RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Τι είναι ραδιοερασιτεχνισμός

Ας αρχίσουμε με το τι ΔΕΝ είναι…. Οι ραδιοερασιτέχνες, λοιπόν, ΔΕΝ είναι ραδιοπειρατές (ΔΕΝ είμαστε δηλαδή, αυτοί που βάζουν τραγούδια στα μεσαία), ΔΕΝ βάζουμε τραγούδια και ΔΕΝ κάνουμε μεταδόσεις ραδιοφωνικού τύπου. Επίσης ΔΕΝ έχουμε σχέση με τα CB (ΣιΜπι).

Η ετυμολογική ανάλυση της λέξης “ραδιοερασιτέχνης” σημαίνει “αυτός που αγαπάει το ραδιόφωνο” και πιο συγκεκριμένα όταν αναφερόμαστε στους ραδιοερασιτέχνες, μιλάμε για τους ανθρώπους που έχουν άδεια κατόπιν εξετάσεων από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και που χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για πειραματισμό, επικοινωνία, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και σε καμία περίπτωση, για εκμετάλλευση η εμπορικό κέρδος.

Ο ραδιοερασιτεχνισμός ξεκίνησε το 1908 και αναγνωρίστηκε επίσημα το 1927! Είναι ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον “επιστημονικό” χόμπι αφού συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις ασύρματες επικοινωνίες, με τα ηλεκτρονικά. Ο ραδιοερασιτέχνης, χρησιμοποιώντας τον ασύρματό του, επικοινωνεί με άλλους ραδιοερασιτέχνες ανά τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο, με τους περισσότερους, φυσικά, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ραδιοερασιτέχνης (διεθνώς Radio Amateur, Amateurfunker) σημαίνει άτομο που έχει αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την ικανότητά του στο χειρισμό συσκευών ασυρμάτου κι έχει έχει επίσημη άδεια της πολιτείας προκειμένου να κατέχει και να λειτουργεί ασυρματικές συσκευές και κεραίες. Οι ραδιοερασιτέχνες, δεν έχουν απαραίτητα επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά. Μάλιστα από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά του χόμπι είναι ακριβώς αυτήν η ποικιλία των επαγγελμάτων όλων αυτών που ασχολούνται και πώς τους ενώνει ο ραδιοερασιτεχνισμός. Οι ραδιοερασιτέχνες με τις επαφές που πραγματοποιούν είτε φωνητικά είτε με τη χρήση κώδικα Μορς αλλά και με άλλους τρόπους, καταφέρνουν να προωθήσουν τη διεθνή φιλία και την αλληλοκατανόηση των λαών.

Παράλληλα σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, προσφέρουν, ως Εθελοντές, τον τηλεπικοινωνιακό τους εξοπλισμό αλλά και τις γνώσεις τους στο κοινωνικό σύνολο. Οι Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης αποκαθιστούν την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιών, κλπ.