RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Αναβάθμιση Αντικεραυνικής Προστασίας του Σταθμού

New Lightning & Surge Protection Devices for SZ1A

Με όλα τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης που τρέχουν στο SZ1A, χορηγίες εξοπλισμού από συναδέλφους, δωρεές, εθελοντική εργασία με πολύ κόπο αλλά και μεράκι από παλαιότερα και νεότερα μέλη, και, με αφορμή την εγκατάσταση της νέας τριφασικής παροχής, αποφάσισα και εγώ να συμβάλλω στην προσπάθεια αναβάθμισης. Ένιωθα άσχημα καθώς είναι τόσες οι ανάγκες και ήθελα να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου γιατί ο σταθμός είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων μας, και μόνο αν συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή, ο καθένας με ότι μπορεί και με όποιο τρόπο μπορεί, μπορούμε να πετύχουμε το “όραμα”. Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να προμηθευτώ και να χορηγήσω στον σταθμό εξειδικευμένο εξοπλισμό αντικεραυνικής προστασίας, προκειμένου να προστατέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε το πολύτιμο εξοπλισμό μας και τις εγκαταστάσεις μας.

Έτσι πρόσφατα προμηθευτήκαμε και εγκαταστήσαμε:

  • Τελευταίας γενιάς βαρέος τύπου τριφασικό “Αντικεραυνικό” για γενικό πίνακα (Απαγωγός Κρουστικής Υπέρτασης)
  • Δεκατέσσερα Πολύπριζα Ειδικής Προστασίας και
  • Εννέα Μονόπριζα Ειδικής Προστασίας (περισσότερα για αυτά πιο κάτω).

ο σταθμός είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων μας, και μόνο αν συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή, ο καθένας με ότι μπορεί και με όποιο τρόπο μπορεί, μπορούμε να πετύχουμε το “όραμα”

Αντικεραυνικό – Απαγωγός Κρουστικής Υπέρτασης

Είναι της ΑΒΒ, και είναι ο τύπος ABB QuickSafe® OVR T1-T2 3N 12.5-275s P QS, που ανήκει στην νέα γενιά βαρέος τύπου προϊόντων αντικεραυνικής προστασίας, καθώς έχει την ικανότητα να αποκρούσει επαναλαμβανόμενα γεγονότα κρουστικής υπέρτασης χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση, καθώς και διαθέτει τις καλύτερες προδιαγραφές στην κατηγορία του. Προστατεύει από ακραίες διαφορές δυναμικού στις τρεις φάσεις και το ουδέτερο σε όλους τους συνδυασμούς (L-N/L-PE/N-PE). Δηλαδή αν εμφανιστεί κρουστική υπέρταση σε οποιονδήποτε αγωγό το δυναμικό θα αποκρουστεί και δεν θα διοχετευτεί στην εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση. Έχει αρκετά μεγάλη δυνατότητα απόκρουσης, χαμηλή τιμή ενεργοποίησης (μόλις στα 1.4kV) και στιγμιαίος χρόνος απόκρισης (<25ns). 

Έχει ήδη εγκατασταθεί στο νέο τριφασικό πίνακα, και προστατεύει την συνολική ηλεκτρική εγκατάσταση όλου του σταθμού. Διαθέτει ειδικό νέου τύπου βαριστορ MOV σε αντικαταστάσιμενα φυσίγγια, ένα για κάθε φάση με ένδειξη καλής & εφεδρικής λειτουργίας, και είναι τύπος T1 & T2. 

Δηλαδή έχει σχεδιαστεί να προστατεύει από “παλμό” υπέρτασης που προκαλείται από απευθείας χτύπημα κεραυνού μέχρι 50kA (με κυματομορφή παλμού 10 / 350 µs – επίπεδο T1), αλλά και από έμμεσο χτύπημα μέχρι 80kA (με κυματομορφή παλμού 8 / 20 µs – επίπεδο Τ2), και είναι συνολικής “αντοχής“ 100kA. 

ABB QuickSafe® OVR T1-T2 3N Surge Protective Device

Πολύπριζα & Μονόπριζα Ειδικής Προστασίας

Είναι της διεθνούς φήμης “Crystal Audio” (και είναι Ελληνική εταιρεία!) που εξειδικεύεται σε hi-end συστήματα ήχου. Είναι σχεδιασμένο ως συμπληρωματική προστασία για πολύ “ευαίσθητεςηλεκτρονικές συσκευές όπως το ραδιοερασιτεχνικό εξοπλισμό του Shack, τηλεοράσεις, συστήματα ήχου κλπ – τύπου T3 (κυματομορφή παλμού υπέρτασης 1.2 / 50 µs). Έχει βαρίστορ και GDT (λυχνία ιονισμού) που προστατεύουν την συνολική συνδεσμολογία του συνδεδεμένου με αυτό εξοπλισμού – δηλαδή Φάση προς Ουδέτερο (L-N), Φάση προς Γη (L-PE), και Ουδέτερο προς Γη (N-PE), τα περισσότερα του εμπορίου παρέχουν προστασία μόνο στην φάση προς Γη, και διαθέτει και θερμική ασφάλεια. Η ονομαστική αντοχή κρουστικού κύματος του είναι τα 45kA – 1300J

New Lighting Surge Protection Equipment for SZ1A
New Lightning & Surge Protection Devices for SZ1A

Ίσως από τα πιο σημαντικά του χαρακτηριστικά, ειδικά για εμάς, είναι ότι διαθέτει ενσωματωμένο EMI/RFI φίλτρο, το οποίο φιλτράρει RF από την γραμμή παροχής – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα multi-radio contest station (λιγότερος θόρυβος στην λήψη, λιγότερα φαινόμενα RFI στην εκπομπή, και μικρότερη καταπόνηση των συνδεμένων συσκευών). Τα περισσότερα πολύπριζα προστασίας στην αγορά σήμερα δεν διαθέτουν τέτοια διάταξη. Η ονομαστική τιμή φιλτραρίσματος RF που δίνει ο κατασκευαστής είναι τα 70dB!!

Συγκεκριμένα για τις ανάγκες του σταθμού έχουμε προμηθευτεί τα παρακάτω:

  • Εννέα τεμάχια CRYSTAL AUDIO CP1-1300-70 μονόπριζα ειδικής προστασίας με EMI/RFI φιλτράρισμα 70dB, 16Α παροχής το καθένα για τις προβλεπόμενες θέσεις των linear (και εφεδρικά).

  • Δέκα τεμάχια CRYSTAL AUDIO CP5-1300-70 πολύπριζα ειδικής προστασίας με EMI/RFI φιλτράρισμα 70dB, πέντε θέσεων, 16Α, για πλήρη κάλυψη του εξοπλισμού μας σε κάθε σειρά πάγκων στο shack

  • Τέσσερα τεμάχια CRYSTAL AUDIO CP6-1300-70 πολύπριζα ειδικής προστασίας με EMI/RFI φιλτράρισμα 70dB,  έξι θέσεων, 16Α, για τον εξοπλισμό μας στο server room του σταθμού & workbench στο shack.

Επιπλέον, μπορείτε να ανατρέξτε στις σελίδες παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα παραπάνω προϊόντα:

Κλείνοντας, για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την προστασία κρουστικών υπερτάσεων που προκαλούνται από κεραυνούς, μπορείτε να διαβάστε αυτό τον πολύ ενδιαφέρον οδηγό της ABB εδώ (το δεύτερο είναι στα Ελληνικά): 

Από την εγκατάσταση (work-in progress) του νέου τριφασικού πίνακα ηλεκτροδότησης – μαζί με την προσθήκη του Αντικεραυνικού ABB

Επίσης μην ξεχάστε να διαβάστε και το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του αγαπητού μας Κώστα Σταμάτη – SV1DPI, για την αντικεραυνική προστασία ραδιοερασιτεχνικού σταθμού.

Ελπίζω να είναι αχρείαστα όλα τα παραπάνω, αλλά όπως λέει η παροιμία, “φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά”, και νομίζω ότι πλέον μπορούμε να νιώθουμε πιο προστατευμένοι από αστροπελέκι του Δία – hi hi!!

73 σε όλους σας, 

ΑνδρέαςSV1DKD

Σχετικά άρθρα

Αναφορά στο ραδιοερασιτεχνισμό… και την Ε.Ρ.Δ.Ε.

γράφει ο Δημήτρης Παπαδιώτης, SV1SN Τι είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός; Σύμφωνα με το Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών, ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη […]

Μάθετε Περισσότερα

Ο πύργος στο RedForest αποκτά… αδερφάκι

η νέα βάση ενώ στο βάθος φαίνεται το δίδυμο…     Παρότι το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά θερμό και πολλά πράγματα πάνε πίσω αφού η ζέστη μας σκοτώνει, στην ΕΡΔΕ δεν αφήνουμε το χρόνο να πάει […]

Μάθετε Περισσότερα

Εξετάσεις Ραδιοερασιτεχνών Β’ περιόδου νομού Αιτωλοακαρνανίας

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2017, έχουν προγραμματιστεί οι εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών Β περιόδου για το νομό Αιτωλοακαρνανίας (πιθανότατα στο Μεσολόγγι). Οι εξετάσεις στο νομό μας γίνονται πάντα, με πάγια απόφαση, τη 2η Πέμπτη του Ιουνίου και […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση