Loading…

Επιστολή της ΕΡΔΕ για τη διαβούλευση που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες

Η ΕΡΔΕ απέστειλε το παρακάτω σχόλιο στη διαβούλευση για το νομσχέδιο, όπου στο άρθρο 26 περιλαμβάνεται διάταξη που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες. Σημειώνουμε ότι η διάταξη που αναφερόμαστε λέει τα εξής:
1. Από την υποχρέωση της διαδικασίας αδειοδότησης του άρθρου 2 του παρόντος εξαιρούνται :
….
γ) Οι κατασκευές κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών, με την προϋπόθεση ότι: αα) δεν επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια της αεροπλοΐας, ββ) χρησιμοποιούν συχνότητες οι οποίες έχουν κατανεμηθεί βάσει του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (Ε.Κ.Κ.Ζ.Σ.) στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη, και γγ) έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.

Στις παραπάνω γραμμές υποβάλλαμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:
“Σχετικά με το άρθρο 26, παρ.1, εδάφιο γ του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, που αφορά μεταξύ άλλων τους ραδιοερασιτέχνες, έχουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
Δεν είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ραδιοερασιτεχνών, αντιθέτως θεωρούμε ότι έπρεπε ήδη να υπάρχει, με σεβασμό πάντα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παρότι τα στοιχεία μας υπάρχουν ήδη στις κατά τόπους υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, δεν έχουμε αντίρρηση να βοηθήσουμε, υποβάλλοντας τα στοιχεία μας ξανά, αλλά μέχρις εκεί. Ως εκ τούτου η φράση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος» μας βρίσκει αντίθετους. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με μια πρόταση, όπως: «έχει υποβληθεί δήλωση με σκοπό την ηλεκτρονική καταγραφή της θέσεως του σταθμού» κι τίποτα παραπάνω.
Διαφεύγει, προφανώς, της αντιλήψεώς σας ότι οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί χρησιμοποιούνται, μεταξύ των άλλων και ως σταθμοί εκτάκτων αναγκών, σταθμοί για την κάλυψη διαφόρων γεγονότων, φορητοί σταθμοί, κινητοί σταθμοί σε αυτοκίνητα, στα βουνά σε field day για ασκήσεις, κλπ. Γνώμη μας είναι ότι πρέπει να μνημονεύεται ξεχωριστά, ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπου η θέση είναι προσωρινή και εφόσον είναι για ολιγοήμερο διάστημα«δεν απαιτείται η ηλεκτρονική καταγραφή».
Τέλος, εκφράζουμε την απορία μας, γιατί στο επόμενο εδάφιο, περιλαμβάνεται η φράση περί σύμφωνης γνώμης της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, μόνο για τους ραδιοερασιτέχνες ενώ δεν περιλαμβάνεται σε άλλες περιπτώσεις (CB, κλπ). Γνώμη μας και με δεδομένη τη συμβολή των ραδιοερασιτεχνών σε έκτακτες ανάγκες αλλά και του γενικότερα υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ότι θα έπρεπε, εάν συμφωνείτε, το αντίθετο να προβλέπεται, ώστε και παρά την αντίθεση, σε κάποιες περιπτώσεις, της πολυκατοικίας, να είναι δυνατή η εγκατάσταση κεραιών ραδιοερασιτεχνών, τουλάχιστον σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.”

Επιτυχία στο CQ WPX RTTY 2019

Το Σαββατοκύριακο του περασμένου Φεβρουαρίου που ξεχώρισε για την επίσκεψη πολλών ραδιοερασιτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα και το πάρτι που ακολούθησε, είχαμε “τρέξει” και contest (λεπτομέρειες εδώ). Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του CQ WPX RTTY 2019 λοιπόν, και είμαστε 1οι στην Ελλάδα, 7οι στην Ευρώπη και 9οι στον κόσμο! Καθόλου άσχημα… Χειριστές (εν μέσω πάρτι χαρακτηρίζονται και ηρωικοί) οι SV1JMC, SV1DPJ, SV3BSF, SV1CIB, SV1RRX, SV1BDO και SV1DPI.

Συμμετοχή στο CQ WPX CW Contest

Ο SZ1A θα είναι στον αέρα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 25-26 Μάη, συμμετέχοντας στο CQ WPX CW Contest. Έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε, ως χειριστές, δύο καλούς φίλους από το εξωτερικό, τον Garo Molozian, G0PZA, από την Αγγλία, και τον ιδιοκτήτη της Prosistel, Gianni Capitanio, I7PHH. Μαζί με αυτούς οι συνήθεις ύποπτοι Αντρέας SV1DKD, Κώστας SV4FFL, Γιώργος SV1ELF, Κώστας SV1DPI, Βασίλης SV1DPJ, Δημήτρης SV1CIB και Βασίλης SV1BJW. Θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε όλους τους Ελληνικούς σταθμούς. Μετά το QSO και μόνο, θα ήταν ωραίο να μας σποτάρετε. Τα λέμε στον αέρα…

CQ WPX SSB 2019

Το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου 2019, συμμετείχαμε στο CQ WPX SSB Contest. Παρότι το σκεφτόμαστε μέχρι τελευταία στιγμή, συμμετείχαμε στην κατηγορία Multi Single High Power. Χειριστές λίγοι αλλά καλοί: SV1DKD, SV1CIB, SV1DPI, SV1DPJ, SV1CQN, SV1HKH. Απ΄ όλους μόνο οι SV1DKD, SV1DPI ήταν full time κι αυτό μας δημιούργησε πρόβλημα στην επάνδρωση των θέσεων. Έτσι τις περισσότερες ώρες μόνο η μία θέση λειτουργούσε. Κάποιες ακόμη και ο inband ή ο multiplier. Ποτέ και οι τρεις μαζί. Παρ΄ όλα αυτά κάναμε ένα καλό σκορ με δεδομένο ότι η διάδοση ήταν κακή. Επίσης μας επισκέφθηκαν το ΣΚ οι SV1UK, SV1DPU, SV1SN, SV1CQR, SV1CIE. Ως ομάδα υποστήριξης, ως συνήθως, οι SV1CQG, SV1CQK. Παράλληλα έγιναν και κάποιες δουλειές, όπως κλάδεμα δέντρων. Η μοναδική αβαρία προήλθε από τον δυνατό αέρα: γύρισαν λίγο οι κεραίες των 20 και 40μ.


Γενική Συνέλευση 2019

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ, την προσεχή Δευτέρα 18 Μαρτίου και ώρα 7μμ θα γίνει Γενική Συνέλευση (προσοχή: όχι εκλογές αλλά μόνο γενική συνέλευση) στα γραφεία της ΕΡΔΕ στην Καμαρούλα, με θέματα:
  1. Απολογισμός 2018
  2. Έγκριση προϋπολογισμού 2019
  3. Τυχόν μετεγκατάσταση του σταθμού σε άλλη θέση
  4. Άλλα θέματα που θα τεθούν από τα μέλη

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ θα διεξαχθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος.
Παρακαλούμε όλους να έρθουν. Η παρουσία μας σε όλες τις δράσεις του συλλόγου και ιδιαίτερα σ’ αυτές που καθορίζουν το μέλλον του είναι πιο σημαντική από τη συνδρομή μας.

Αποτελέσματα ARI contest 2018

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για το ARI Contest 2019 (Ιταλικό). Ο Βασιλης SV1DPJ είχε πάρει μέρος πέρυσι το Μάιο στο ARI, με το διακριτικό του συλλόγου, στην κατηγορία ενός χειριστή, μόνο CW, High power. Μάλιστα τότε είχε παρουσιάσει πρόβλημα η κεραία των 40μ και ουσιαστικά δε βγήκε στα 40μ καθόλου που ήταν μεγάλο μειονέκτημα. Παρόλα αυτά κατάφερε να είναι 1ος στην Ελλάδα για άλλη μια φορά. Συγχαρητήρια…