RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Σύστημα διανομής κεραιών λήψης σε 2 σταθμούς

Για μια ακόμη φορά η ιδέα αυτή ήρθε από τον φίλο μας τον Κώστα  SV1DPI. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ήταν, οι κεραίες λήψης (beverage), που διαθέτει ο contest σταθμός μας SZ1A, να μπορούν να μοιραστούν ανάμεσα σε δύο σταθμούς (operation desks).

Για να γίνω πιο σαφής η λειτουργία  του συστήματος έχει ως εξής: Με το σύστημα αυτό, οι δύο σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των κεραιών beverage που διαθέτουμε. Αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους δύο σταθμούς, εντελώς ανεξάρτητα, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα ο ένας σταθμός να χρησιμοποιεί για λήψη την κεραία που “κοιτάει” στις 270 μοίρες, ενώ ο άλλος μπορεί να χρησιμοποιεί την κεραία που “κοιτάει” τις 90 μοίρες. Αν υπάρξει η ανάγκη όμως, μπορεί να χρησιμοποιήσουν και οι δύο σταθμοί την ίδια κεραία!

Στη διεθνή αγορά διατίθεται μια τέτοια συσκευή, από την «aytechnologies». Μπορείτε να το δείτε στο ακόλουθο site: http://www.aytechnologies.com/Products/RAS8x2data.htm . Το κόστος της ανέρχεται στα 430$ συν μεταφορικά, συν τελωνεία, κλπ.

Η προσέγγισή μας στη λύση του προβλήματος δεν είναι η ίδια. Στη δικιά μας περίπτωση περιλαμβάνει δύο ασύρματους κινέζικους τηλεχειρισμούς, από τους οποίους, ο ένας ήδη χρησιμοποιούνταν για την μεταγωγή των κεραιών beverages από τον running station. Oπότε σκεφτήκαμε να βάλουμε ένα splitter σε κάθε beverage και μαζί με τους τηλεχειρισμούς, να τοποθετηθούν όλα μαζί σε ένα κουτί.

τυπική διάταξη splitter
Magic “T”
σχέδιο

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η κατασκευή, αγοράζοντας ένα κουτί στεγανό , κατασκευάζοντας τα splitter τύπου magic “T” (για combiner ή splitter) σύμφωνα με τον σχεδιασμό του W8JI και του F6AOJ, κατά τον PE3V, και τοποθετώντας τους δύο τηλεχειρισμούς, ώστε να γίνεται η μεταγωγή των κεραιών.

Εδώ είχαμε και το πρώτο ατύχημα στην κατασκευή: δεν υπήρχε καμμία απομόνωση μεταξύ των κεραιών. Προφανώς, επειδή υπήρχε άμεση σύνδεση των κεραιών μέσω της γείωσης των splitter. Δείτε ότι στο magic “T”, όλα τα κάτω μέρη των «Τ» γειώνονται με κοινή γείωση. Το δεύτερο ατύχημα ήρθε με τους τηλεχειρισμούς αφού επηρέαζε ο ένας τον άλλο επειδή ήταν στην ίδια μπάντα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα αυτά,  προχωρήσαμε στον επανασχεδιασμό του συστήματος: ξηλώθηκαν τα splitter , τοποθετήθηκαν σε νέα διάτρητη πλακέτα  με λίγο μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους , όσο ήταν εφικτό, και τοποθετήθηκαν ρελέ διπλών επαφών, ένα σε κάθε έξοδο splitter, ώστε να έχουμε πλήρη απομόνωση μεταξύ των κεραιών (πλέον κόβαμε και το + και το – της κεραίας), μετά το splitter.Αυτό που είχαμε πλέον ήταν το εξής:

splitter και ρελέδες
τελικό σχέδιο

Ένα splitter και δύο ρελέ ανά κεραία λήψεως , οκτώ splitter και δεκάξι ρελέ για εμάς σύνολο, συν τους δύο τηλεχειρισμούς σε διαφορετική μπάντα λειτουργίας  πλέον.

τελική κατασκευή χωρίς τους τηλεχειρισμούς

Η τελική αυτή σχεδίαση δίνει επίσης την δυνατότητα επιλογής των κεραιών και χωρίς την χρήση των τηλεχειρισμών, παρά μόνο με την χρήση ενός μεταγωγικού διακόπτη για κάθε σταθμό.

Μελλοντικά πρέπει να προσθέσουμε ένα chock balun 1:1 για την αποφυγή common mode current στην γραμμή μεταφοράς, καθώς επίσης και να βάλουμε ένα bandpass  φίλτρο για τα 160m, 80m, 40m. Επίσης καλό είναι να έχουμε έναν προενισχυτή για την ενίσχυση της λήψεως.

Υλικά κατασκευής

 • 16 X BN73-202 binocular ferrite    21€
 • Πηνιόσυρμα                                         4€
 • 8 Χ αντίσαση 100R/2W                       5€
 • 8 Χ πυκνωτής 82pf                              3€
 • Πλακέτα διάτρητη                               7€
 • 16 Χ ρελέ                                             27€
 • 10 Χ BNC connector                          12€
 • Βύσμα τροφοδοσίας                            1€
 • Κουτί  κατασκευής στεγανό            15€
 • 2 Χ τηλεχειρισμός ασύρματος         40€
 • Διάφορα υλικά                                      5€ 

           Σύνολο                                             140€ 

Ελπίζω η ιδέα – κατασκευή αυτή να βοηθήσει στην αύξηση των  πολυπόθητων πόντων στους διαγωνισμούς .

Σχετικά άρθρα

New Lightning & Surge Protection Devices for SZ1A

Αναβάθμιση Αντικεραυνικής Προστασίας του Σταθμού

Με όλα τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης που τρέχουν στο SZ1A, χορηγίες εξοπλισμού από συναδέλφους, δωρεές, εθελοντική εργασία με πολύ κόπο αλλά και μεράκι από παλαιότερα και νεότερα μέλη, και, με αφορμή την εγκατάσταση της […]

Μάθετε Περισσότερα

Συμμετοχή στο διαγωνισμό CQ WW CW

Η ΕΡΔΕ, πιστή στις παραδόσεις, σκοπεύει να συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργανώνει το Αμερικάνικο περιοδικό CQ, CQ WW CW, στις 24 και 25 Νοεμβρίου. Θα συμμετάσχουμε στην κατηγορία Multi Single High Power. Όποιος νομίζει […]

Μάθετε Περισσότερα

Η ΕΡΔΕ κοντά στους προσκόπους. Jamboree 2010 SZ1A/J

Το 1ο σύστημα προσκόπων Αγρινίου ήρθε σε επαφή μαζί μας και μας ζήτησε να συμμετέχουμε βοηθώντας τηλεπικοινωνιακά στο φετινό Jamboree. Το JOTA (Jamboree On The Air) πραγματοποιείται κάθε χρόνο το 3ο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, φέτος […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση