RADIO AMATEUR ASSOCIATION OF WESTERN GREECE

Μενού

Θα ακουστεί μια τελευταία φορά το “KVR”;

KVR Non-Directional Beacon Tower
Φωτό του SV1XV από το παροπλισμένο high-power (KW) Non-Directional-Beacon “KVR” στο Καβούρι (με πύργο ύψους 200Μ) που έκανε εκπομπή στους 357KHz (https://ourairports.com/navaids/KVR/Kavouri_NDB_GR/)

Απόψε ξεκινά το 160Μ CQ WW CW…

Παραθέτω μερικές φωτογραφίες σχετικά με το παροπλισμένο high-power (KW) Non-Directional-Beacon “KVR” στο Καβούρι (με πύργο ύψους 200Μ) που έκανε εκπομπή στους 357KHz (https://ourairports.com/navaids/KVR/Kavouri_NDB_GR/).

Kavouri Non-Directional-Beacon (NDB) "KVR" Position — at Kavouri, Vouliagmeni, Athens, Greece
Kavouri Non-Directional-Beacon (NDB) “KVR” Position — at Kavouri, Vouliagmeni, Athens, Greece.

Κάποτε ήταν βασικό εργαλείο για την αεροναυτιλία, και ο συγκεκριμένος ραδιοφάρος ήταν το τελευταίο way-point πριν το “ATH” NDB του αεροδιαδρόμου του Διεθνής Αεροδρομίου Ελληνικού.

Περισσότερα για τους ραδιοφάρους NDB στο https://en.wikipedia.org/wiki/Non-directional_beacon.

Είναι μεγάλης συναισθηματικής αξίας για μένα το συγκεκριμένο NDB, καθώς μεγάλωσα με τις νότες morse του KVR (-.- …- .-.).

Τον άκουγα κανονικά καθώς κατοικούσα σχετικά κοντά, σε συνορεύοντα δήμο. Πριν ακόμα αγοράσω το πρώτο μου πομποδέκτη βραχέων, έβαζα το KVR σε ένα μικρό ραδιοφωνάκι τύπου “τρανζίστορ” που είχα στο δωμάτιο μου και κοιμόμουν το βράδυ ακούγοντας τους χαρακτηριστικούς ήχους του, ονειρευόμενος το πότε θα αποκτήσω τον πρώτο μου σταθμό στα βραχέα.

Επίσης όποτε καθόμουν σε ένα αυτοκίνητο ρύθμιζα τον δέκτη AM στους 714KΗz που ήταν η πρώτη αρμονική της βασικής συχνότητας εκπομπής του KVR, και φανταζόμουν ότι ήμουν σε αεροπλάνο ή σε πλοίο, και τον χρησιμοποιούσαμε για πλοήγηση (σαν παιδί είχα πολύ φαντασία! hi hi :))

Photo of the main entrance at Kavouri Non-Directional-Beacon (NDB) "KVR" site — at Kavouri, Vouliagmeni, Athens, Greece.
Photo of the main entrance at Kavouri Non-Directional-Beacon (NDB) “KVR” site — at Kavouri, Vouliagmeni, Athens, Greece.

Γιατί τα γράφω αυτά;

Γιατί σήμερα είναι το 160M CQ WW CW Contest.

Για όσους δεν ξέρουν, ονειρεύομαι κάτι χρόνια τώρα να τρέχαμε από εκεί το συγκεκριμένο contest. Δηλαδή, να μας παραχωρούσε η ΥΠΑ προσωρινά τον πύργο, που είναι εκτός λειτουργίας για χρόνια, για τις ανάγκες του contest. Ο πύργος είναι ιδανικός, είναι ύψους 200μ και ακριβώς πάνω στην θάλασσα σε υπερυψωμένο λόφο, με τέλεια γωνία take-off – καλύτερα δεν γίνεται δηλαδή.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος στην ΥΠΑ που θα μπορούσε να βοηθήσει στο συγκεκριμένο project. Θα ήταν καλό PR για την υπηρεσία πάντως, και υπάρχει προηγούμενο. Όπως για παράδειγμα με την ΕΡΤ και το παροπλισμένο σταθμό της στην Ρόδο, που παραχωρήθηκε το 2017 για να τρέξει το SX5R (https://cq160.com/sx5r_2017_ssb.htm) χάρη στις προσπάθειες του αγαπητού φίλου και άξιου συναδέλφου, Stathis Maliakis SV5DKL.

Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε πριν κατεδαφιστεί ο πύργος.

Κρίμα όμως θα ήταν να κατεδαφιστεί και να πουληθεί το οικόπεδο (που είναι φιλέτο πολυτελείας), χωρίς να ακουστεί έστω μια τελευταία φορά στον αέρα το “KVR”….

73 de SV1DKD

Example of Kavouri NDB "KVR" SWL Reception Report (QSL) sent to a Mr. Patricl Robic. The document image was found online via a google search
Example of Kavouri NDB “KVR” SWL Reception Report (QSL) sent to a Mr. Patricl Robic. The document image was found online via a google search
The Kavouri Non-Directional-Beacon (NDB) "KVR" Tower (200m tall) — at Kavouri, Vouliagmeni, Athens, Greece.
The Kavouri Non-Directional-Beacon (NDB) “KVR” Tower (200m tall) — at Kavouri, Vouliagmeni, Athens, Greece.

Σχετικά άρθρα

SSB QSO via Qatar OSCAR-100 - The First Geostationary Satellite carrying Amateur Radio

Πρακτικές Οδηγίες για να Βγείτε στον Oscar-100 (βίντεο)

Γενικά Ο Oscar 100 είναι ο πρώτος γεωστατικός ραδιοερασιτεχνικός αναμεταδότης (transponder) και εκτοξεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου 2018. Είναι ένα κοινό σχέδιο της Qatar Satellite Company (Es’hailSat), της Qatar Amateur Radio Society (QARS) και της AMSAT […]

Μάθετε Περισσότερα

Συμμετέχουμε στο CQ WW RTTY

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου 2011, η ΕΡΔΕ θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό που διοργανώνει το Αμερικάνικο περιοδικό CQ, WW RTTY, με το διακριτικό της Ένωσης SZ1A, από το σταθμό contest της Ένωσης, στο Red Forest (περίπου […]

Μάθετε Περισσότερα

Συντήρηση beverage

7/12/2016 Οι SV1CQN, SV1CIB πήγαν στο σταθμό για συντήρηση των beverages. Τοποθετήθηκε ράβδος γείωσης και αντίσταση στην Αμερικάνα (Νο1), η Γιαπωνέζα (Νο2) ελέγθηκε ξανά και είναι εντάξει, η Νο3 δείχνει 4-5 στάσιμα αλλά δεν πρόλαβαν […]

Μάθετε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση