθως απαιτούνται πάνω από 150€ για κάτι ικανοποιητικό. Μέχρι τώρα είχαμε μόλις ένα Bencher ΒΥ1, δωρεά του Κώστα SV1DPI και σίγουρα χρειαζόμαστε κι άλλα.

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορα σχέδια με “κλειδιά” CW που μπορούν να… εκτυπωθούν! Οι 3D Printers έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πιθανώς ήδη ακούσαμε στις ειδήσεις, ότι κάποιος τύπωσε μέχρι και σπίτι! Οπότε γιατί όχι ένα “κλειδί”; Λόγω έλλειψης 3D εκτυπωτή αλλά κυρίως γιατί θέλαμε κάτι δοκιμασμένο, επιλέξαμε να αγοράσουμε κάποιο έτοιμο.

Παραγγείλαμε 3 για να καλύψουμε τους πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς. Το project χρηματοδότησε ο Βασίλης SV1BJW που έκανε την απαιτούμενη δωρεά. Ο Filipe έκανε ένα ακόμη χειριστήριο δώρο για το SZ1A! Τους ευχαριστούμε και τους δυο!

Έτσι απευθυνθήκαμε στον CT1ILT (CR6K) έναν πολύ καλό και γνωστό χειριστή contest, που φτιάχνει και πουλάει χειριστήρια τυπωμένα σε 3D εκτυπωτή. Ο Filipe πουλάει τα κλειδιά αυτά στα 40€ το καθένα. Παραγγείλαμε 3 για να καλύψουμε τους πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς. Το project χρηματοδότησε ο Βασίλης SV1BJW που έκανε την απαιτούμενη δωρεά. Ο Filipe έκανε ένα ακόμη χειριστήριο δώρο για το SZ1A! Τους ευχαριστούμε και τους δυο!

Περίπου ενάμισι μήνα μετά την παραγγελία τα χειριστήρια έφτασαν στο σταθμό. Από την αρχή είμαστε πολύ ανήσυχοι για το πόσο σωστή ήταν η επιλογή μας. Φοβόμαστε μην τυχόν είναι πολύ φθηνή επιλογή και ως εκ τούτου πολύ ερασιτεχνική και κακή.

Θα έκαναν για συνθήκες contest; Θα μπορούσε κάποιος να χειρίσει αρκετά γρήγορα; Θα ήταν αρκετά όμορφα ή θα ήταν μια άσχημη πλαστικούρα;

Κατ’ αρχάς είναι όμορφα!

Τα χρώματα ήταν πολύ ωραία! Και γενικώς το φινίρισμα και η εξωτερική όψη ήταν πολύ καλή. Μάλιστα τα χρώματα που διάλεξε ο Filipe τα κάνουν να δείχνουν ακόμη καλύτερα. Γράφει και το διακριτικό του σταθμού πάνω! Καταπληκτικό! Αυτό το τεστ το περνάει σίγουρα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα χειριστήρια Μορς είναι ότι πρέπει να είναι σχετικά βαριά ώστε να μην μετακινούνται με τη δύναμη που ασκεί ο χειριστής. Ένα νορμάλ κλειδί συχνά είναι από 1200 έως 1500 γραμμάρια! Ένα πλαστικό αντίστοιχο πόσο μπορεί να είναι; Τα ζυγίσαμε!

Εδώ κύριοι χάσαμε: μόλις 148 γραμμάρια! Σε σύγκριση με το 1,5 κιλό που ζυγίζει το BY1 είναι ένα θέμα. Βέβαια ο Filipe μας είχε προειδοποιήσει από νωρίτερα ότι είναι ελαφρύ και απαιτεί μεταλλική επιφάνεια για να “κολλήσει”. Το συγκεκριμένο χειριστήριο λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα της σταθερότητας με 4 μαγνήτες νεοδμίου που έχει στη βάση του. Ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει μια μεταλλική επιφάνεια για να “κολλάει” και να στηρίζεται.

Το συγκεκριμένο χειριστήριο λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα της σταθερότητας με 4 μαγνήτες νεοδμίου που έχει στη βάση του. Ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει μια μεταλλική επιφάνεια για να “κολλάει” και να στηρίζεται.

Και τώρα τι γίνεται;

Κόψαμε μία γαλβανισμένη πλάκα πάχους 8 χιλιοστών στις διαστάσεις του κλειδιού, περίπου 10Χ9 χιλιοστά (κόστος 6€ και για τα 4). Παράλληλα αγοράσαμε από τα jumbo αντιλιοσθητικό PVC (αξία 1€ για ένα μεγάλο κομμάτι). Παρεμπιπτόντως το PVC είναι τέλειο για όλα τα κλειδιά και τα σταθεροποιεί τέλεια.

Κολλήσαμε το PVC στο κάτω μέρος της πλάκας, και το “κλειδί” μπήκε από πάνω. Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο! Το χειριστήριο είναι εντελώς σταθερό, και σαφώς καλύτερο από το BY1!

Το συγκεκριμένο χειριστήριο έχει ρυθμίσεις για το πόσο κοντά είναι η επαφή και για τη δύναμη που ασκείται. Η λειτουργία βασίζεται σε μαγνήτες νεοδμίου και όχι σε ελατήρια. Ένα πράγμα που λείπει είναι το καλώδιο που πρέπει κάποιος να το φτιάξει ή να το αγοράσει. Έχει εμπρός θηλυκό βύσμα στερεοφωνικό 1/8″ (μικρό καρφί) για να συνδέσει κάποιος. Βέβαια τα περισσότερα, αν όχι όλα τα χειριστήρια έρχονται χωρίς καλώδιο.

Χρησιμοποιήσαμε τα κλειδιά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού CQ WPX CW 2021. Οι εντυπώσεις όλων ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Τα κλειδιά εξυπηρετούν 100% το σκοπό για τον οποίον αγοράστηκαν. Όλοι συμφωνούν ότι η σχέση τιμής απόδοσης είναι εξαιρετική. Οπωσδήποτε δε μπορούν να συγκριθούν με κλειδιά που κοστίζουν ίσως και δέκα φορές περισσότερο. Είναι όμως πάρα πολύ καλά και δείχνουν και ωραία στο shack, κάτι που σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρει το ραδοερασιτέχνη. Επίσης δείχνει να είναι ανθεκτικά.

Οι εντυπώσεις όλων ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Τα κλειδιά εξυπηρετούν 100% το σκοπό για τον οποίον αγοράστηκαν. Όλοι συμφωνούν ότι η σχέση τιμής απόδοσης είναι εξαιρετική

Κάποιοι ήδη εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να αγοράσουν ένα. Επιφυλάξεις υπάρχουν για τις επαφές: είναι απλώς μια βίδα, ούτε πλατίνα, ούτε χρυσός. Οκ μια βίδα αν χαλάσει κάποια στιγμή την αντικαθιστάς κιόλας. Μια παρατήρηση είναι ότι παρότι η βάση δε μετακινείται με τίποτα, το κλειδί σε κάποιες περιπτώσεις, που το άγχος της ταχύτητας είναι πιο μεγάλο και η πίεση μεγαλύτερη, κουνιέται. Έτσι ο χειριστής νιώθει πιο άνετα να το κρατήσει με το χέρι ή μπορεί λίγο να κουνηθεί και να χάσεις μια τελεία. Θα δείτε και στο βίντεο ότι δε συμβαίνει πάντα αλλά κάποιες φορές τυχαίνει.

Γι’ αυτό το σκοπό θα προσθέσουμε 1-2 μαγνήτες νεοδμίου παραπάνω απ’ ότι έχει, ώστε να είναι τέλειο.

Σχετικά άρθρα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Δ.Σ της ΕΡΔΕ μέχρι 7-3-2010 είναι: ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Μπελεγρίνης Ιωάννης-SW1HKRANΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κουτσογιαννόπουλος Αποστόλης – SV1JMFΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Λαμπρακόπουλος Παναγιώτης – SV1HKHΤΑΜΙΑΣ : Ρεντίφης Επαμεινώνδας – SV1HKD Ο Σταμάτης Κων/νος – SV1DPI διατέλεσε Πρόεδρος Δ.Σ εώς […]

Μάθετε Περισσότερα

Τεστ στο σταθμό για το WPX

Όσοι είναι γραμμένοι στη λίστα ή είναι τακτικοί στα γραφεία έχουν ήδη ενημερωθεί, ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 26-27 Μαρτίου, ο σύλλογός μας θα συμμετάσχει στο CQ WPX SSB contest . Καλούμε κι από εδώ όσους […]

Μάθετε Περισσότερα

Αποτελέσματα του CQ WPX 2016 CW

Εκδόθησαν τα επίσημα αποτελέσματα του CQ WPX 2016 CW.

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση