RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Το SZ1A στο CQ World Wide DX SSB Contest 2021 (βίντεο)

Επιστρέψαμε, καλύτεροι από ποτέ!

Είναι γεγονός ότι ο covid19 μας άφησε σημάδια. Αν μη τι άλλο μας χώρισε σε δυο κομμάτια: εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ενώ παράλληλα, είτε λόγω φόβου είτε λόγω νόμου, μας άφησε χωρίς συμμετοχή σε διαγωνισμούς, όπως τουλάχιστον είχαμε μάθει: όλοι μαζί. Έτσι με μεγάλη λύπη από τη μια, που αναγκαστήκαμε λόγω του νόμου να αφήσουμε μακριά μας μερικούς φίλους αλλά και με πολλή όρεξη να περάσουμε καλά από την άλλη, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σ’ ένα contest.

Και ποιο contest;

Τη μητέρα όλων των μαχών: το CQ World Wide DX SSB Contest.

Αυτός ο διαγωνισμός μας έχει σημαδέψει τελικά. Από το μακρινό 1994 όταν η ΕΡΔΕ πρωτομαζεύτηκε στο σπίτι του Κωνσταντίνου SV1CID, μέχρι σήμερα που ο SV1CID μας επισκέφτηκε, σε μια περίεργη συγκυρία, για να μας γνωρίσει το μέλλον μας μέσα από τη μορφή του γιου του, του μικρού Ορέστη, ήταν σαν να ξεκινούσαμε ξανά από την αρχή…

Το είχαμε επιχειρήσει δοκιμαστικά και σε μικρή κλίμακα το Μάιο, στο CQ World Wide WPX Contest, αλλά τώρα θα το κάναμε «πιο κανονικά».

Ο σταθμός δεν είναι ακόμη έτοιμος. Κυρίως λόγω covid δεν έχουμε ακόμη μαζευτεί για να δουλέψουμε μαζί. Έτσι πολλές από τις εκκρεμότητες παραμένουν. Κάποιες μαζέψαμε την τελευταία στιγμή…

Αλλά δυστυχώς ανάμεσά τους δεν ήταν ούτε η Yagi monobander των 40μ που δεν έχει ανέβει ακόμη στον πύργο, ούτε το δίπολο των 160μ που δεν επιδιορθώθηκε.

Δυστυχώς μάθαμε πόσο μας έλειψε η Yagi και πόσο μας ανέβαζε ως σταθμό. Ούτε ένας Ιάπωνας στα 40μ, ενώ πριν κάναμε pileup με Ιάπωνες! Στα προβλήματα προστέθηκε και ότι το internet κόπηκε τον τελευταίο μήνα, ενώ εδώ και καιρό πλέον δεν έχουμε RX κεραίες αφού θέλουν συντήρηση…

Ο ενθουσιασμός της συμμετοχής δημιούργησε ένα κύμα στα social media. Το κακό ήταν ότι ο κόσμος ήταν τόσο σκασμένος από τον εγκλεισμό, που σχεδόν κανένας δεν τηλεφωνούσε για να συμμετάσχει ως χειριστής! Όλοι όμως ήθελαν να βρεθούν εκεί για τα παρεπόμενα, για τον εορτασμό του ερχομού του “θεού Διόνυσου”. Έτσι μείναμε με μόλις 3 χειριστές full time, τους Γιάννη SV1GE, Αντρέα SV1DKD, Δημήτρη SV1CIB.

Όσοι δεν έχουν βάρδια απολαμβάνουν τον Ήλιο και την “τσίκνα” την Κυριακή του Contest

Την τελευταία στιγμή προστέθηκε και ο Βασίλης SV1DPJ. Κάποιες βάρδιες έκαναν τελικά και οι «περαστικοί» Κλεάνθης SV1JG, Σωτήρης SV1BDO (όταν είχε κενό από τα καθήκοντα του αρχιμάγειρα), Κώστας SV1DPI, και Πάνος SV1HKH.

Έτσι όμως ήταν δύσκολο να πετύχουμε καλό σκορ αφού στην κατηγορία Multi-Single που συμμετείχαμε, αντί για 3 σταθμούς (Run, Multiplier και Inband) χρησιμοποιήσαμε την περισσότερη ώρα έναν μόλις σταθμό, στην καλύτερη δύο, και μόνο για πολύ μικρό διάστημα τρεις.

Γιάννης SV1GE στο RUN Station & Δημήτρης SV1CIB στο Multiplier Station

Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που περιγράψαμε, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την προσπάθειά μας, αφού καταφέραμε να κάνουμε περίπου 3.600 QSOs που είναι ο 5ος μεγαλύτερος αριθμός επαφών που κάναμε ποτέ, ανεξαρτήτου κατηγορίας, και ο 3ος μεγαλύτερος σε MS.

Μας έλειψαν βέβαια τα Multipliers αφού στερηθήκαμε τουλάχιστον τα βασικά των 160μ (40 χώρες και 6-7 ζώνες είναι εύκολος στόχος), συν κάποια ακόμη από την κεραία των 40μ, συν κάποια λόγω έλλειψης επάνδρωσης του multiplier σταθμού όλες τις ώρες.

Πολλοί από την άλλη ήταν αυτοί που μαγείρευαν και έτρωγαν αλλά γι’ αυτούς ήδη ξέρετε πολλά αν παρακολουθείτε την ομάδα μας στο facebook! Πραγματικά εκεί έγινε το σώσε και είμαστε οι σίγουροι νικητές των social media.

Άκη σε σκίσαμε!

Οι μαγειρικές ικανότητες του master chef Σωτήρη SV1BDO και του Grill master Θανάση SV1CQK έδωσαν και πήραν. Από τραχανά με ζωμό προβατίνας (!) ως αρνί ψητό στη σούβλα με κοκορέτσι!!!

Φωτογραφίες με ουζομεζέδες, αρνιά και κοκορέτσια το έκαναν πάρτι.

Μαζί τους οι Κώστας SV1CQG, Δημήτρης SV1SN αλλά και πολλοί άλλοι πολλοί που πέρασαν: Νίκος SV1JMN, Γιάννης SV1CQR, Κωνσταντίνος SV1CID (που ήρθε με το γιο του, το μικρό Ορέστη) ανάμεσά τους.

Ο Ορέστης μάλιστα πήρε το βάπτισμα του πυρός, γνωρίζοντας το ραδιοερασιτεχνισμό και κάνοντας το πρώτο QSO μαζί με τον Αντρέα SV1DKD ενώ το αρνί πήρε τη μορφή της Ιφιγένειας που λες και θυσιάστηκε για να εορτάσουμε το βάπτισμα του νέου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η κατηγορία συμμετοχής μας διαμορφώθηκε σε Multi Single High Power με αρνί ψητό και κοκορέτσι!!!

Ο μικρός μας φίλος και μελλοντικό μέλος του SZ1A, Ορέστης (SV1CID/Junior – future OM)

Στα του contest πάλι, μας έλειψε η προσφιλής μας συνήθεια να ανεβάζουμε σε πραγματικό χρόνο το σκορ μας στο cqcontest.net αφού δεν είχαμε internet.

Ευτυχώς είχαμε clusters και γι’ αυτό φρόντισαν δύο: οι Γιάννης SV1GE και Βασίλης SV1DPJ και έφεραν κάρτες sim 4G και gigabytes, ενώσαμε ένα φορητό υπολογιστή που είχαμε και κατέβαζε σποτς (όπου τρέχαμε εσωτερικό VE7CC Cluster) και μέσα από κει έπαιρνε σποτς και το δίκτυο του σταθμού.

Πάλι καλά…

Έχουμε κακομάθει όλοι με τα clusters και νιώθουμε τυφλοί χωρίς αυτά.

Μετά από καιρό χρησιμοποιήσαμε και πάλι το N1MM+, το οποίο ήταν αξιόπιστο και δούλεψε μια χαρά. Δεν το έχουμε μάθει τόσο καλά ακόμη για να το κρίνουμε, έχει πράγματα που ακόμη ψάχνουμε αλλά ότι λειτούργησε άψογα ήταν στα θετικά του.

Ανάμεσα σ’ όλα να πούμε ότι μετά από καιρό μια μικρή ακτίνα διάδοσης ξεπρόβαλλε, γεμίζοντάς μας αισιοδοξία και ανυπομονησία αφού τα “καλύτερα έρχονται“. Αναλυτικά το σκορ μας έχει ως εξής:

Όπως καταλάβατε όλα πήγαν μια χαρά με πολύ φαγητό και διασκέδαση, με το βάρδο δεμένο στο δέντρο, όπως συνήθως… Είμαστε ευχαριστημένοι και ακόμη μαζεύουμε τα κομμάτια μας από την κούραση…

Αναλυτικά στατιστικά, όπως πάντα, στο: https://www.qsl.net/sz1a/sh5/2021/2021_cq-ww-ssb_sz1a/index.htm

Ο Αντρέας SV1DKD μάζεψε και ένωσε όλα τα βίντεο που ανέβηκαν στο facebook τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε ένα και τα παρουσιάζει στο κανάλι μας στο Youtube όπου σας καλούμε να το παρακολουθήσετε και να εγγραφείτε, ώστε να τα μαθαίνετε πρώτοι!

Και του χρόνου… όλοι μαζί, αφού φέτος μας έλειψαν οι ανεμβολίαστοι…


Σχετικά άρθρα

Συμμετέχουμε στο CQ WW RTTY

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου 2011, η ΕΡΔΕ θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό που διοργανώνει το Αμερικάνικο περιοδικό CQ, WW RTTY, με το διακριτικό της Ένωσης SZ1A, από το σταθμό contest της Ένωσης, στο Red Forest (περίπου […]

Μάθετε Περισσότερα

Επιδιορθώσεις…

4/12/2016 Οι SV1CIB, SV1DPI στο σταθμό Κυριακή πρωί. Μετράμε τις beverages. Οι 1 και 2 φαίνονται καλές (2,1 και 1,7 στάσιμα). Οι 3, 4 και 5 έχουν πρόβλημα. Η 3 έχει 4,3 στάσιμα ενώ οι […]

Μάθετε Περισσότερα
How Tough Are Ferrites?

Πόσο Ανθεκτικοί είναι οι Φερρίτες; (βίντεο)

του Ian Jackson VK3BUF. Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό QTC Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 . Μετάφραση – προσαρμογή στα Ελληνικά: Κωνσταντίνος Σταμάτης SV1DPI. Νωρίτερα, μες το 2020, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που απαντούσε σε μερικές από τις […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση