Ετοιμάστε (υπογράψτε) και στείλτε ένα αρχείο στο LotW

Ας δούμε τώρα τι πρέπει να κάνουμε για να στείλουμε-ανεβάσουμε ένα αρχείο στο LotW. Ανοίγουμε το πρόγραμμα TQSL (προσοχή: όχι το TQSLcert). Από το πρόγραμμα που κρατάμε το ημερολόγιο επαφών μας, έχουμε φροντίσει να εξάγουμε ένα αρχείο adif ή cabrillo. Το σύνηθες είναι το αρχείο να είναι τύπου adif (αυτά τα αρχεία έχουν την κατάληξη .adi).

 

1. Πάμε στο File και μετά κάνουμε κλικ στο Sign Existing ADIF or Cabrillo file, που είναι η πρώτη επιλογή. Θα δούμε τότε την ακόλουθη οθόνη:

 

2. ΠΡΟΣΟΧΗ Αν δεν είναι η πρώτη φορά που θα στείλετε με αυτό το διακριτικό, επιλέξτε το διακριτικό που επιθυμείτε από τη λίστα και προχωρήστε στο βήμα 5, παρακάπτοντας τα ενδιάμεσα βήματα.

Διαφορετικά κι εφόσον πρόκειται για πρώτη φορά να στείλετε με κάποιο διακριτικό, κάνετε κλικ στο New, και θα δείτε την παρακάτω οθόνη:

3.Επιλέγουμε το διακριτικό που θέλουμε (στην περίπτωσή μου SX25DPI) στο πεδίο Callsign (προσέξτε ότι πρέπει το διακριτικό που θέλουμε να έχει πιστοποιηθεί και εισαχθεί στο TQSLcert), τo QTH Locator μας εκεί που λέει Grid Square (στην περίπτωσή μου KM08QP), τη ζώνη ITU (28 για όλη την Ελλάδα), τη CQ ζώνη μας (20 για όλη την Ελλάδα) και τον αριθμό ΙΟΤΑ (αν έχουμε - στην περίπτωσή μου τίποτα) και πατάμε Next, για να πάμε στην επόμενη οθόνη...

4.Εδώ συμπληρώνουμε πώς θέλουμε να ονομάσουμε τη θέση μας, προκειμένου να τη θυμόμαστε στο μέλλον. Στην περίπτωσή μου την είπαμε SX25DPI και πατάμε Finish για να προχωρήσουμε. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, κάποιος να έχει μια θέση από το κανονικό QTH την οποία να λέει SV1DPI Agrinio και μια άλλη από το εξοχικό, την οποία να λέει SV1DPI EKSOXIKO.

 

5. Τώρα πλέον μπορούμε να επιλέξουμε. Διαλέγουμε ας πούμε το SX25DPI και πατάμε OK. Αν ήρθαμε εδώ από το βήμα 2 είχαμε ήδη επιλέξει εκεί. Στη συνέχεια βλέπουμε την ακόλουθη οθόνη.

 

6. Επιλέγουμε το αρχείο ADI που θέλουμε. Προσέξτε ότι δεν παίζει κανένα ρόλο πώς ονομάζουμε το αρχείο ADI, αλλά με ποιο πιστοποιητικό το υπογράφουμε. Ακόμη δηλαδή κι αν το λέμε SX25DPI και το υπογράψουμε με το SV1DPI, το LotW θα καταλάβει ότι ο SV1DPI έχει κάνει αυτά τα qso. Πρέπει να καταλάβουμε την έννοια της υπογραφής: στην ουσία είναι ο τρόπος να πούμε στο σύστημα ποιο διακριτικό χρησιμοποιήσαμε για τις επαφές που περιέχονται στο αρχείο που στέλνουμε. Άρα προσοχή στο προηγούμενο βήμα 5. Εδώ επέλεξα το SX25DPI.ADI και πατάω Άνοιγμα...

 

7. στη συνέχεια επιλέγουμε πώς θα πούμε το αρχείο tq8 που θα δημιουργήσουμε. Προσέξτε ότι επίσης δεν παίζει κανένα ρόλο πώς θα ονομάσουμε το αρχείο αλλά με πιο διακριτικό "υπογράψαμε" το αρχείο. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το αρχείο (αυτό με την προέκταση .tq8) που θα στείλουμε - ανεβάσουμε στο LotW.

 

8. Το πρόγραμμα μας ρωτάει ακόμη μια φορά για σιγουριά, αν όντως θέλουμε να υπογράψουμε με το διακριτικό SX25DPI, και αν όντως η ραδιοχώρα γι' αυτό το διακριτικό, είναι η Ελλάδα (Greece) καθώς και αν όλα αυτά είναι σωστά. Αφού σιγουρευτούμε ότι είναι σωστά, πατάμε NAI.

 

9. Ακολούθως ερωτόμαστε για το αν θέλουμε να συμπληρώσουμε την ημερομηνία του πρώτου και του τελευταίου qso που θέλουμε να μετρήσει. Συνήθως έχουμε κάνει την επιλογή για το ποια qso θέλουμε κατά την εξαγωγή από το πρόγραμμα, οπότε αφήνουμε τις ημερομηνίες κενές. Αυτή η επιλογή ουσιαστικά χρειάζεται αν από το πρόγραμμα που κρατάμε το log μας, δεν μπορούμε να επιλέξουμε ποια qso θα στείλουμε και εξάγουμε ολόκληρο το log. Τότε καλό είναι να μην το στέλνουμε όλο, εισάγοντας παραπάνω δουλειά στο σύστημα και να επιλέγουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες ανάμεσα από τις οποίες περιέχονται οι επαφές που θα στείλουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως το αφήνουμε κενό.

 

10. Μετά, το πρόγραμμα μας ζητάει τον κωδικό μας (password), ώστε να σιγουρευτεί ότι εμείς οι ίδιοι κάνουμε όλη τη διαδικασία. Τον δίνουμε και πατάμε ΟΚ...

 

11. Το πρόγραμμα μετατρέπει τα qso μας και ίσως ανάλογα και με την ταχύτητα του Η/Υ προλάβουμε να δούμε το παραπάνω παράθυρο. Όταν τελειώσει βλέπουμε το επόμενο παράθυρο, στο οποίο μας δίνει αναφορά ότι η δουλειά έγινε σωστά....

 

12. Ώπα!! Δεν τελειώσαμε. Πρέπει τώρα ή να μπούμε στο LotW και να κάνουμε upload το αρχείο που μόλις δημιουργήσαμε ή να το στείλουμε με email. Για λόγους ευκολίας, συνήθως επιλέγω το δεύτερο. Ανοίγουμε το outlook ή όποιο άλλο πρόγραμμα και στέλνουμε το SX25DPI.TQ8 σαν συνημμένο στο email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Λίγη ώρα μετά (κοντά στα μεγάλα contest μπορεί να κάνει και περισσότερο), λαμβάνουμε ένα email που επιβεβαιώνει ότι όλα εξελίχθησαν ομαλά....

JSN Solid template designed by JoomlaShine.com