RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

SKIMMERS λήψη πολλαπλών RTTY & PSK σημάτων (3ο μέρος)

γράφει ο Διονύσης Δρακόπουλος, SV1CDN 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει την υλοποίηση ενός συνόλου συστημάτων λογισμικού με τα οποία ανιχνεύουμε, αποθηκεύουμε, επεξεργαζόμαστε και απεικονίζουμε RTTY & PSK spots σε τοπικό επίπεδο. Το πλήθος των πληροφοριών που συγκεντρώνουμε μπορεί εύκολα μέσω του διαδικτύου να χρησιμοποιηθεί και από τους υπόλοιπους συναδέλφους σε όλο τον κόσμο. Για αυτό τον λόγο θα κάνουμε χρήση δυο online συστημάτων, του PSK REPORTER και του REVERSE BEACON NETWORK – RBN. Σκεπτόμενοι με αντίστροφη λογική, ακόμη και αν δεν έχουμε στο shack μας δυνατότητα υλοποίησης μιας λύσης Skimmer, τα δυο αυτά συστήματα είναι ακόμη διαθέσιμα προς χρήση από τις πληροφορίες που μοιράζουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι.

Σαν πολύ απλές περιπτώσεις χρήσης των συστημάτων, ξεκινήστε να καλείτε CQ επαναλαμβάνοντας το διακριτικό σας τουλάχιστον δυο φορές. Κατόπιν αναζητήστε το στο RBN PROJECT (κατά προτίμηση αν η εκπομπή έγινε με CW mode) και στο PSK REPORTER αν έγινε με PSK, RTTY mode. Σύντομα θα δείτε να σας αναφέρουν σαν νέο spot Skimmers παγκοσμίως, δίνοντας σας την δυνατότητα να ελέγξετε την διάδοση του σήματος αλλά και την απόδοση του σταθμού – κεραία σας. Με την ίδια λογική, κάντε αναζήτηση του διακριτικού από έναν σπάνιο σταθμό – dxpedition και δείτε πως, πότε και που τον λαμβάνουν οι Skimmers. Επίσης, έχοντας βρει κάποιον Skimmer κοντά στο QTH σας μπορείτε εύκολα να δείτε τί ακούει ο συγκεκριμένος στις επιθυμητές συχνότητες και μπάντες.

PSK REPORTER PROJECT

Η κεντρική ιστοσελίδα του project είναι https://pskreporter.info/ και από τις σημαντικότερες δυνατότητες του είναι η διαθεσιμότητα στατιστικών πληροφοριών για τα spots και φυσικά η απεικόνιση τους σε χάρτη.

Τα στατιστικά εμφανίζονται στην ιστοσελίδα http://pskreporter.info/cgi-bin/pskstats.pl και συμπεριλαμβάνουν:

  • ληφθέντα spots ανά ώρα
  • πλήθος ενεργών Skimmers ανά ώρα
  • πλήθος ενεργών spots ανά ώρα
  • πρώτοι είκοσι Skimmers με spots των τελευταίων εικοσιτεσσάρων ωρών και επτά ημερών, ανά μπάντα λήψης
  • πρώτοι είκοσι Skimmers με διαφορετικές χώρες spots των τελευταίων εικοσιτεσσάρων ωρών και επτά ημερών, ανά μπάντα λήψης
  • modes των spots τις τελευταίες δυο ώρες
  • σπάνιες ραδιοχώρες με spots των τελευταίων επτά ημερών
  • απλές ραδιοχώρες με τουλάχιστον πέντε spots τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες
  • skimmers από σπάνιες ραδιοχώρες τις τελευταίες επτά ημέρες
  • λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από Skimmers τις τελευταίες επτά ημέρες
  • πλήθος ενεργών Skimmers τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες και επτά ημέρες

Σημαντικότερη φυσικά είναι η δυνατότητα απεικόνισης των spots από όλους τους Skimmers παγκοσμίως σε χάρτη. Η ιστοσελίδα με αυτή την πληροφορία είναι η https://www.pskreporter.info/pskmap.html και κάνει χρήση των Google maps για τα δεδομένα χάρτη. Μπορεί να απεικονίσει σε γεωπολιτικό χάρτη αλλά και σε έναν από δορυφόρο με επιλογή Map/Satelite πάνω αριστερά. Η ιστοσελίδα παρέχει αυτόματη ανανέωση χάρτη ανά πέντε λεπτά, όμως το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι το μέγιστο ιστορικό των spots που είναι εικοσιτέσσερις ώρες! Η μετακίνηση στον χάρτη γίνεται με κρατημένο αριστερό κλικ από το ποντίκι κάπου πάνω του και τράβηγμα σε αντίθετη κατεύθυνση. Η δε λειτουργία zoom με χρήση των + και –  στο κάτω δεξιά μέρος του χάρτη ή με τον τροχό κύλισης του ποντικιού.

Το πάνελ πληροφοριών και ελέγχου βρίσκεται στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας.

Σε αυτό είναι διαθέσιμα έξι πεδία για φιλτράρισμα των spots. Διαβάζοντας από αριστερά προς δεξιά υπάρχει πρώτα η επιλογή ή όχι συγκεκριμένης μπάντας για την εμφάνιση spots ή ραδιοχωρών, που έχουν σταλεί ή έχουν ληφθεί από το διακριτικό ή grid square ή ραδιοχώρα ή οποιοδήποτε (με το αντίστοιχο πεδίο προς συμπλήρωση στα δεξιά), κάνοντας χρήση κάποιου συγκεκριμένου mode ή όχι, τις τελευταίες x ώρες (μέγιστη τιμή 24). Η ενεργοποίηση των επιλογών γίνεται με κλικ στο μπουτον GO. Ακριβώς κάτω από τα φίλτρα αναγράφονται πληροφορίες για τους ενεργούς Skimmers – monitors ανά μπάντα. Με αριστερό κλικ πάνω σε κάποιο από τα x on x εμφανίζονται οι αντίστοιχοι στον χάρτη. Όλα τα εικονίδια έχουν την μορφή τραβηγμένου μπαλονιού και ακολουθούν συγκεκριμένο χρωματικό κώδικα (επιλογή Legend στο κάτω δεξί μέρος του πάνελ). Υπόψη πως επιστροφή στις προηγούμενες επιλογές δεν γίνεται με το αντίστοιχο button του εκάστοτε περιηγητή ιστοσελίδων. Αντί αυτού, στο πάνελ εμφανίζεται η επιλογή Show all on all bands η οποία ουσιαστικά καταργεί όλα τα φίλτρα.

Εικόνα 1: Skimmers

Κάνοντας zoom πάνω στον χάρτη μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τους διαφορετικούς ενεργούς Skimmers και τις μπάντες που αυτοί κάνουν λήψη (χρωματικός κώδικας). Με αριστερό κλικ πάνω σε κάποιον εμφανίζονται επιπλέον αναλυτικές πληροφορίες. Αυτές περιλαμβάνουν το QRA locator, modes λήψης, λογισμικό που χρησιμοποιείται και κεραία λήψης. Με κλικ πάνω στην Show all seen by xx επιλογή τα φίλτρα στο πάνελ πληροφοριών τροποποιούνται κατάλληλα ώστε στον χάρτη να απεικονιστούν μονάχα τα spots από όλες τις μπάντες του συγκεκριμένου Skimmer. Σε αυτή την κατάσταση δεν εμφανίζονται εικονίδια άλλων Skimmers, κάτι που γρήγορα γίνεται αντιληπτό μιας και τα εικονίδια των spots είναι μικρότερα σε μέγεθος.

Εικόνα 2: Spots από Skimmer
Εικόνα 3: Πληροφορίες spot

Τέλος, με αριστερό κλικ πάνω στο εικονίδιο ενός spot γίνονται διαθέσιμες πληροφορίες για ημερομηνία και ώρα λήψης (σε GMT), QRA locator, απόσταση & διόπτευση από τον Skimmer, συχνότητα & mode & ένταση σήματος λήψης όπως και δυνατότητες QSL (eQSL, LoTW).

REVERSE BEACON NETWORK – RBN PROJECT

Για αυτό το project η κεντρική ιστοσελίδα είναι  http://www.reversebeacon.net/  και παρέχει κυρίως spots από CW QSOs, αρκετά περισσότερα από εκείνα του PSK REPORTER. Κάντε χρήση περιηγητή ιστοσελίδων FireFox κατά προτίμηση για σωστή εμφάνιση των σελίδων. Η γραμμή μενού βρίσκεται στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας.

Η λίστα με τους ενεργούς Skimmers βρίσκεται στο http://www.reversebeacon.net/nodes/ και η πιο αναλυτική στο http://www.reversebeacon.net/nodes/detail.php Περιέχει τουλάχιστον 100 διαφορετικούς από όλο τον κόσμο. Η τρέχουσα ροή spots από Skimmers είναι στην σελίδα http://www.reversebeacon.net/main.php με δυνατότητα εμφάνισης των spots σε λίστα – πίνακα αλλά και απεικόνισής τους πάνω σε χάρτη από Google maps.

Τα πεδία του πίνακα ξεκινούν από αριστερά με το διακριτικό (DE) του Skimmer που ανακοινώνει το spot, ακολουθεί το διακριτικό (DX) του spot, συχνότητα λήψης (freq), mode μαζί με πληροφορίες κλήσης CQ ή DE και QSL, SNR, ταχύτητα εκπομπής και τέλος ημερομηνία και ώρα λήψης σε UTC. Στο πάνω δεξί μέρος του πίνακα υπάρχει η επιλογή rows to show που τροποποιεί το πλήθος των γραμμών, επομένως και spots του πίνακα αλλά και αυτών που εμφανίζονται στο Google maps. Μετακινώντας το ποντίκι πάνω σε κάποιο κελί (de, dx, freq) τονίζονται εκείνα με την ίδια πληροφορία. Τα δε καινούρια spots εμφανίζονται με πράσινο οπίσθιο χρώμα.

Κάτω από τον χάρτη βρίσκεται η λεζάντα που δείχνει τον χρωματικό κώδικα  που χρησιμοποιείται για τα spots ανά μπάντα, καθώς και κάποιες έτοιμες συντομεύσεις για μεγέθυνση – zoom σε συγκεκριμένες περιοχές του χάρτη όπως Ευρώπη, Αμερική κα. Το εικονίδιο ενός Skimmer είναι ένας πράσινος κύκλος, ενώ για το spot ένας κόκκινος. Ισχύει ο κλασικός τρόπος (αριστερό κλικ ποντικιού, κράτημα και τράβηγμα) για μετακίνηση στο Google maps, όπως και για μεγέθυνση (τροχός κύλισης).

Στην δεξιά στήλη εμφανίζεται ολόκληρη η λίστα με τους συνδεδεμένους Skimmers, μαζί με την επιλογή προβολής ή όχι του μενού OPTIONS. Το τελευταίο χρησιμοποιείται για την παραμετροποίηση της γλώσσας (προτιμήστε τα Αγγλικά), διαμόρφωση εμφάνισης spots στον πίνακα (καλύτερα να μείνει σε dxwatch), tracking mode & flags & LoTW κατά προτίμηση να έχουν check, χρόνος εμφάνισης τονισμένου νέου spot με πράσινο οπίσθιο χρώμα, χρόνος ζωής (και επομένως εμφάνισης) των spots. Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται ο χάρτης Google maps, βεβαιωθείτε πως το bullet με τίτλο show with grayline είναι επιλεγμένο.

Επιπλέον χρήσιμες λειτουργίες είναι η εμφάνιση spots από συγκεκριμένη μπάντα που επιλέγεται στη γραμμή μενού DXSPOTS > HF > επιλογή MHz ή τριπλέτα όπως 14/21/28mhz και η αναζήτηση spot (DX) στην σελίδα http://www.reversebeacon.net/srch.php. Η τελευταία μπορεί να εκτελεστεί και για Skimmer (DE) προκειμένου να επιστραφεί η λίστα των spots που ανέφερε ο συγκεκριμένος.

Εικόνα 4: DX spot VP8SGI

Από τα τελευταία εργαλεία (ακόμη σε beta – δοκιμαστικό στάδιο ανάπτυξης) είναι εκείνο της ανάλυσης spots με βάση τα καταγεγραμμένα δεδομένα. Προσπέλαση σε αυτό γίνεται από την σελίδα http://www.reversebeacon.net/analysis/ και χρειάζεται τρία βασικά δεδομένα σαν είσοδο. Αυτά εισάγονται στην αριστερή στήλη και περιλαμβάνουν την ημερομηνία προς αναζήτηση spots, τον Skimmer ή αλλιώς Reverse Beacon ο οποίος θα πρέπει να τα έχει λάβει και φυσικά ένα ή περισσότερα (καλύτερα όχι πάνω από πέντε) διακριτικά προς αναζήτηση. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εμφανίζονται στο δεξί και μεγαλύτερο μέρος της σελίδας και περιλαμβάνουν διαγράμματα ανά μπάντα που στον οριζόντιο άξονα έχουν UTC ώρα (συνολικά 24 ώρες) και στον κάθετο SNR σε dB ή συχνότητα Freq για το κάθε ένα διακριτικό (εφόσον αυτό έχει ληφθεί). Λεπτομερείς πληροφορίες δίνονται μετακινώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω σε κάθε κουκίδα των διαγραμμάτων. Επίσης μεγέθυνση – zoom γίνεται με αριστερό κλικ μέσα στο διάγραμμα κοντά στην ώρα έναρξης και τράβηγμα με κράτημα του ποντικιού ώστε να δημιουργηθεί ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο μέσα στο οποίο θα υπάρχουν όλα τα σημεία που μας ενδιαφέρουν. Επαναφορά σε πλήρη μη εστιασμένη απεικόνιση γίνεται με διπλό αριστερό κλικ πάνω σε κάποιο από τα διακριτικά του διαγράμματος.

Σχετικά άρθρα

CQ WPX RTTY 2013 Ρεπορτάζ από τη συμμετοχή μας

Φέτος κάναμε το καλύτερο contest RTTY που κάναμε ποτέ μέχρι τώρα. Παραπάνω από 3000 επαφές, κάπου 850 prefixes και περισσότεροι από 8 εκατομμύρια πόντοι, συμμετέχοντας στην κατηγορία Multi2 (2 ράδια-πολλοί χειριστές).         Από καιρό τώρα κι έχοντας προσθέσει δεύτερο σταθμό, σκεφτόμασταν […]

Μάθετε Περισσότερα

χιόνια στο… σταθμό!!!

09/01/2017 Ο SV1HKH πάει στο σταθμό και είναι χιονισμένος!!!

Μάθετε Περισσότερα

Εντυπωσιακό βίντεο του σταθμού από τον SV1JMO

Ο Σπύρος SV1JMO έφτιαξε ένα εντυπωσιακό βίντεο διάρκειας 2 λεπτών περίπου, με θέμα το σταθμό μας SZ1A στο Red Forest.  Κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες του σταθμού από ψηλά και το βίντεο αποτελεί διαφήμιση της προσπάθειάς μας. […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση