RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Ο ZS6EZ στο SZ1A για το CQ World Wide DX Contest

Copyright © 2024 Chris R. Burger ZS6EZ - Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. 
Μια εκτενέστερη εκδοχή αυτού του άρθρου δημοσιεύθηκε στην έκδοση Μαρτίου του Practical Wireless.    
ZS6EZ-at-SZ1A-CQ-WW-SSB-2023-Featured

Σχεδιάζοντας

Κατά τη διάρκεια του 2023, άρχισα να αναρωτιέμαι αν ήταν δυνατόν να τρέξω την κλασσική διαδρομή του μαραθωνίου, όπως ακριβώς έκανε ο Φειδιππίδης. Ανακάλυψα ότι υπάρχει ένας ετήσιος μαραθώνιος της Αθήνας σε αυτή τη διαδρομή. Τον μετονόμασα με αγάπη σε “Μαραθώνιο των Μαραθωνίων”. Έστειλα την αίτηση συμμετοχής μου και άρχισα να κάνω σχέδια για να επισκεφθώ μερικές νέες χώρες στην περιοχή. Είχα δει πολύ λίγα από τα Βαλκάνια, οπότε υπήρχαν πολλά περιθώρια για να επισκεφθώ νέες χώρες.

Ήθελα να συνδυάσω την επίσκεψή μου με τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό DX του CQ (CQ World Wide DX). Προτιμούσα το CW, στα τέλη Νοεμβρίου. Άρχισα να ρωτάω για τις επιλογές στην περιοχή. Ξαφνικά, ο Chris Plumblee W4WF με προσκάλεσε να συμμετέχω από την Ανδόρα ως C37NL. Χάρηκα πολύ. Δυστυχώς, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις μου στα τέλη του μήνα το έκαναν αδύνατο. Έπρεπε να απορρίψω την προσφορά του Chris και να τρέξω τον διαγωνισμό φωνής, μετά να ταξιδέψω στα Βαλκάνια και μετά να τρέξω στον Μαραθώνιο.

Ήθελα επίσης να βγω στον αέρα από κάποιες από τις βαλκανικές χώρες. Απέκτησα έναν φορητό ασύρματο Xiegu X6100, με μετασχηματιστή 8:1 και μια συρμάτινη κεραία τυχαίου μήκους (random wire) τυλιγμένη σε μια μικρή κρεμάστρα ρούχων.

Ευτυχώς, η αδειοδότηση ήταν εύκολη. Με την άδεια μου που είναι εναρμονισμένη με την CEPT, μπορούσα να λειτουργώ από αυτές τις χώρες με ελάχιστη γραφειοκρατία. Η μόνη εξαίρεση ήταν το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο απαιτούσε μια παραδοσιακή διαδικασία αίτησης για άδεια. Οι τοπικοί ραδιοερασιτέχνες ήταν εξυπηρετικοί και σύντομα εκδόθηκε το παράβολο για την έκδοση άδειας.

Ο παλιός μου φίλος και ραδιοερασιτέχνης, Don Field G3XTT, είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό από την Ελλάδα κάποια στιγμή. Μου συνέστησε ανεπιφύλακτα την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας, η οποία συμμετέχει με το διακριτικό SZ1A στους περισσότερους από τους μεγάλους διαγωνισμούς. Αυτοί, στα πρόσωπα του Βασίλη Κοντοθανάση SV1DPJ και του Κώστα Σταμάτη SV1DPI, υποδέχτηκαν το αίτημά μου με ανοιχτές αγκάλες.

Εκτός από τον διαγωνισμό, τα ταξίδια και τον μαραθώνιο, κανόνισα επίσης κάποιες συναντήσεις σχετικά με την αεροπλοΐα, με σκοπό να αποκτήσω μια μέρα Ευρωπαϊκή άδεια πιλότου.

SZ1A Front
Ο Σταθμός Contest SZ1A στα βουνά της Δυτικής Ελλάδας

Είχα πρόσφατα ολοκληρώσει τέσσερα εξάμηνα Ελληνικών στο πανεπιστήμιο. Είχα εξοικειωθεί πλήρως με το αλφάβητο και μπορούσα να διαβάσω με τη βοήθεια ενός λεξικού. Περίπου δύο μήνες πριν από το ταξίδι, άρχισα να κάνω καθημερινές ασκήσεις Ελληνικών στο Duolingo. Ήλπιζα ότι θα έκανα τουλάχιστον κάποια πρόοδο στην κατεύθυνση της ικανότητάς μου στη συνομιλία.

Ο σταθμός SZ1A είναι πολύ καλά σχεδιασμένος και κατασκευασμένος. Σίγουρα συγκέντρωσα πολλές ιδέες για τη σχεδίαση και τη λειτουργία του σταθμού, οι οποίες θα με βοηθήσουν πολύ.

Στην πτήση μου μέσω Κωνσταντινούπολης, το κλειδί μου Μορς κι ένα ρολό μονωτικής ταινίας προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση κατά τη διέλευση από τον έλεγχο ασφαλείας. Έφτασα στην Αθήνα μια μέρα πριν από το CQWW SSB. Ο Βασίλης με παρέλαβε από το αεροδρόμιο για την τρίωρη διαδρομή μέχρι το Αγρίνιο. Μετά το μεσημεριανό γεύμα σ’ ένα χωριό, αντιμετωπίσαμε τους απότομους δρόμους προς το σταθμό.

Νωρίς το πρωί στο SZ1A, πάνω από τα “σύννεφα” με όμορφη θέα κατά την ανατολή του ήλιου…

Ο διαγωνισμός

Ενθουσιάστηκα όταν είδα την Νοτιοαφρικανική σημαία στον πύργο, μαζί με την Ελληνική σημαία. Λίγο μετά την άφιξή μας εκεί, άρχισαν να καταφθάνουν και οι υπόλοιποι χειριστές.

Εκτός από τους SV1DPI και SV1DPJ, η ομάδα περιλάμβανε τους SV1CIB, SV1CQG, SV1CQK, SV1DKD, SV1HKH, SV1JG, SV1SN, SV3RPQ και SV8PMM. Έπρεπε να γίνουν κάποιες εργασίες για να είναι όλα έτοιμα, αλλά η δουλειά δεν απέκλεισε ένα πλούσιο γεύμα. Προς απογοήτευσή μου, δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα από τη γλώσσα. Δεν είναι περίεργο που η παροιμία είναι «για μένα φαίνονται Ελληνικά», σε αντίθεση με τα Ιταλικά ή τα Γερμανικά ή τα Ιαπωνικά, με τα οποία είχα κάποια επιτυχία, με πολύ λιγότερη προσπάθεια. Ευτυχώς, τα περισσότερα μέλη της ομάδας μιλούσαν αρκετά αγγλικά για να τα βγάλω πέρα.

Η συμμετοχή μας θα ήταν στην κατηγορία Multi-Operator Single-Transmitter High Power (Multi-Single HP). Μας επιτρεπόταν να έχουμε ένα σήμα CQ στον αέρα ανά πάσα στιγμή, με ένα δεύτερο σταθμό να αναζητά πολλαπλασιαστές. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σχετικά με το πόσο συχνά μπορούμε να αλλάζουμε μπάντες.

Η Ελληνική και η Νοτιοαφρικανική σημαία κυματίζουν ψηλά στο SZ1A

Στο SZ1A, υπάρχει επίσης ένας τρίτος σταθμός που λειτουργεί στη μπάντα του run σταθμού που κάνει CQ (δηλαδή ένας σταθμός Inband), αναζητώντας άλλες επαφές και πολλαπλασιαστές. Αυτοί οι δύο σταθμοί είναι αλληλοσυνδεδεμένοι ώστε να διασφαλίζεται ότι μόνο ένας από αυτούς μπορεί να εκπέμπει κάθε στιγμή.

Είχα να χειριστώ συχνά τον ασύρματο για περισσότερο από μια δεκαετία. Έκανα μερικούς διαγωνισμούς από υπεράκτιες τοποθεσίες και κάποιες περιορισμένες φορητές λειτουργίες από ξένες χώρες, αλλά τίποτα από το σπίτι. Αναρωτιόμουν αν θα θυμόμουν πώς να χειρίζομαι έναν ασύρματο. Σίγουρα δεν ήθελα να είμαι ο πιο αδύναμος κρίκος!

Υπάρχει κάποια τεχνική για την αποτελεσματική λειτουργία του σταθμού in-band, τόσο για τον χειριστή in-band όσο και για τον χειριστή που τρέχει τον σταθμό run.

Ο διαγωνισμός ήταν χωρισμένος σε τετράωρες βάρδιες. Εγώ ήμουν προγραμματισμένος να λειτουργήσω σε πέντε από αυτές, για συνολικά 20 ώρες. Κάποιες βάρδιες ήταν στο σταθμό (run), ενώ άλλες ήταν στους δευτερεύοντες σταθμούς. Σε γενικές γραμμές, οι δευτερεύοντες σταθμοί αποτελούνταν κατά το ήμισυ από τον σταθμό πολλαπλασιαστή (Multiplier station) και κατά το ήμισυ από τον σταθμό εντός της μπάντας (In-band Station).

Ο σταθμός run και ο σταθμός multiplier ήταν μέσα στα όρια της εμπειρίας μου. Ξαναβρήκα γρήγορα το ρυθμό μου και μπορούσα να τρέξω αβίαστα τους σταθμούς. Διασκέδασα πολύ. Κατάφερα να κάνω πολλές επαφές στα Γερμανικά, τα Ισπανικά, τα Γαλλικά, τα Ιαπωνικά, τα Ιταλικά, τα Ολλανδικά και -προς έκπληξή μου- ακόμη και στα Αφρικανικά. Η μόνη φορά που αιφνιδιάστηκα ήταν όταν με κάλεσαν Ελληνικοί σταθμοί στα Ελληνικά…

Ο Chris ZS6EZ και η ομάδα SZ1A στελεχώνουν τις θέσεις χειριστών κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού… (Μπροστά: Chris ZS6EZ – Φόντο: Πάνος SV1HKH, Κλεάνθης SV1JG και Ανδρέας SV1DKD)

Ο σταθμός in-band δεν ήταν τόσο εύκολος.

Υπάρχει κάποια τεχνική για την αποτελεσματική λειτουργία του σταθμού in-band, τόσο για τον χειριστή in-band όσο και για τον χειριστή που τρέχει τον σταθμό run. Είναι σχετικά δύσκολο να λειτουργήσουν οι σταθμοί εντός μπάντας χωρίς να διαταραχθεί ο ρυθμός του σταθμού run. Προφανώς, καθώς ο ρυθμός του σταθμού run αυξάνεται, μπορεί να μην έχει νόημα να προσπαθήσετε να δουλέψετε άλλους σταθμούς στην ίδια μπάντα, εκτός ίσως από τους πολλαπλασιαστές. Δεν είχα προηγούμενη εμπειρία, οπότε έπρεπε να μάθω μερικά νέα κόλπα. Υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χειριστών, που απαιτούσαν κάποιες προσαρμογές της τεχνικής.

Οι Multi-operator συμμετοχές σε διαγωνισμούς έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Σε διαγωνισμούς με έναν χειριστή, έχω συχνά υποφέρει από ακραία κόπωση, ακόμη και σε σημείο ψευδαισθήσεων. Οι διαγωνισμοί πολλαπλών χειριστών επιτρέπουν κάποια ξεκούραση.

Ένας από τους πύργους του SZ1A με τη Νοτιοαφρικανική σημαία κάτω από την Ελληνική.
Photo © 2024 Chris R. Burger

Κατάφερα ακόμη και να τρέξω 20 χιλιόμετρα στα βουνά. Μου κίνησε την περιέργεια που διαπίστωσα την σχεδόν παντελή απουσία ζώων, ακόμη και πουλιών. Ίσως τα πολυάριθμα βλήματα κυνηγετικών όπλων να είχαν κάποια σχέση μ’ αυτό.

Μου άρεσαν ιδιαίτερα μερικές από τις τοπικές ιστορίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που παρείχε αυτή η οργάνωση στον μοναχό Απολλώ SV2ASP/A, έναν άνθρωπο από γειτονική περιοχή, που έγινε θρύλος στον ραδιοερασιτεχνισμό ως ο μοναδικός χειριστής από το Άγιο Όρος για δεκαετίες.

Οι Multi-operator συμμετοχές σε διαγωνισμούς έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Σε διαγωνισμούς με έναν χειριστή, έχω συχνά υποφέρει από ακραία κόπωση, ακόμη και σε σημείο ψευδαισθήσεων.

Είχα τα μάτια μου ανοιχτά όλο το Σαββατοκύριακο, αναζητώντας συμβουλές για να τις χρησιμοποιήσω όταν θα δημιουργήσω το δικό μου σταθμό multi-operator τα επόμενα χρόνια. Ο σταθμός SZ1A είναι πολύ καλά σχεδιασμένος και κατασκευασμένος. Σίγουρα συγκέντρωσα πολλές ιδέες για τη σχεδίαση και τη λειτουργία του σταθμού, οι οποίες θα με βοηθήσουν πολύ.

Η παρέα του SZ1A έξω από το shack, μοιράζεται “τοπικές ιστορίες”…
Μπροστά: Ο ZS6EZ λειτουργεί το σταθμό Run.
Φόντο: Τα μέλη της ομάδας SZ1A αλλάζουν βάρδιες στο σταθμό Multiplier.
Εναέρια εικόνα του Σταθμού Contest SZ1A και της γύρω περιοχής…

Τα Ταξίδια

Τη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο Βασίλης με άφησε στα περίχωρα της Αθήνας. Πήρα το τρένο για τα τουριστικά σημεία και περπάτησα πολύ. Γύρω στο ηλιοβασίλεμα, πήρα το δρόμο για το αεροδρόμιο για να πάρω ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Καμία από τις εταιρείες δεν επέτρεπε στα αυτοκίνητά της να περάσουν τα Ελληνικά σύνορα. Χρειαζόμουν όμως ένα αυτοκίνητο για το ραντεβού μου στην αεροπορική εταιρεία την επόμενη μέρα, που ήταν επτά ώρες οδήγησης μακριά. Δεν μπορούσα να βρω προσιτή ενοικίαση χωρίς επιστροφή, οπότε θα έπρεπε να αφήσω το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ταξίδευα στις γειτονικές χώρες.

Μόλις προσγειώθηκε η φίλη μου Alet, ξεκινήσαμε προς την Καβάλα στα βορειοανατολικά (SV2). Μετά την επαγγελματική μου συνάντηση με τη σχολή ιπταμένων, πέταξα με έναν από τους εκπαιδευτές. Κατάφερα να πάρω μερικές ωραίες φωτογραφίες της χερσονήσου του Αγίου Όρους από αυτή την ασυνήθιστη γωνία. Ο εκπαιδευτής μου επισήμανε τα ερείπια των Φιλίππων, που τώρα καλύπτονται από τη σύγχρονη πόλη της Λυδίας. Αργότερα η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Απόστολος Παύλος είχε αποβιβαστεί στην Καβάλα και πέρασε πολύ χρόνο στην περιοχή. Άθελά μας, η σύνδεση με τον Απόστολο Παύλο έγινε θέμα στα Ελληνικά μας ταξίδια.

Πτήση πάνω από τη Λυδία με φόντο το Άγιο Όρος.
Photo © 2024 Chris R. Burger

Επισκεφτήκαμε πολλούς σχετικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου ταξιδιού μας. Προς το παρόν, όμως, ο στόχος μου ήταν το Άγιο Όρος. Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί κάνουν το προσκύνημα. Μόνο 10 αλλόθρησκοι (συμπεριλαμβανομένων όλων των μη Ορθόδοξων Χριστιανών) επιτρέπονται καθημερινά.

Έπρεπε να αντιμετωπίσω μια αυστηρή ανάκριση και να πληρώσω πριν πάρω το πολύτιμο Διαμονητήριον. Περνώντας με το πλοίο από το μοναστήρι της Δοχειαρίου, εντόπισα την πρασινοβαμμένη Yagi για το οποίο μου είχαν μιλήσει, που βρισκόταν ακόμα στη θέση της, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Απολλώ. Η βαφή της ήταν μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη προσοχή.

Το Άγιο Όρος ήταν η 100ή χώρα που επισκεπτόμουνα. Ήθελα να περπατήσω από τη Δάφνη μέχρι τις Καρυές. Σύντομα έγινε φανερό ότι αυτό το σχέδιο δεν θα πετύχαινε. Το έδαφος είναι πολύ απότομο και το οδόστρωμα πολύ τραχύ για τις ρόδες της βαλίτσας μου. Ο οδηγός του λεωφορείου με εξαπάτησε, καθιστώντας το ταξίδι πολύ ακριβό. Μόλις έφτασα στις Καρυές, επιχείρησα να περπατήσω μέχρι τη Μονή Κουτλουμουσίου, όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται ο διάδοχος του Απολλώ, ο μοναχός Ιάκωβος SV2RSG. Η κατάσταση ήταν πολύ συγκεχυμένη. Οι πινακίδες είναι σε Αρχαιοελληνική γραφή, χρησιμοποιώντας συντομογραφίες που δεν αναγνώριζα. Σύντομα παρατήρησα ότι υπήρχαν παντού πινακίδες της μονής Κουτλουμουσίου, άλλες έδειχναν προς την αντίθετη κατεύθυνση και άλλες προς την κατεύθυνση από την οποία είχα έρθει.

Μονή Κουτλουμουσίου στο Άγιο Όρος.
Photo © 2024 Chris R. Burger

Μετά από δίωρη αναζήτηση, βρήκα τελικά το μοναστήρι. Αποδείχτηκε ότι κάποιες από τις πινακίδες έδειχναν σε σκήτες, μικρές κοινότητες που συνδέονται με το κυρίως μοναστήρι. Μου δόθηκαν σύντομες οδηγίες: “Εκκλησία στις 16, φαγητό στις 17, στο δωμάτιο στις 18“. Οι ερωτήσεις μου αντιμετωπίστηκαν με κενό βλέμμα.

Η λειτουργία της εκκλησίας ήταν μια νέα εμπειρία. Ο Ορθόδοξος τρόπος είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που έχω συνηθίσει. Το γεύμα ήταν υγιεινό αλλά σπαρτιάτικο, συνοδευόμενο από την ανάγνωση ενός προετοιμασμένου κειμένου.

Μετά τις 18:00, βρέθηκα σε ένα διώροφο κτίριο έξω από το μοναστήρι, μοιραζόμενος ένα δωμάτιο με περίπου άλλους έξι προσκυνητές.

Βρέθηκα σε μια τραγελαφική κατάσταση. Ήμουν στο Άγιο Όρος, μια ραδιοχώρα που βρίσκεται στο Top 20 της λίστας των πιο σπάνιων DX τόσο στη φωνή όσο και στο CW, με έναν ασύρματο και μια κεραία και μια έγκυρη Ελληνική άδεια, χωρίς επίβλεψη, αλλά χωρίς να μπορώ να λειτουργήσω.

Το επόμενο πρωί, ήθελα να επιστρέψω στην Ουρανούπολη το συντομότερο δυνατό, καθώς είχα βρει μια εταιρεία στη Σόφια της Βουλγαρίας που φαινόταν να προσφέρει ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που μπορούν να ταξιδέψουν. Δυστυχώς, το πρωινό πλοίο ήταν γεμάτο. Μέχρι να επιστρέψω στην Ουρανούπολη, ήταν πολύ αργά. Ξεκινήσαμε για την Πέλλα για το βράδυ. Χρησιμοποιώντας μια κεραία sloper από το μπαλκόνι, δούλεψα μερικούς σταθμούς ως SV2/ZS6EZ αφού κατάλαβα πώς να χειριστώ τον ασύρματο. Απολαύσαμε το μουσείο το πρωί, πριν βρούμε ένα υπερβολικά ακριβό πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη και πάρουμε το λεωφορείο για τη Σόφια.

Ήμουν στο Άγιο Όρος, μια ραδιοχώρα που βρίσκεται στο Top 20 της λίστας των πιο σπάνιων DX τόσο στη φωνή όσο και στο CW, με έναν ασύρματο και μια κεραία και μια έγκυρη Ελληνική άδεια, χωρίς επίβλεψη, αλλά χωρίς να μπορώ να λειτουργήσω.

Έμαθα ότι υπήρχε συνάντηση της IARU Region 1 στο Zlatibor της Σερβίας. Υπήρχαν τρεις αντιπρόσωποι από τη Νοτιοαφρικανική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών. Αποφάσισα να προσπαθήσω να φτάσω εγκαίρως στη Σερβία για να τους δω.

Εκείνη τη νύχτα, λειτούργησα ως LZ/ZS6EZ από τη Σόφια. Την επόμενη ημέρα, ήμουν ενεργός ως YO/ZS6EZ από το Πρίστολ της Ρουμανίας. Μετά από ένα 90λεπτο τρέξιμο και ένα κολύμπι στον Γαλάζιο Δούναβη, υποβλήθηκα σε έναν πολύ δυσάρεστο έλεγχο ναρκωτικών στο Ρουμανικό συνοριακό σταθμό πριν μου επιτραπεί η είσοδος στη Σερβία.

Αργήσαμε πολύ για το συνέδριο, αλλά ο Hrane Milosevic YT1AD μας πήγε σε ένα εστιατόριο με τοπικό φαγητό πριν μου επιτρέψει να χρησιμοποιήσω τον υπερσταθμό του για λίγο ως YU/ZS6EZ. Έτρεξα μια σειρά από Ευρωπαίους και Αμερικανούς χρησιμοποιώντας την τερατώδη beam στα 20m SSB. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από ένα πομποδέκτη QRP και ένα σύρμα! Απόλαυσα ιδιαίτερα την κουβέντα με τους AA6AA και NQ4I για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Το επόμενο πρωί, ο Hrane μας πήγε στην τοπική αερολέσχη απ’ όπου πετάξαμε πάνω από το σταθμό του Hrane και τραβήξαμε μερικές φωτογραφίες.

Ο σταθμός YT1AD/YT5A.
Photo © 2024 Chris R. Burger

Σταματήσαμε σ’ έναν αμπελώνα πριν επιστρέψουμε στο σπίτι μας. Ο Dave Sumner K1ZZ και η Linda είχαν μόλις φτάσει. Είχα να δω τον Dave εδώ και μια δεκαετία. Περάσαμε αρκετές ώρες επισκεπτόμενοι τον σταθμό του Hrane πριν από άλλο ένα απολαυστικό Σερβικό γεύμα σε κοντινή απόσταση.

Λόγω των καθυστερήσεων που υπήρχαν με το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Ο Hrane συνέστησε να αποφύγουμε το Σεράγεβο. Στο Βίσεγκραντ ήμουν στον αέρα ως E7/ZS6EZ. Στο Βίσεγκραντ είναι η τοποθεσία μιας γέφυρας που έγινε θέμα ενός βιβλίου για τα Βαλκάνια που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ: Το γεφύρι του Δρίνου, του Ίβο Άντριτς. Συνιστάται ως η καλύτερη πηγή για την κατανόηση των συνεχιζόμενων Βαλκανικών συγκρούσεων.

Το επόμενο πρωί, είχαμε ένα απολαυστικό γεύμα με τον Ranko Boca 4O3A και τον Dragan Djordjevic 4O4A, πριν επισκεφτούμε το εργοστάσιο του Ranko 4Ο3A.com. Βγήκα κι από δω στον αέρα ως 4O/ZS6EZ. Τα contestingπαιχνίδια” τους είναι εντυπωσιακά. Κάποια μέρα ίσως, όταν θα μεγαλώσω…

Μετά από μια οδυνηρή νυχτερινή διαδρομή σε στενούς, στριφνούς, κακοτράχαλους και γεμάτους με λακκούβες δρόμους μέσα από το όρος Κοράμπι (Accursed Mountains), διανυκτερεύσαμε στην Επισκοπή (Peshkopi) της Αλβανίας στα ανατολικά σύνορα. Η δραστηριοποίησή μου ως ZA/ZS6EZ ήταν μια έντονη εμπειρία. Στα νιάτα μου, η Αλβανία ήταν η πιο περιζήτητη χώρα DXCC. Από τους μέντορες μου έλειπε κάποια στιγμή μόνο η Αλβανία. Μόνο με τον ZA1A το 1991 άλλαξε η κατάσταση. Κι ήμουν εδώ τώρα, λειτουργώντας από ΖΑ με χαρτιά CEPT!

Ο Z31TU και ο ξένος φιλοξενούμενός του.
Photo © 2024 Chris R. Burger

Στα Σκόπια, βγήκα στον αέρα ως Z3/ZS6EZ από το σταθμό στην ταράτσα του Vlado Shutevski Z31TU. Δούλεψα με Ευρωπαίους και Αμερικανούς στα 17m CW για λίγο. Το επόμενο πρωί, πέταξα από ένα τοπικό αεροδρόμιο πριν οδηγήσω στα κοντινά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο συνοριακό φυλάκιο και περπατήσαμε στο κοντινό Elez Han για μεσημεριανό γεύμα. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να βγω στον αέρα, καθώς δεν μπόρεσα να πληρώσω το παράβολο για την άδεια, παρά τις προσπάθειες από τρεις χώρες. Η Alet τράβηξε μεγάλη προσοχή, καθώς ήταν αρχικά η μόνη γυναίκα στο εστιατόριο.

Μια στάση στη Σόφια οδήγησε σε πρόστιμο για στάθμευση στο σταθμό λεωφορείων. Επιστρέψαμε το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και πήραμε το λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη για να βρούμε το άλλο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που είχαμε αφήσει. Το ραδιοερασιτεχνικό κομμάτι του ταξιδιού είχε πλέον φτάσει στο τέλος του.

Είχα επισκεφθεί 10 νέες ραδιοχώρες DXCC, λειτουργώντας σε οκτώ από αυτές. Είχα πλέον επισκεφθεί 108 χώρες και είχα βγει στον αέρα από 41.

Τώρα έπρεπε να επικεντρωθώ στον “Μαραθώνιο των Μαραθωνίων”. Κάναμε ένα ταξίδι μέσω Βέροιας, Κορίνθου και του λόφου του Αρείου Πάγου στην Αθήνα, όπου παρέλαβα τον αριθμό μου για τον αγώνα. Η Κυριακή κύλησε με χαλαρό τρέξιμο από τον Μαραθώνα στην Αθήνα μαζί με 23.000 φίλους. Ήμουν απροετοίμαστος και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, οπότε το πήρα πολύ χαλαρά για να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Τερματίσαμε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν μεγάλη εμπειρία.

Είμαι ευγνώμων στην Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας για τη φιλοξενία και τη συναδελφικότητά τους. Η λειτουργία από το SZ1A ήταν ένα μεγάλο προνόμιο.

Την επόμενη μέρα, οδηγήσαμε τη διαδρομή του μαραθωνίου και τραβήξαμε μερικές φωτογραφίες πριν πετάξουμε για το σπίτι.

Ανασκόπηση

Μετά από πάνω μια δεκαετία αδράνειας, απόλαυσα πραγματικά αυτό το ταξίδι. 

Είμαι ευγνώμων στην Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας για τη φιλοξενία και τη συναδελφικότητά τους. Η λειτουργία από το SZ1A ήταν ένα μεγάλο προνόμιο. Υπάρχει κάτι που αξίζει να πούμε για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό με εξαιρετική φιλοξενία, χωρίς να χρειάζεται να μείνεις ξύπνιος για 48 ώρες και χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείς αρκετές ημέρες με τη γραφειοκρατία μετά.

Υπάρχει επίσης μεγάλη γοητεία στο χειρισμό με ένα κομμάτι σύρμα και ένα φορητό ασύρματο που χωράει στην παλάμη του χεριού σας.

Είναι πραγματικά όλα μαγικά!

Ένας κουρασμένος Ραδιοερασιτέχνης με ένα φανταχτερό μετάλλιο.
Photo © 2024 Chris R. Burger
Copyright © 2024 Chris R. Burger ZS6EZ - Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. 

Σχετικά άρθρα

Μετακόμιση…

Την Κυριακή 30 Απριλίου 2017, οι SV1HKH, SV1CQK, SV1BDO πήγαν στο σταθμό και μετακόμισαν τις δύο ντουλάπες και άλλα πράγματα στην αποθήκη, προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος στον κυρίως σταθμό. Μένουν κι άλλα πράγματα να […]

Μάθετε Περισσότερα

Συμμετοχή στο CQ WPX contest

SV1DPI, SV2FWV       Στις 26 και 27 Μαΐου λάβαμε μέρος, όπως και πέρυσι, στο cq wpx cw. Φέτος είχαμε τη χαρά η εν λόγω συμμετοχή να έρθει ως επιστέγασμα σε μια ωραία προσπάθεια που κάναμε και […]

Μάθετε Περισσότερα

Εκδόθηκε ο νέος Κανονισμός λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών

Νόμο του κράτους αποτελεί από τις 2 Σεπτεμβρίου και μετά, ο νέος κανονισμός λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου (ΥΑ 38200/1136/02-9-2011). Θυμίζουμε ότι το σχέδιο είχε κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ και καιρό. Δυστυχώς με τον ανασχηματισμό […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση