RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Ψηλά στον Oυρανό του SZ1A με Μεγαλύτερο Πύργο & 7MHz Monobander (βίντεο)

Ιστορία

Ο 1ος πύργος που τοποθετήσαμε στο SZ1A μας παραχωρήθηκε από το Δήμο Αγρινίου πριν πολλά χρόνια. Ο πύργος είχε χρησιμοποιηθεί για ένα ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου. Στο μεσοδιάστημα εγκαταλείφθηκε και κάποιοι επιτήδειοι έκοψαν τις αντηρίδες, προκειμένου να πέσει και να τον πάρουν. Εμείς το μάθαμε, τον ζητήσαμε και μας παραχωρήθηκε. Από την εγκατάλειψη όμως και το κόψιμο των αντηρίδων, ένα κομμάτι του είχε στρεβλωθεί. Όταν προσπαθήσαμε να τον εγκαταστήσουμε στην παρούσα θέση, από λάθος του χειριστή του γερανού και λόγω της στρέβλωσης, ο πύργος έσπασε. Τότε πιστέψαμε ότι το όνειρο τέλειωσε, αλλά δεν ήταν έτσι. Επισκευάσαμε κάπως πρόχειρα τον πύργο, παραγγείλαμε ανταλλακτικά για την κεραία και κάνα χρόνο μετά, τον Οκτώβρη του 2010, ο πύργος πήρε τη μορφή που είχε μέχρι τέλος Γενάρη του 2022.

Στην αρχή εγκαταστήσαμε εκεί την Cushcraft X7 και μετά την 4 στοιχείων monobander για τα 20μ. Κάποια στιγμή, τον Γενάρη του 2020, δύο χρόνια πριν, με την καταιγίδα Ηφαιστίωνας, πάθαμε ζημιά στον 3ο πύργο που φιλοξενούσε την κεραία των 40μ. Η ζημιά εκεί αποκαταστάθηκε αργότερα τον Ιούλιο του 2020. Είχαμε όμως αποφασίσει, μεταξύ άλλων, να αλλάξουμε τις κεραίες και να βάλουμε την κεραία των 20μ στον πύργο 3 και στον αλουμινένιο πύργο την κεραία των 40μ. Αυτό διότι θεωρούσαμε ότι ο πύργος 3 είχε καλύτερο άνοιγμα προς Αμερική και Ευρώπη, που ήταν πιο απαραίτητο για τα 20μ.

Στην κορυφή…

Παράλληλα ο Γιάννης – SV1GE μας είχε δωρίσει ένα καινούριο κομμάτι πύργου, μήκους 6μ, συμβατό με αυτόν που είχαμε και θέλαμε, μια και καλή, να το προσθέσουμε.

Αυτή η δουλειά πήγε παραπίσω. Το να κάνουμε την εργασία με γερανό απαιτούσε και πολλά χρήματα που δεν υπήρχαν αλλά, το κυριότερο, μεγάλο γερανό, που ήταν δύσκολο, αν όχι απίθανο, να φτάσει στο χώρο του σταθμού, αφού ο δρόμος πρόσβασης, κοντά στο σταθμό, είναι στενός και με στροφές πέταλα, που θα δυσκόλευαν ένα γερανό 25μ να φτάσει.

Το σχέδιο

Η μόνη λύση ήταν να το κάνουμε με τα χέρια αλλά αυτό απαιτούσε εξειδίκευση, που δεν είχαμε. Εξειδίκευση αφενός από πλευράς ασφάλειας αλλά και από πλευράς γνώσεων όσον αφορά τον πύργο, κλπ.

Έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με το Γιάννη – SV3CYM. Ο Γιάννης ασχολείται επαγγελματικά με αυτή τη δουλειά, έχοντας την εταιρεία “Υψοτεχνική“: εργασίες σε ύψος με τη χρήση σχοινιών. Δουλειές σε πύργους σαν το δικό μας είναι γι’ αυτόν παιχνιδάκι, αφού έχει σκαρφαλώσει και δουλέψει σε πύργους στις κορυφές βουνών, στα 200 και 300 μέτρα! Παράλληλα κάνει και άλλες σχετικές δουλειές φυσικά: κοπές δέντρων, εργασίες σε φωταγωγούς, σε τυφλές πλευρές κτιρίων, κλπ. Δείτε περισσότερα στο site της υψοτεχνικής. Και φυσικά αναλαμβάνει εργασίες σε ραδιοερασιτεχνικούς πύργους σε όλη τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα!

Ο Γιάννης όμως εργαζόταν στη Γερμανία και Αυστρία και σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, πήγαμε λίγο πιο πίσω απ’ ότι θέλαμε. Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως. Όπως μας είχε υποσχεθεί, το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιανουαρίου 2022, θα άρχιζαν οι εργασίες. Ο πύργος μας αποτελούνταν, μετά τις επισκευές από 4 κομμάτια: 6μ, 2μ, 3μ και 5μ.

Ο Γιάννης SV3CYM πάνοπλος

Το κομμάτι των 2μ ήταν λίγο στραβό. Θα ήταν παράτολμο να τοποθετήσουμε ένα 6μετρο ακόμη στην κορυφή, έχοντας το στραβό και πιθανώς εύθραυστο κομμάτι εκεί. Έπρεπε πρώτα να κατεβάσουμε τα κομμάτια, να επισκευάσουμε, αν μπορούσαμε το κομμάτι των 2μ και αυτό να τοποθετηθεί στην κορυφή. Έτσι μετά το πρώτο 6μετρο, θα τοποθετούσαμε το 2ο καινούριο 6μετρο, μετά το 5μετρο, μετά το 3μετρο και τέλος το κομμάτι των 2μ. Μετά θα αλλάζαμε τις αντηρίδες με νέες, αφού οι παλιές είχαν σκουριάσει, βάζοντας συρματόσχοινα 8mm σε τρία σημεία και στην κορυφή φιλιστραν (μονωτικό συρματόσχοινο), ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον επηρεασμό στο λοβό της κεραίας. Επίσης τα συρματόσχοινα θα διαχωρίζονταν από μονωτήρες, ώστε να μην έχουμε μήκη μεγαλύτερα των 9μ. Τέλος θα βάζαμε πάνω την κεραία των 40μ που ήταν ίδια με αυτή που είχαμε και χάλασε, μια Cushcraft 40-2CD, που μας χάρισε ο ΘανάσηςSV1RLC. Η κεραία είχε ήδη συναρμολογηθεί από καιρό περίμενε στο έδαφος ενώ επιπρόσθετα αντί για το air choke που πρότεινε ο κατασκευαστής, ο ΓιώργοςSV1ELF είχε κατασκευάσει ένα Balun, που είχε επίσης τοποθετηθεί. Τέλος θα βάζαμε και το δίπολο των 80μ σε μεγαλύτερο ύψος.

Υψοτεχνική - Εργασίες σε ύψος & Υπηρεσίες εναερίτη
Υψοτεχνική – Εργασίες σε ύψος & Υπηρεσίες εναερίτη

Οι πρώτες εργασίες: το κατέβασμα

Η πρόβλεψη του καιρού για το Σαββατοκύριακο στο τέλος του Γενάρη ήταν καλή, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι του Σαββάτου αφού το πρωί θα έβρεχε. Ο Γιάννης μας είχε πει ότι λίγη βροχή δεν τον ενοχλούσε, αφού ο τρόπος και με τα μέτρα που έπαιρνε θα ήταν ασφαλής. Πρωί πρωί του Σαββάτου 30/1 οι SV1CIB, SV1DPI και SV3CYM είμαστε εκεί. Δυστυχώς μετά τη βροχή όμως άρχισε δυνατός αέρας 5-6 μποφόρ, ενάντια στις προβλέψεις. Εμείς φοβηθήκαμε ότι δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Ο Γιάννης μας καθησύχασε και έμοιαζε σίγουρος για το τι κάνει.

Οι εργασίες συνεχίζονταν και νύχτα υπό το φως των προβολέων

Βλέποντας τον να ανεβαίνει και κυρίως βλέποντας τα μέτρα ασφαλείας και το υψηλό επίπεδο τεχνικής που διακρίνονταν και στα μάτια μας, πειστήκαμε. Ήταν σε κάθε βήμα του δεμένος, χρησιμοποιώντας διπλό δέσιμο, ενώ στο σημείο των εργασιών ήταν δεμένος από 3 σημεία!

Έτσι σε λιγότερο από δυο ώρες, τα κομμάτια ήταν κάτω. Πώς το έκανε αυτό; Χρησιμοποιούσε ένα κοντάρι μήκους 5μ (Gin pole) που έπιανε στο πλάι του πύργου και προεξείχε του πύργου. Πέρναγε τα σχοινιά του μέσα από αυτό, έχοντας ένα είδος τροχαλίας στην κορυφή και έδενε το κάθε κομμάτι, λίγο πιο πάνω από τη μέση, κατεβάζοντάς το στη συνέχεια με αργές κινήσεις. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν ότι με ένα εξάρτημα που χρησιμοποιούσε, δεν υπήρχε κίνδυνος να του φύγει το κομμάτι και να πέσει αφού κατέβαινε ελεγχόμενα και ασφαλισμένο, εκατοστό εκατοστό.

Η συναρμολόγηση στο έδαφος.

Μετά το μεσημέρι του Σαββάτου ήρθε και ο Θανάσης SV1CQK για βοήθεια. Η δουλειά ήταν ακόμη πολύ και ήταν μία που δεν είχαμε σκεφτεί εμείς ότι θα χρειαστεί. Ευτυχώς ο Γιάννης γνώριζε… Κάτι που δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μας ότι θα χρειαστεί, ήταν να συναρμολογήσουμε τον πύργο στο έδαφος ώστε μπορέσουμε να ταιριάξουμε τα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι δεν αρκούσε να ενωθεί με βίδες αλλά έπρεπε να συνεχιστεί και το πλέξιμο του πύργου.

Ο πύργος συναρμολογήθηκε στο έδαφος

Έτσι, κι επειδή τα κομμάτια μας δεν ήταν τα αρχικά του κατασκευαστή, έπρεπε να κοπούν λίγο (από 4 χιλιοστά ως 10 εκατοστά), ώστε τα κομμάτια που πλέκονταν να ταιριάξουν. Παράλληλα επισκευάστηκε το στραβό κομμάτι!

Αρχίζει το ανέβασμα…

Το ταίριασμα και η επισκευή του πύργου, παράλληλα με τη διαμόρφωση των νέων θέσεων για το ρότορα και το ρουλεμάν μας πήρε χρονικά ως την Κυριακή το μεσημέρι κι ενώ είχαμε δουλέψει ως τις 7:30μμ το βράδυ του Σαββάτου. Να είμαι ειλικρινής, εμείς είμαστε πιο τεμπέληδες και τα “παίξαμε” νωρίς αλλά ο Γιάννης ήταν αεικίνητος και μπροστάρης, οπότε κουτσά στραβά ακολουθούσαμε….

Το μεσημέρι της Κυριακής, λοιπόν, ο Γιάννης άρχισε να τοποθετεί τα κομμάτια στον πύργο: πρώτα και μετά το παλιό 6μετρο, βάλαμε τα νέο 6μετρο. Μετά δέθηκε μια σειρά συρματόσχοινα στα 12μ , ενώ υπήρχε άλλη μία στα 6μ (που αφήσαμε την αλλαγή της για το τέλος). Κατά τις 6μμ το απόγευμα της Κυριακής κι ενώ άρχισε να νυχτώνει, τοποθετήθηκε το επόμενο 5μετρο. Κατάκοποι, αφήσαμε τον πύργο 17μ πλέον (στην ουσία 1μ μεγαλύτερο από αυτό που ήταν πριν) και ανανεώνοντας το ραντεβού μας για το επόμενο Σαββατοκύριακο….

Το κομμάτι του πύργου ανεβαίνει

Είχαμε μια διαίσθηση πλέον ότι κάτι καλό πρόκειται να γίνει και αγωνιούσαμε να φτάσουμε στο τέλος που θα ανοίγαμε το ράδιο…

Δεύτερο Σαββατοκύριακο: η ολοκλήρωση

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει κι έτσι οι SV1CIB, SV1DPI και SV3CYM ήταν πάλι εκεί το επόμενο Σάββατο 5 Φλεβάρη. Αυτή τη φορά ο καιρός ήταν υπέροχος και μας έκανε τη χάρη… Πιο μετά το μεσημέρι ήρθε και ο SV1CQK. Όλο το πρωινό αφιερώθηκε στο να καθαριστεί από κλαδιά το μέρος που δέναμε τις αντηρίδες και να φύγουν κάποια κλαδιά που εμπόδιζαν τις πιο ψηλές αντηρίδες.

Μετά τοποθετήθηκαν οι αντηρίδες στα 17μ και στη συνέχεια, με χειρουργικές κινήσεις, μπήκαν και τα δυο τελευταία κομμάτια, των 3μ και 2μ. Δέθηκαν με συρματόσχοινα κι αυτά και μπήκε και ο ρότορας και το mast.

Η κεραία είναι πλέον στα 22,5μ ενώ ο πύργος στα 22μ. Ο πύργος είναι πλέον εντελώς ίσιος και πιο ασφαλής. ….Όταν ανοίξαμε το ράδιο τα σήματα που ακούγαμε ήταν εμφανώς δυνατά. Πολλοί σταθμοί έρχονταν πάνω από 9+30 dB!!!

Ανέβασμα κεραίας

Την Κυριακή το πρωί ήρθαν και οι SV1CQR, SV1CQG ενώ έφυγε ο SV1CQK. Έρχονταν σιγά σιγά η ώρα για το ανέβασμα της κεραίας. Έγιναν κάποιες δουλειές της τελευταίας στιγμής στην κεραία, αφού βάλαμε ένα σχοινί να στηρίζει τα στοιχεία, έλεγχος εκ νέου για ξεχασμένες βίδες, κλπ.

Ο Γιάννης είχε και πάλι τη λύση για το πώς θα ανέβει η κεραία. Έριξε ένα σχοινί από την κορυφή του πύργου, δίπλα στη μία αντηρίδα, δημιουργώντας μια “σιδηροδρομική γραμμή” που θα πατούσε η κεραία.

Το ανέβασμα της 2 element 40m Monoband Yagi στην κορυφή του πύργου (22 μέτρα)

Παράλληλα με τα σχοινιά και τα συστήματά του, έδεσε την κεραία λίγο πιο μπροστά από τη μέση του boom, ενώ δυο άτομα κράταγαν με δύο σχοινιά, δεμένα λίγο πιο πίσω από τη μέση του boom, την κεραία, ώστε να φύγει δεξιά-αριστερά. Έτσι, απόλυτα ελεγχόμενα, η κεραία ανέβηκε. Στην κορυφή ο Γιάννης ανέλαβε τα επόμενα. Την ασφάλισε, την κεντράρισε προς το νότο, που είχαμε βάλει το ρότορα, πέρασε την κάθοδο και το καλώδιο του ρότορα μέσα από τον πύργο, τη νοικοκύρεψε γενικώς.

Η κεραία στο έδαφος, έτοιμη να ανέβει. Διακρίνεται το σχοινί δεξιά και το μαύρο συρματόσχοινο αριστερά που θα αποτελέσουν το σιδηρόδρομο για να ανέβει η κεραία

Μετά έβαλε και το δίπολο των 80μ. Η ώρα είχε περάσει τις 5μμ το απόγευμα και αρχίσαμε να μαζεύουμε τα εργαλεία, μαζί με τα κομμάτια μας εμείς οι υπόλοιποι, αφού ο Γιάννης, να είναι καλά, ήταν ακόμη ακμαιότατος και εμφανώς ικανοποιημένος από τη δουλειά που έγινε.

Θέα προς το Νότο

Εντυπώσεις

Ο SV3CYM ενώ ανεβαίνει. Δείτε το διπλό δέσιμο!

Η κεραία είναι πλέον στα 22,5μ ενώ ο πύργος στα 22μ. Ο πύργος είναι πλέον εντελώς ίσιος και πιο ασφαλής. Τα στάσιμα ήταν όπως αναμενόταν, αφού συντόνιζε με 1,2 στο 7100. Ήταν λίγο πιο οξύς ο συντονισμός πλέον, σε σχέση με το παρελθόν που ήταν πιο χαμηλά τοποθετημένη. Όταν ανοίξαμε το ράδιο τα σήματα που ακούγαμε ήταν εμφανώς δυνατά. Πολλοί σταθμοί έρχονταν πάνω από 9+30 dB!!!

Το επόμενο Σαββατοκύριακο ήταν το CQ WPX RTTY. Το σκορ μας και οι επιδόσεις της κεραίας των 40μ μας άφησε άφωνους. Η δουλειά που έγινε ήταν εκπληκτικά καλή και το αποτέλεσμα παραπάνω από καλό.

Το σκορ μας και οι επιδόσεις της κεραίας των 40μ μας άφησε άφωνους. Η δουλειά που έγινε ήταν εκπληκτικά καλή και το αποτέλεσμα παραπάνω από καλό.

Μόνο παράπονο, ότι για κάποιο λόγο που ακόμη δεν ξέρουμε, το δίπολο των 80μ, που τοποθετήθηκε στα 20μ ύψος, αρνούνταν να συντονίσει καλύτερα από 1,8! Έτσι αναγκαστήκαμε να το μετακομίσουμε στον άλλο πύργο… Ε, ας μην είναι όλα τέλεια, μη μας πιάνει και το μάτι….

Ευχαριστίες

Πρώτα απ’ όλα ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Γιάννη SV3CYM και την Υψοτεχνική. Αφενός για τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό, αφετέρου γιατί μας παρέσυρε στους ρυθμούς του και τέλος, όχι μόνο γιατί έκανε άψογα τη δουλειά, αλλά και γιατί γνωρίσαμε έναν υπέροχο άνθρωπο, με χιούμορ, που είχε πολλά να μας πει.

Όλη την ώρα δούλευε και σε καμία στιγμή δεν ανησυχήσαμε ότι μπορεί να γίνει ατύχημα. Διότι τα πάντα γίνονταν με τρόπο που μας έκανε να νιώθουμε σίγουροι ότι ο άνθρωπος ξέρει τι και πώς να το κάνει. Δεν αξίζει να διακινδυνεύουμε και λέγοντας “έχει ο Θεός” να ρισκάρουμε τη ζωή μας. Ότι κάνουμε καλό είναι να γίνεται πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια!

Ευχαριστώ πρέπει να πούμε και στον έτερο Γιάννη SV1GE και την Allmast που μας δώρισε το κομμάτι των 6μ και έχει σταθεί στο πλευρό μας πολλές φορές ως τώρα. Επίσης πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Θανάση SV1RLC για την κεραία, τον Γιώργο SV1ELF για το Balun και όλους εσάς για τη στήριξή σας όλο αυτόν τον καιρό, διότι για όλα αυτά χρειάστηκαν και χρήματα, που χωρίς εσάς δε θα είχαμε.

O Γιάννης – SV3CYM, ιδιοκτήτης της Υψοτεχνικής

Πρώτα απ’ όλα ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Γιάννη SV3CYM και την Υψοτεχνική. Αφενός για τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό, αφετέρου γιατί μας παρέσυρε στους ρυθμούς του και τέλος, όχι μόνο γιατί έκανε άψογα τη δουλειά, αλλά και γιατί γνωρίσαμε έναν υπέροχο άνθρωπο, με χιούμορ, που είχε πολλά να μας πει.

Περιμένουμε να τα πούμε στα 40μ αλλά και, κυρίως, να έρθετε να μας επισκεφθείτε, να σας δείξουμε όσα ξέρουμε, να μας δείξετε κι εσείς αυτά που γνωρίζετε και να διαγωνιστούμε!

Σχετικά άρθρα

Κοπή πίτας

Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, θα γίνει η κοπή της πίτας της ΕΡΔΕ στα γραφεία μας στις 7 μμ. Ελπίζουμε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να ανταλλάξουμε ευχές για ένα ειρηνικό και […]

Μάθετε Περισσότερα

Διενέργεια εξετάσεων ραδιοερασιτέχνη Β’ περιόδου 2021 στην Αιτωλοακαρνανία

Με έγγραφό της την 12/10/2021, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μας ενημερώνει για την προκήρυξη εξετάσεων για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη B΄ περιόδου 2021 στην περιοχή ευθύνης της. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου 2021, […]

Μάθετε Περισσότερα

SX14ASTRO Special Event Station – 14η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Μέλη της Ε.Ρ.Δ.Ε. θα ενεργοποιήσουν από τις 22 Ιουλίου ως και την 5η Αυγούστου το διακριτικό SX14ASTRO προκειμένου να τιμήσουν την 14η Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Οι εκπομπές θα γίνουν στα HF, VHF, UHF. Η […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση