RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Ψηφιακοί αναμεταδότες APRS

Η Ε.Ρ.Δ.Ε. από την πρώτη στιγμή είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψηφιακή τεχνολογία. Έτσι από τα πρώτα χρόνια της ακόμα είχε τοποθετήσει ένα digipeater στον Παλιοπλάτανο, το J41VAB, και το περίφημο DigiHa (λόγω του ότι ήταν δωρεά από τον SV6HA) στα Ακαρνανικά. Παράλληλα συντηρούσαμε βάση δεδομένων στο Αγρίνιο (BBS) και σε συνδυασμό με τον κόμβο του SV3CHA στο Πανεπιστήμιο Πατρών, υπήρχε η δυνατότητα σύνδεσης και αποστολής μηνυμάτων στο απαρχαιωμένο πλέον σύστημα packet που είχαν τότε (στην εποχή προ διαδικτύου) αναπτύξει οι ραδιοερασιτέχνες.

digi

Τα χρόνια πέρασαν όμως, τα πράγματα με την έλευση του διαδικτύου άλλαξαν, το packet ψιλο-εγκαταλείφθηκε (ακόμα κάποιοι ασχολούνται αλλά όχι στη μορφή που υπήρχε) κι έτσι άλλαξε και η Ε.Ρ.Δ.Ε. Το APRS (Automatic Reporting Position System) ήρθε στη ζωή μας. Το APRS είναι ένα σύστημα όπου ο κάθε ραδιοερασιτέχνης εκπέμπει ένα σήμα στο 144.800 σε 1200baud ή στο 438.100 σε 9600baud, με τη θέση που βρίσκεται. Οι ψηφιακοί αναμεταδότες αναλαμβάνουν την αναμετάδοση του σήματος με σκοπό κάποια στιγμή να φτάσει σ’ ένα gate, προκειμένου να περάσει στο διαδίκτυο. Όλα τα gates είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους κι έτσι οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο διαδίκτυο ή ακόμη με σύνδεση του vhf του στον υπολογιστή του, μπορεί να δει όλους όσους εκπέμπουν πού βρίσκονται κάθε στιγμή. Τα πιο διάσημα προγράμματα που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι τα UIview και το AGW (το δεύτερο από τον Έλληνα Γιώργο SV2AGW, πρωτοπόρο στον τομέα αυτό).

Η Ε.Ρ.Δ.Ε. αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το APRS εγκαθιστώντας ψηφιακούς αναμεταδότες για την εξυπηρέτηση ιδιαιτέρως των κινητών σταθμών. Έτσι το J41VAB της Ναυπάκτου, μετατράπηκε σε APRS digi 1200. Το εν λόγω Digi περνούσε πολλή κίνηση αφού άκουγε, μεταξύ άλλων, την Εθνική Πατρών Κορίνθου, την Ναυπακτία, την Πάτρα, το δρόμο Αντίρριο-Μεσολόγγι. Δυστυχώς το J41VAB βγήκε από τον Παλιοπλάτανο,μαζί με το R6 και αυτή τη στιγμή δε χρησιμοποιείται. Ελπίζουμε πραγματικά να βρει και πάλι τη θέση του. Κυριολεκτικά χωρίς το Digi του Παλιοπλάτανου μια ολόκληρη περιοχή αποκόπτεται από το δίκτυο APRS.

hql

Παράλληλα στον ίδιο χώρο του Παλαιοπλατάνου, τοποθετήθηκε APRS digi 9600 (το πρώτο στη Δυτική Ελλάδα) με το διακριτικό SZ1A-12, για τους εραστές της πιο προχωρημένης τεχνολογίας. Θεωρητικά τα 9600 digi χρησιμοποιούνται κυρίως για την σύνδεση των κόμβων. Παρ’ όλα αυτά δεν επετεύχθη σύνδεση με άλλο digi 9600 στην Αθήνα ή αλλού. Μαζί με την αποκαθ΄ληωση των υπολοίπων μηχανημάτων από τον Παλιοπλάτανο,έφυγε κι αυτό. Σε συνδυασμό με την παύση λειτουργίας του IGate του SV1CPO δεν υπάρχει λόγος επανατοποθέτησης. Τα μηχανήματα υπάρχουν για πιθανή χρήση στο μέλλον

Το παλιό digiHa μετατράπηκε επίσης, κυρίως χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες του Αστέριου SV2HQL, σε APRS digi 1200, με σκοπό να τοποθετηθεί στα Ακαρνανικά. Δυστυχώς η δυνατότητα τοποθέτησης στην προηγούμενη θέση δεν υπάρχει πλέον, και η τοποθέτησή του κοντά στον Αναμεταδότη υπήρξε προβληματική. Αναζητείται κατάλληλος χώρος στα Ακαρνανικά, προκειμένου να τοποθετηθεί το SZ1A-11. Το ΔΣ έχει κάνει σχετικές ενέργειες και αναμένουμε σύντομα αποτελέσματα. Ως τότε λειτουργεί από τις εγκαταστάσεις του Κοκκινόλογγου.

akarnan

Είναι γεγονός ότι στην περιοχή μας, η κάλυψη από το δίκτυο APRS δεν είναι πλέον καλή. Η παύση λειτουργίας κυρίως του SV1CPO σε συνδυασμό με την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Παλιοπλάτανου Ναυπακτίας, απέκοψαν εντελώς την περιοχή μας από το δίκτυο APRS. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα λιγοστά μηχανήματα APRS, ατόνησαν το ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΔΕ διαθέτειεξοπλισμό και τεχνογνωσία για τον προγραμματισμό EPROM για το APRS. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας και να σας βοηθήσουμε στο στήσιμο ανάλογων Digi στην περιοχή σας. Το έχουμε ήδη κάνει για αρκετές περιοχές της Ελλάδας.