RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Συμμετοχή της ΕΡΔΕ στο field day


Η ΕΡΔΕ συμμετείχε και φέτος, όπως πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στο Field Day. Αυτή τη φορά συνεργαστήκαμε με το Σύλλογο της Λευκάδας SZ8L σε μια κοινή προσπάθεια από την κορυφή του Προφήτη Ηλία στη Λευκάδα. Το field day διεξήχθη φέτος στις 5-6 Σεπτεμβρίου 2009.
Αν και οι περισσότεροι το γνωρίζουν (;) το field day είναι κυρίως μια άσκηση ετοιμότητας των ραδιοερασιτεχνών. Σκοπός δηλαδή κυρίως είναι να στήσουμε σταθμούς HF και VHF στην ύπαιθρο, χρησιμποιώντας εφεδρικές πηγές ενέργειας (μπαταρίες, γεννήτριες, ηλιακά, κλπ.) ώστε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και να είμαστε έτοιμοι σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
Καταφέραμε λοιπόν να στήσουμε ένα σταθμό για τα βραχέα κι ένα σταθμό VHF. Ο σταθμός των βραχέων είχε μια κατεθυνόμενη κεραία για τα 10,15 και 20μ και δίπολα για τα 40 και 80μ. Ως πομποδέκτης χρησιμοποιήθηκε το Yaesu ft2000 κι ενισχυτής ένας ZZ1600. Ο σταθμός VHF είχε δύο κεραίες κατευθυνόμενες του I0JXX σε φάση και ο πομπδέκτης ήταν το kenwood ts2000. Δε στήθηκαν κεραίες για τα 160μ και τα 70cm. Υπήρχαν 2 φορητοί υπολογιστές, ένας για κάθε σταθμό. Η τροφοδοσία εξασφαλίστηκε απο μια πετρελαιογεννήτρια-τέρας 6KVA. Τέλος το ένα σακ στεγάστηκε σε σκηνή ενώ το άλλο σε αυτοκίνητο.
Όλα δούλεψαν πραγματικά πολύ καλά. Η συγκεκριμένη κορυφή έχει πρόσβαση με άσφαλτο και πολλοί τουρίστες που έκαναν διακοπές στη Λευκάδα την επισκέπτονται για φωτογραφίες και ρομαντζάδα. Σε κάποιους από αυτούς είχαμε την ευκαιρία να τους εισαγάγουμε στο ραδιοερασιτεχνισμό, ακόμη και εγκαταλείποντας το σταθμό προσωρινά.
Η οργάνωση υπηρξε άψογη και κατά κύριο λόγο οφείλεται στους συναδέλφους από τη Λευκάδα, τους οποίους και ευχαριστούμε. Κάναμε ένα τραγικό λάθος το απόγευμα του Σαββάτου έχοντας στραμμένη τη beam σε λάθος σημείο λόγω λάθους προσανατολισμού. Ευτυχώς διορθώθηκε την Κυριακή. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είχαμε όταν γυρίζοντας την κεραία των HF προς Αμερική, ενοχλούσαμε το σταθμό των VHF, σε σημείο ο Μιχάλης SV3GKE που είχε την ευθύνη να αναγκαστεί την Κυριακή να διακόψει νωρίτερα, αλλάζοντας θέση κλπ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η όλη άσκηση-διοργάνωση υπήρξε επιτυχημένη.
Από την ΕΡΔΕ συμμετείχαν οι SV1DPI, SV1CIB, SV2HQL, SV1JMO, SV1SN ενώ από το σημείο εκτός από τους SV8BUS και SV3GKE που ήταν όλη μέρα από το σύλλογο της Λευκάδας, πέρασαν παρα πολλοί φίλοι ραδιοερασιτέχνες που φοβάμαι ότι κάποιον μπορεί να ξεχάσω κι αποφεύγω να τους αναφέρω. Δε μπορώ όμως να μην αναφέρω το Σταύρο SV0FM, ο οποίος ήρθε από την Κεφαλλονιά κι ήταν και τις δυο μέρες μαζί μας κοιμώμενος το βράδι με΄σα στο αυτοκίνητό του.
Ακολουθεί η ανακοίνωση-πρόσκληση που είχαμε βάλει εδώ πριν το field day…
“Η ΕΡΔΕ συμμετέχει στο field day, που διοργανώνει ηΕΕΡ, μαζί με το Σύλλογο της Λευκάδας, σε μια κοινή προσπάθεια από την κορυφή του Προφήτη Ηλία της Λευκάδας, λίγο πιο πάνω από τις Καρυές. Ο διαγωνισμός ξεκινάει το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στις 16.00 ώρα Ελλάδας και τελειώνει την Κυριακή ώρα 17.00. Όποιος (μέλη ή μη – ραδιοερασιτέχνης ή όχι) θελήσει να έρθει, έστω για βόλτα, θα μας δώσει μεγάλη χαρά. Σημειώνουμε ότι θα υπάρχει σταθμός και στα vhf και στα βραχέα.”

Σχετικά άρθρα

Εξετάσεις Α’ εξαμήνου 2022

Προκηρύχθηκαν Εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών στην Αιτωλοακαρνανία! Πρόκειται να διεξαχθούν την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 και ώρα 10:30 πμ στην υπηρεσία Συγκοινωνιών στο Μεσολόγγι (Μεσολογγίου-Αιτωλικού 141). Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την Πέμπτη 24 Μαρτίου […]

Μάθετε Περισσότερα

Νέες QSL κάρτες για το SZ1A

Παρελήφθησαν οι νέες QSL κάρτες για το SZ1A.  Λόγω του ότι πλέον απαντάμε σε κάρτες και στο bureau, θα χρειαζόμασταν σύντομα νέες κάρτες. Κι επειδή “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, παραγγείλαμε νέες κάρτες […]

Μάθετε Περισσότερα

Ο πύργος στο RedForest αποκτά… αδερφάκι

η νέα βάση ενώ στο βάθος φαίνεται το δίδυμο…     Παρότι το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά θερμό και πολλά πράγματα πάνε πίσω αφού η ζέστη μας σκοτώνει, στην ΕΡΔΕ δεν αφήνουμε το χρόνο να πάει […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση