RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Επισκευή R6 Ιούνιος 2012

Η τελευταία επισκεψή μας στον Παλαιοπλάτανο ήταν τέλος Αυγούστου το 2011. Τότε είχαμε προβεί σε μια αναβάθμιση βάζοντας, μεταξύ άλλων, μια καλύτερη κεραία (Χ700) στο R6. Δυστυχώς η κεραία που είχε μπει για τα APRS Digi (ένα 9600 στα UHF κι ένα 1200 στα VHF) δεν είχε αποδώσει. H X700 έδειχνε να παίζει αρκετά καλά, με αναφορές ακόμη κι από Αθήνα. Άλλες υποχρεώσεις και ο χειμώνας δε μας επέτρεψε να ξαναπάμε.
Στις 15 Ιουνίου 2012 λοιπόν ήρθε η ώρα να ξανα-ανηφορίσουμε στις εκεί εγκαταστάσεις. Δράστες, αυτή τη φορά, οι SV1DPI και SV1HKH.
Διαπιστώθηκε ότι από τη Χ700 είχαν κοπεί κάποιες αντηρίδες κι ήταν επικίνδυνο να σπάσει βγάζοντας οριακά χειμώνα, ενώ η κεραία των digi ήταν αναποδογυρισμένη και γεμάτη νερό!!!
Είχε ήδη αποφασισθεί να μπει μια καινούρια κεραία στην κορυφή του πύργου (Χ200) με καλώδιο aircom και να μείνει και η X700. Θα κάναμε δοκιμές και η καλύτερη κεραία σε απόδοση θα έμπαινε στο R6 και η άλλη στα Digi.
από την κορυφή του πύργου η θέα της ταράτσας 
Έτσι κι έγινε. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η μικρή κεραία στην κορυφή του πύργου ήταν 2 μονάδες τουλάχιστον καλύτερη (στο Αγρίνιο) κι έτσι συνδέθηκε στο R6, ενώ η X700 συντηρήθηκε κι συνδέθηκε, μέσω ενός diplexer, στα digi.
Κάτι αξιοσημείωτο, που καταρίπτει ένα ραδιοερασιτεχνικό μύθο, είναι ότι έγινε δοκιμή της κεραίας με radials και χωρίς κι ενώ στα UHF δεν υπήρχαν διαφορές, στα VHF η διαφορα ήταν τεράστια υπέρ της περίπτωσης με radials. Πολλοί πίστευαν ότι μια κεραία με radials δεν παίζει καλά στο βουνό και πρέπει να βγουν τα radials προκειμένου να “χαμηλώσει ο λοβός”. Αυτά αποδείχθηκαν επιεικώς παραμύθια, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο μέρος, και η κεραία απέδωσε πραγματικά μόνο όταν μπήκαν τα radials. Τουλάχιστον στην απόσταση Νάυπακτος-Αγρίνιο.
SV1HKH
Το Αγρίνιο δοκιμάστηκε αρκετά και όντως μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση. Βέβαια μένει να δούμε τι γίνεται σε περιοχές που κατά κάποιο τρόπο ήδη έβλεπε και η X700 όπως η Πάτρα, το Αίγιο και ο εθνικός Πατρών Κορίνθου. Δυστυχώς και για μια άλλη φορά, ο παραλογισμός της τοποθέτησης  αναμεταδοτών παντού και χωρίς λόγο, έχει διασπάσει τόσο πολύ τους ραδιοερασιτέχνες που δεν είναι πλέον δυνατόν να βρεις εύκολα κάποιον για δοκιμή… 
ο Κορινθιακός από το R6
Περιμένουμε αναφορές λήψεις και για το R6 (με υπότονο 100 και narrow εδώ κι ένα χρόνο) αλλά και για τα APRS-digi-1200 J41VAB (144,800) και APRS-digi-9600 SZ1A-12 (438,100). Ιδιαίτερα αν έχετε ένα D700/D710 είναι πολύ εύκολο και διασκεδαστικό να δοκιμάσετε το 9600 που είναι νέο στην περιοχή μας. Ο SV1CPO ακούει όλα τα πακέτα 9600 του digi πλέον και τα περνάει και στο ίντερνετ και τα αναμεταδίδει στα VHF… οπότε ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν!!

το Αγρίνιο και η Τριχωνίδα φαίνονται από την κορυφή του πύργου
η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου από την κορυφή του πύργου

Σχετικά άρθρα

Αποτελέσματα CQ WW CW 2017

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του CQ WW CW Contest, του μεγαλύτερου σε συμμετοχές contest σε κώδικα Μορς. Εκτός από 1οι στην Ελλάδα, είμαστε 23οι στην Ευρώπη και 38οι στον κόσμο σε μια ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία, τη […]

Μάθετε Περισσότερα

και τώρα… τι θα κάνουμε χωρίς SX25;

Παραφράζοντας τους στίχους του Καβάφη “και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους. Ήταν μία κάποια λύσις”, επισημαίνουμε και από εδώ το τέλος της χρήσης του προθέματος SX25 από τα μέλη της ΕΡΔΕ. Μια ωραία ιδέα […]

Μάθετε Περισσότερα

Δημοσίευμα στο www.agrinionews.gr για το SZ1A!

Ανήμερα του CQ WPX SSB πήγαμε στο σταθμό. Δυστυχώς δε συμμετείχαμε ουσιαστικά φέτος στο διαγωνισμό. Παρόλα αυτά την Κυριακή το πρωί οι SV1DPI, SV1CIB, SV1CQK και SV1HLB ανηφόρισαν στο σταθμό, όπου ο SV1CIB έβγαλε το […]

Μάθετε Περισσότερα

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια για την αναβάθμιση,έχω κατενθουσιαστεί να σας αναφέρω ότι στην Αθήνα με μια X 50 από την περιοχή της Καισαριανής με ισχύ 50 watts το ανοιγω και βλέπω επιστοφή 6 μονάδες,ακόμη δεν έχω βρεί κάποιον συνάδελφο για να το δοκιμάσουμε απο Αθήνα ωστόσο είμαι σίγουρος ότι η πρόσβαση θα είναι ανετότατη 73 de SV1MNF

Αφήστε μια απάντηση