RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Η ΕΡΔΕ στο Jamboree On The Air 2020

Πολλοί θα αναρωτηθούν, βλέποντας τον τίτλο, τι είναι Jamboree. Το Jamboree ή JOTA (Jamboree on the air) είναι μια διεθνής προσκοπική, κατά βάση, δράση με τη συμμετοχή ραδιοερασιτεχνών, που διεξάγεται κάθε τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (https://www.jotajoti.info).

Οι ραδιοερασιτέχνες καλούνται να διδάξουν τους προσκόπους πώς να χρησιμοποιήσουν τον ασύρματο προκειμένου να επικοινωνήσουν με άλλους φίλους τους προσκόπους σ’ όλο τον κόσμο αλλά και να τους περάσουν τα μηνύματα σχετικά με το ραδιοερασιτεχνισμό: τι είναι, πώς να γίνουν, τι εξυπηρετεί αλλά και για την εθελοντική δράση των ραδιοερασιτεχνών.

Έτσι κι εμείς, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας, μετά από επικοινωνία που είχαμε, κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στο Jamboree μαζί με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αγρινίου. Νωρίς το πρωινό της Κυριακής 19 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στα γραφεία των προσκόπων. Στήσαμε και συντονίσαμε γρήγορα, εκπαιδευόμενοι και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ένα δίπολο για τα 40μ (7MHz), και ξεκινήσαμε εκπομπές ως SZ1A/J.

Μιλήσαμε στα περισσότερα από 15 παιδιά που συγκεντρώθηκαν, για το ραδιοερασιτεχνισμό, τον φωνητικό κώδικα – αλφάβητο και τους εξηγήσαμε πώς να χρησιμοποιήσουν τον ασύρματο για να κάνουμε επαφές. Ήρθαμε σε επικοινωνία με αρκετούς προσκόπους ανά την Ελλάδα: Λάρισα, Κάλυμνος, Χίος, Κρανίδι και Ηράκλειο άκουσαν τις “κραυγές μας”. Παράλληλα έγιναν κι άλλες επαφές με άλλους συνάδελφους ραδιοερασιτέχνες. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο φετινό JOTA ήταν σημαντικά μειωμένη λόγω κορωνοϊού. Η σκέψη μας ήταν φυσικά στους φίλους και συνάδελφους στην Κοζάνη που δε μπορούσαν να συμμετάσχουν λόγω των απαγορεύσεων αλλά και όλων των άλλων φίλων που είχαν ανάλογη δυσκολία και απροθυμία λόγω του κορωνοϊού.

Ιδιαίτερα αποτυπώθηκε στη μνήμη των παιδιών η επικοινωνία με το 4ο σύστημα αεροπροσκόπων Ηρακλείου Κρήτης. Όλα τα παιδιά και από τα δυο συστήματα μίλησαν μέσω ασυρμάτου και αντάλλαξαν “κραυγές”.

Στη μνήμη όλων θα μείνει η φετινή χρονιά λόγω κυρίως του κορωνοϊού και τη χρήση μασκών σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ελπίζουμε του χρόνου να το ξανακάνουμε και αυτή τη φορά να κοιτάμε ο ένας τον άλλον χωρίς μάσκες…

Από την ΕΡΔΕ συμμετείχαν οι SV1CQK, SV1DPI, SV1HKR, SV1JMC, SV1CQR, SV1CIB και τους ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή τους!

Σχετικά άρθρα

6m (50.1MHz) Far Field Plot of End-Fed Half Wave Antenna

Μοντελοποίηση Κεραίας End-Fed Half Wave (EFHW) με το MMANA-GAL

Ήθελα μια γρήγορη & εύκολη στην εγκατάσταση multiband κεραία για να χρησιμοποιώ στις εκδρομές και στις προσωρινές εξορμήσεις μου, τύπου field-day, κλπ. Τελευταία διαβάζω και ακούω αρκετά για τις End Fed Halfwave κεραίες, δηλαδή για […]

Μάθετε Περισσότερα

Ο Αγαπητός μας Zorro JH1AJT είναι Silent-Key

Μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, ο αγαπημένος φίλος μας Ζόρρο JH1AJT έφυγε από κοντά μας. Ο Ζόρρο μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο τον τελευταίο καιρό και η υγεία του είχε επιβαρυνθεί πολύ. Τελικά έφυγε ειρηνικά, […]

Μάθετε Περισσότερα

Εκτός λειτουργίας το Echolink

Προσωρινά εκτός λειτουργίας είναι ο κόμβος Echolink της περιοχής μας. Ο κόμβος λειτουργεί με ευθύνη της ΕΡΔΕ από τις 29 Απριλίου του 2009 με μηχανήματα που είχε δωρίσει ο SV1CIF. Τον τελευταίο καιρό λειτουργούσε συνδυασμό με το […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση