RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

CW Keyer με Arduino

Η εν λόγω κατασκευή ξεκίνησε λίγο καιρό μετά την αγορά μίας πλακέτας Arduino Uno, που πήρα με σκοπό την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της.

arduino uno

Όπως το περιγράφει ο δημιουργός του, το Arduino είναι μια «ανοικτού κώδικα» πλατφόρμα, «πρωτοτυποποίησης» ηλεκτρονικών, βασισμένη σε ευέλικτο και εύκολο στη χρήση hardware και software .

Ένα χρόνο μετά την αγορά της πλακέτας και αφού είχα δοκιμάσει διάφορα, είδα την κατασκευή του K3NG για το CW Memory Keyer (http://blog.radioartisan.com/arduino-cw-keyer/). Αμέσως με συνεπήρε, μιας που επρόκειτο για κάτι που θα με εξυπηρετούσε και ραδιοερασιτεχνικά.

Η κατασκευή αποτελείται από την πλακέτα Arduino Uno και μια διάτρητη πλακέτα. Στη διάτρητη τοποθετήθηκαν κάποια επιπλέον εξαρτήματα (βασικά αντιστάσεις και τρανζιστοράκια) ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο του CW Memory Keyer που ακολουθεί. Φυσικά το Arduino χρειάζεται να προγραμματιστεί με το πρόγραμμα που έχει φτιάξει και διανέμει ελεύθερα ο K3NG.

σχέδιο K3NG

Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα μπορείς να προγραμματίσεις αυτό το keyer, αρκεί να έχεις μάθει να χρησιμοποιείς  κλειδί. Με την χρήση του κουμπιού command, τον χειρισμό του γράμματος P (papa) και  την αποστολή μέσω του κλειδιού μας του χαρακτήρα της κάθε εντολής, μπορούμε να προγραμματίσουμε ή να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις του keyer. Ενδεικτικά αναφέρω λίγες από τις πολλές δυνατότητες προγραμματισμού του.

 • A – Αλλαγή σε Iambic A mode
 • B – Αλλαγή σε Iambic B mode
 • D – Αλλαγή σε Ultimatic mode
 • F – Ρύθμιση συχνότητας sidetone
 • G – Αλλαγή σε bug mode
 • I – εμπλοκή/απεμπλοκή εκπομπής
 • J – Ρύθμιση σχέσης παύλας τελείας
 • N – Ενεργοποίηση αντιστροφής πεταλούδας
 • O – Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση sidetone
 • P# – Προγραμματισμός μνήμης
 • T – Ενεργοποίηση εκπομπής σταθερού τόνου
 • V – Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση ποτενσιομέτρου
 • W – Αλλαγή ταχύτητας
 • X – Έξοδος από το command mode (μπορείς επίσης να πατηθεί το κουμπί command)
 • Z – Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση Autospace

Οι μικρές παρεμβάσεις που έκανα στο κύκλωμα, αφορούσαν  την αφαίρεση  των  ΤΧ key 2 και ΤΧ key 3, την μη τοποθέτηση της υποδοχής για πληκτρολόγιο, καθώς και το ότι πήρα  τη λήψη εξόδου για το ηχείο αμέσως μετά την αντίσταση R2. Αυτό έγινε επειδή χρησιμοποίησα για μεγάφωνο ένα ηχείο από μικρομεγάφωνο vhf (το μεγάφωνο χρησιμοποιείται σαν ακουστικό monitor).

H τροφοδοσία της κατασκευής γίνεται ή μέσω της usb πόρτας ή με εξωτερική τροφοδοσία 5 ως 9 Volts, από μια μπαταρία που μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και μες το κουτί.

Όπως βλέπετε, η εν λόγω κατασκευή περιλαμβάνει ποτενσιόμετρο ταχύτητας, έξοδο για σύνδεση με το key in του πομποδέκτη, είσοδο για κλειδί, USB πόρτα, υποδοχή για εξωτερική τροφοδοσία, έξι κουμπιά (ένα command και πέντε μνήμες, μπορούμε να βάλουμε έως και δεκαπέντε) και ενός Led που πρόσθεσα εγώ μέσω ενός optocoupler για την φωτεινή απεικόνιση του cw. Παραθέτω κάποιες εικόνες από την κατασκευή, που ελπίζω να κάνουν σαφέστερα όσα προανέφερα.

σύνδεση κουμπιών για μνήμες και command
η κατασκευή με τη διάτρητη και το arduino
το πίσω μέρος του keyer
το εμπρός μέρος του keyer

Η όλη κατασκευή έγινε σε ένα κουτί διαστάσεων 10 x 10 x 5 εκατοστών περίπου. Λίγη δουλειά παραπάνω χρειάστηκε στην πρόσοψη, για να έχω καλή απόδοση του ήχου.

Η φόρτωση του software γίνεται μέσω της USB πόρτας και μιας εφαρμογής που παρέχεται από το arduino. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, αρκεί να έχουμε φορτώσει πρώτα τους drivers του arduino που θα βρούμε εδώ:  http://www.arduino.cc/

Μπορούμε να κάνουμε κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα εύκολα. Επίσης θα πρέπει να προσθέσω ότι είναι δυνατή και η προσθήκη  LCD οθόνης.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι η συμβατότητα της εν λόγω κατασκευής με το K1EL Winkey 1.0 και το 2.0 interface protocol. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το keyer σε συνδυασμό με κάποιο Logging πρόγραμμα και να στέλνει CW ο υπολογιστής αλλά να έχουμε και συνδεδεμένο το κλειδί μας.

Προσωπικά το δοκίμασα με το DX4WIN (που υποστηρίζει το Winkey) και δούλεψε κανονικά με την version 2012090501 του K3NG, που μπορείτε να κατεβάσετε  από το εξής site: http://sourceforge.net/projects/k3ngarduinocwke/files/ (το dx4win έλεγε ότι δεν ανταποκρίνεται το K1EL key αλλά αυτό δούλευε κανονικά).

Όταν δοκίμασα την τελευταία έκδοση, λίγο πριν γράψω το άρθρο, έδειξε να μην υπάρχει πλέον συμβατότητα με το dx4win.  Ίσως όμως να χρειάζονταν και κάποια ρύθμιση στο software που δε γνώριζα.

Σε κάθε περίπτωση, το keyer λειτουργεί άψογα, ακόμη και χωρίς την τελευταία version. Έτσι, και   προκειμένου να συνεργάζεται με το logging program το οποίο χρησιμοποιώ και χωρίς να κάνω περαιτέρω επεμβάσεις στο πρόγραμμα, επέλεξα την έκδοση που ανέφερα.

Η εν λόγω κατασκευή έχει μπει και στην παραγωγή από κάποιους ξένους συναδέλφους μας, όπως ο DJ0MY http://nanokeyer.wordpress.com/nanokeyer-info/ αλλά και ο OK1RS http://hamshop.cz/open-cw-keyer-c27/open-cw-keyer-i196/ που τα πουλάνε ως kit. Επίσης σε μικρότερη έκδοση, με arduino nano και λιγότερες δυνατότητες, υπάρχει και το Mortty, που κάνει και FSK και CW. Δείτε το https://hamprojects.info/mortty/

το Mortty

Καλή Τύχη σε όσους τολμήσουν να ασχοληθούν με την κατασκευή αυτή και πάντα στη διάθεσή τους για κάθε βοήθεια.

Σχετικά άρθρα

Νέες QSL κάρτες για το SZ1A

Παρελήφθησαν οι νέες QSL κάρτες για το SZ1A.  Λόγω του ότι πλέον απαντάμε σε κάρτες και στο bureau, θα χρειαζόμασταν σύντομα νέες κάρτες. Κι επειδή “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, παραγγείλαμε νέες κάρτες […]

Μάθετε Περισσότερα

Εκτός λειτουργίας το Echolink

Προσωρινά εκτός λειτουργίας είναι ο κόμβος Echolink της περιοχής μας. Ο κόμβος λειτουργεί με ευθύνη της ΕΡΔΕ από τις 29 Απριλίου του 2009 με μηχανήματα που είχε δωρίσει ο SV1CIF. Τον τελευταίο καιρό λειτουργούσε συνδυασμό με το […]

Μάθετε Περισσότερα
Common Ferrite Cross-section

Όλη η αλήθεια για τους Φερρίτες…

Μετάφραση – Απόδοση στα Ελληνικά απο τον Κωνσταντίνο Σταμάτη – SV1DPI & Δημήτριο Παλαιολόγο – SV8LMQ Πρωτότυπο άρθρο https://qrm.guru/the-truth-about-ferrites/ Αυτές οι δοκιμές και τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν από τον Ian Jackson VK3BUF στο εργαστήριο δοκιμών του […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση