RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Επιστολή της ΕΡΔΕ στον Περιφερειάρχη

Η ΕΡΔΕ, με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών Αγρινίου και τη μη τέλεση των εξετάσεων, έστειλε, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της, επιστολή με θέμα «Συμπεριφορά του Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών Αγρινίου», στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα, στον Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Αντωνόπουλο και στο συνήγορο του πολίτη.
Αναλυτικά η επιστολή, που στάλθηκε την Πέμπτη 13/02/2014, έχει ως εξής
Κύριε Περιφερειάρχη,
Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 συνεδρίασε το ΔΣ της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας και αποφάσισε να σας στείλει την παρακάτω επιστολή:
Ειλικρινά λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να επικοινωνήσουμε μαζί σας, προκειμένου να τηρηθεί ο νόμος και να γίνουν αυτά που οι υπηρεσίες της Περιφέρειάς σας και ειδικότερα η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών Αγρινίου, έχουν υποχρέωση από το νόμο, να κάνουν.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. 38200/1136/2-9-2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την Αριθμ. 10800/310/21-3-2013, άρθρο 3, παρ.5 «Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά εξάμηνο στην Ελληνική γλώσσα. Οι ΑΠΥ ανακοινώνουν έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο, την ακριβή ημερομηνία των εξετάσεων, τον τόπο και τις λοιπές λεπτομέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά».
Το Α΄ εξάμηνο του 2013 η ΥΜΕ Αγρινίου (αλλά και η ΥΜΕ Ναυπάκτου και Μεσολογγίου), δεν προκήρυξαν, ως όφειλαν από το νόμο, εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών. Η διαδικασία δηλαδή που ορίζει ο νόμος, είναι οι ΑΠΥ να προκηρύσσουν εξετάσεις και μετά να γίνονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, αν υπάρχουν. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη και κάποιοι ευθύνονται.
Από την άλλη μεριά, οι υποψήφιοι ραδιοερασιτέχνες, προσπαθώντας να πιέσουν τα πράγματα, κατέθεσαν αιτήσεις στην ΑΠΥ (ΥΜΕ Αγρινίου) από το Σεπτέμβριο του 2013. Μετά τις επανειλημμένες οχλήσεις του συλλόγου μας και των ίδιων των υποψηφίων, οι εξετάσεις Β΄ εξαμήνου 2013 προκηρύχθηκαν από την Υπηρεσία του Αγρινίου, για την 27η Ιανουαρίου 2014. Σημειώστε ότι δε νοείται οι εξετάσεις Β’ εξαμήνου 2013, να γίνονται το 2014… Τελικά εκείνη την ημέρα κι ενώ μαζεύτηκαν 18 υποψήφιοι, πολλοί εκ των οποίων άφησαν τη δουλειά τους, η ΥΜΕ Αγρινίου ανέβαλλε επ’ αόριστον (!!!) τις εξετάσεις διότι, όπως μας είπαν, δε δούλευαν οι υπολογιστές!!!
Παρότι καταλαβαίνουμε ότι μπορεί μια μέρα να μη δουλέψει ένα μηχάνημα (αλλά 9;) η αστοχία αυτή (αν υπήρξε πραγματικά αστοχία), ήρθε μετά από μια κουραστική αναμονή συνεχών οχλήσεων και μιας κατάστασης που δεν παραπέμπει σε εύρυθμη λειτουργία υπηρεσίας, σε σημείο που να θεωρούμε ότι μας κοροϊδεύουν.
Παρακαλούμε, λοιπόν, να μεριμνήσετε ώστε να τηρείται ο νόμος. Πιο αναλυτικά:
Να προκηρύσσονται εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών, όπως ορίζει ο νόμος, δύο φορές το χρόνο (μία κάθε εξάμηνο) σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς να αναγκαζόμαστε να παρακαλάμε και να συμμετέχουμε σ’ ένα αλισβερίσι που δεν ταιριάζει σε Ευρωπαίους πολίτες. Και αυτό να γίνεται φυσικά απ’ όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Παρότι ένα μηχάνημα μπορεί να χαλάσει, δεν καταλαβαίνουμε την επ’ αόριστον αναβολή των εξετάσεων και όχι την εκ νέου διενέργειά τους σε νέα ημερομηνία. Δυστυχώς, χρειάζεται η άμεση παρέμβασή σας, ώστε να οριστεί νέα ημερομηνία και να διεξαχθούν επιτέλους οι χιλιο-ταλαιπωρημένες εξετάσεις του Β’ εξαμήνου 2013.
Πρέπει να συστήσετε στις αρμόδιες υπηρεσίες σας να μην θεωρούν πάρεργο τη διενέργεια εξετάσεων ραδιοερασιτεχνών, όπως επίσης και γενικότερα τα θέματά μας. Σύμφωνα με το νόμο, η θεώρηση των άδειών μας, η εκχώρηση ειδικών διακριτικών, η αδειοδότηση αναμεταδοτών, κλπ. είναι πλέον δουλειά των υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειάς σας και όχι της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει σε αυτές ένας υπάλληλος ο οποίος θα είναι ενήμερος, θα γνωρίζει τους νόμους και τι απαιτείται και θα διεκπεραιώνει την απαραίτητη αλληλογραφία, καθώς και τα αιτήματά μας. Δεν είναι τόσο μεγάλο έργο αλλά χρειάζεται κάποιος να το αναλάβει. Επανειλημμένα μας καταγγέλθηκε από μέλη μας ότι αργούν απελπιστικά να θεωρήσουν τις άδειές μας (πέραν του ενός μηνός για μια διαδικασία 5 λεπτών), ενώ ο προϊστάμενος του Αγρινίου προφορικά πρότεινε σε μέλος μας «να μη θεωρήσει την άδειά του αφού κανείς δε θα το έβλεπε» (δυστυχώς έχουμε λάβει σχετικό email). Απαιτούμε να υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος σε κάθε ΑΠΥ, που θα έχει το χρόνο και τη γνώση των σχετικών νόμων και θα μπορεί να ασχολείται και να λύνει τα προβλήματά μας, θα απαντάει στις ερωτήσεις μας, κλπ. Πέρυσι απαιτήθηκαν πλέον των δύο μηνών και ατέλειωτες παραστάσεις από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, για να στείλει η Υπηρεσία Αγρινίου ένα έγγραφο στο Υπουργείο, προκειμένου να πάρουν τα διακριτικά οι επιτυχόντες. Το 2013 δεν κάναμε καν εξετάσεις. Υπάρχουν συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες που χρειάστηκαν 3 μήνες για να θεωρήσουν την άδειά τους. Αυτή είναι εικόνα διάλυσης και δεν τιμά την Περιφέρειά μας. Πρέπει να σταματήσει και καλούμε εσάς και όποιον άλλον αρμόδιο να δώσει λύση.
Σύμφωνα με την Υπ.Απ.38200 «Η «Υπηρεσία ερασιτέχνη» ή «υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη» είναι η Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος». Οι Υπηρεσίες σας δε φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα παραπάνω.
Ιδιαίτερα τέτοιες στιγμές, που οι σεισμοί σείουν την Κεφαλονιά και χτυπάνε την πόρτα μας. Γνωρίζετε ίσως ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρειαστεί, όπως έγινε στο παρελθόν στο Αίγιο, στη Λευκάδα, στην Καλαμάτα, να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας έκτακτης ανάγκης, διαθέτοντας αναμεταδότες, ανθρώπινο δυναμικό, κλπ. Ο σύλλογός μας διέθεσε το δυναμικό του στην πολιτική προστασία και στους σεισμούς της Λευκάδας και του Αιγίου. Στο Αίγιο τα ασθενοφόρα ξεκίνησαν από την Αθήνα γιατί από την πρώτη στιγμή και όταν τα άλλα μέσα είχαν σιγήσει, υπήρχαν επικοινωνίες λόγω των ραδιοερασιτεχνών, στη δε Λευκάδα, όταν σταθερή και κινητή τηλεφωνία δε λειτουργούσε, στήσαμε γέφυρα επικοινωνίας μέσω του αναμεταδότη μας στα Ακαρνανικά, ώστε να υπάρξει επικοινωνία και συντονισμός κρατικής διοίκησης και αρχών.
Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ. Αλλά όταν μας χρειαστείτε, να γνωρίζετε ότι θα είμαστε εκεί. Θα το κάνουμε γιατί αυτή την υποχρέωση έχουμε απέναντι στους εαυτούς μας και την κοινωνία. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι με την ακολουθούμενη πολιτική απαξίωσής μας, οι δυνατότητές μας, θα είναι περιορισμένες. Αν δεν έχουμε ανανεώσει την άδεια του αναμεταδότη, αυτός δε θα λειτουργεί. Αν δε βγουν νέοι ραδιοερασιτέχνες, δε θα έχουμε άτομα, κλπ. Και τότε τα μεν κανάλια θα ψάξουν τους υπεύθυνους για να τιμωρηθούν αλλά για κάποιους συμπολίτες μας θα είναι αργά, γιατί δεν υπήρξε, για παράδειγμα, τρόπος να καλέσει κάποιος ένα ασθενοφόρο…
Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε την παρέμβασή σας αλλά και κάθε αρμοδίου, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να σταματήσει η αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των πολιτών, τουλάχιστον από δω και πέρα. Αναμένουμε την απάντησή σας και κυρίως τις ενέργειές σας.
Το ΔΣ της ΕΡΔΕ

Σχετικά άρθρα

Κοπή πίτας Ε.Ρ.Δ.Ε.

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, παρουσία πολλών φίλων και μελών, η Ένωσή μας, έκοψε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Την πίτα ευλόγησε ο αιδεσιμώτατος, συνάδελφος ραδιοερασιτέχνης και μέλος μας, Πατήρ Κωνσταντίνος Γιολδάσης SV1RLA. Τυχερός της […]

Μάθετε Περισσότερα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

Το ΔΣ της ΕΡΔΕ σας εύχεταιΚαλό ΠάσχακαιΚαλή Ανάσταση…

Μάθετε Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο σύρμα για να φτιάξουμε ένα δίπολο; (βίντεο)

Οι συρμάτινες κεραίες υπάρχουν όσο καιρό υπάρχει το ράδιο. Όλα αυτά τα χρόνια, οι συρμάτινες κεραίες έχουν κατασκευαστεί με μια ποικιλία αγώγιμων υλικών. Συχνά τα κριτήρια επιλογής έχουν να κάνουν με την τιμή, το βάρος, […]

Μάθετε Περισσότερα

3 Σχόλια

  1. Πολύ καλά κάνατε για την παρέμβαση σας. Εφόσον συμφωνείτε μπορείτε να την προωθήσετε στον πλέον αρμόδιο για να λύσει το θέμα συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης:
    http://ppel.gov.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87/5945-2/

    73

  2. Απ' ότι έψαξα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν φαίνεται να έχει οριστεί ακόμη συμπαραστάτης του πολίτη… http://www.pde.gov.gr/gr/index.php
    Πάντως η επιστολή στάλθηκε και στο συνήγορο του πολίτη που ελπίζω να είναι αρμόδιος

  3. Είναι ο Γιώργος Μπουλούκος – δικηγόρος σύμφωνα με τη δ/νση:
    http://ppel.gov.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87/
    Διεύθυνση: Αμερικής 15,106 72 Αθήνα, τηλ.: 210
    3640718 fax:210 3620097, e- mail: [email protected]
    73

Αφήστε μια απάντηση