Αφού δημιουργήσουμε πιστοποιητικό, πρέπει να δημιουργήσουμε και τα χαρακτηριστικά της θέσης εκπομπής μας. Ας πούμε ότι κάναμε ένα πιστοποιητικό για τον SV1DPI. Ο εν λόγω σταθμός λογικά εκπέμπει από το σπίτι του. Πρέπει να σημειώσουμε τα χαρακτηριστικά της θέσης αυτής, όπως το Locator, τη CQ ζώνη, την ITU ζώνη και το IOTA Νούμερο (αν είμαστε σε νησί). Σημειώστε ότι ένα διακριτικό μπορεί να περιέχει πάνω από μία θέσεις.
Επίσης μπορεί ο εν λόγω σταθμός να εκπέμπει και από κάποια άλλη θέση κατά καιρούς, χρησιμοποιώντας πάντα το ίδιο διακριτικό. Πχ μπορεί να έχουμε ένα εξοχικό όπου χρησιμοποιούμε το ίδιο διακριτικό, βρίσκεται στην ίδια ραδιοχώρα, αλλά το locator ή το IOTA είναι διαφορετικό. Και σ’ αυτή την περίπτωση, πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα θέση σταθμού.
Προσοχή: Είναι διαφορετική η περίπτωση αν έχουμε κάποιο ελαφρώς διαφορετικό διακριτικό που ανήκει στην ίδια ραδιοχώρα (πχ. SV1DPI/m, SV3/SV1DPI) ή σε άλλη ραδιοχώρα (SV9/SV1DPI). Τότε πρέπει να πάρουμε νέο πιστοποιητικό. Αν το διακριτικό ανήκει στην ίδια ραδιοχώρα με το προσωπικό μας (που έχουμε πιστοποιητικό) πρέπει να δούμε και το “Ένωση 2 διακριτικών σ’ ένα DXCC“.
Αν όμως χρησιμοποιούμε το ίδιο διακριτικό (πχ SV1DPI/8) από δυο διαφορετικές τοποθεσίες και θέλουμε να είμαστε τυπικοί και σωστοί, τι κάνουμε;
- Ανοίγουμε το πρόγραμμα TQSL, πάμε στο tab Add location και πατάμε στο “Create a new Station Location” (δημιουργία νέας θέσης σταθμού)
- Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη. Περιέχει τα πεδία CallSign, DXCC Entity, Grid Square, ITU Zone, CQ Zone και IOTA ID. Πατάμε το βελάκι στα δεξιά, όπου υπάρχει και επιλέγουμε το διακριτικό μας (που θα είναι ανάμεσα σε αυτά που έχουμε πιστοποιητικά). Η DXCC ραδιοχώρα θα επιλεγεί αυτόματα και θα είναι σύμφωνη με το πιστοποιητικό μας. Συμπληρώνουμε το Locator μας στο Grid Square, πχ KM08QR. Ακολούθως η ITU και CQ ζώνη θα είναι συμπληρωμένη στην περίπτωση των Ελλήνων (σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να είναι διαφορετική για κάποιους Αμερικάνους, Ρώσους, κλπ.). Για εμάς από Ελλάδα, είναι ITU=28 και CQ=20. Επίσης συμπληρώνουμε το ΙΟΤΑ, αν έχουμε… Αν όχι, το αφήνουμε κενό.
Η οθόνη συμπληρωμένη θα είναι κάπως έτσι… Πατάμε Next (επόμενο) για να προχωρήσουμε….
- Στην επόμενη οθόνη συμπληρώνουμε το όνομα της νέας μας θέσης στο πεδίο Station Location Name (όνομα θέσης σταθμού). Μπορούμε και να επιλέξουμε μία από τις θέσεις που τυχόν έχουμε δημιουργήσει ήδη. Πχ. AhVlasis, και πατάμε Finish για να τελειώσουμε.
- Πλέον στο tab Station Locations θα μπορούμε να δούμε τη θέση που μόλις δημιουργήσαμε. Δείτε στην επόμενη οθόνη κάτω από το διακριτικό SV1DPI τη θέση AhVlasis.