ARDUINO CW MEMORY KEYER

του Γιώργου Σωφρονά SV1ELF

Η εν λόγω κατασκευή ξεκίνησε  καιρό μετά  την αγορά μίας πλακέτας Arduino Uno την οποία πήρα με σκοπό την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της.

ard01

Όπως το περιγράφει ο δημιουργός του, το Arduino είναι μια «ανοικτού κώδικα» πλατφόρμα «πρωτοτυποποίησης» ηλεκτρονικών βασισμένη σε ευέλικτο και εύκολο στη χρήση hardware και software .

Ένα χρόνο μετά την αγορά της πλακέτας, είδα την κατασκευή του K3NG (http://blog.radioartisan.com/arduino-cw-keyer/)  για το memory keyer, κάτι το οποίο αμέσως με συνεπήρε μιας που επρόκειτο και για ραδιοερασιτεχνική κατασκευή.

Η κατασκευή αποτελείται από την πλακέτα Arduino Uno και μια πλακέτα διάτρητη στην οποία τοποθετήθηκαν κάποια επιπλέον εξαρτήματα για να γίνει το memory keyer του σχεδίου που ακολουθεί.

ard02

(Πατήστε εδώ για να δείτε σε πλήρη ανάλυση το παραπάνω σχέδιο)

Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα μπορείς να προγραμματίσεις αυτό το keyer, αρκεί να έχεις μάθει να χρησιμοποιείς  κλειδί .

Με την χρήση του μπουτόν command, τον χειρισμό του γράμματος P και  την αποστολή μέσω του κλεδιού μας του χαρακτήρα – εντολής, μπορούμε να προγραμματίσουμε ή να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις του keyer. 

Ενδεικτικά αναφέρω λίγες από τις πολλές δυνατότητες προγραμματισμού του.

A – Switch to Iambic A mode

B – Switch to Iambic B mode

D – Switch to Ultimatic mode

F – Adjust sidetone frequency

G – Switch to bug mode

I – TX enable / disable

J – Dah to dit ratio adjust

N – Toggle paddle reverse

O – Toggle sidetone on / off

P# – Program a memory

T – Tune mode

V – Toggle potentiometer active / inactive

W – Change speed

X – Exit command mode (you can also press the command button (button0) to exit)

Z – Autospace On/Off

Οι μικρές παρεμβάσεις που έκανα στο κύκλωμα, αφορούσαν  την αφαίρεση  των  tx key 2 και tx key 3, την μη τοποθέτηση της υποδοχής για πληκτρολόγιο, καθώς και το ότι πήρα  τη λήψη εξόδου για το ηχείο αμέσως μετά την αντίσταση R2. Αυτό έγινε επειδή χρησιμοποίησα για μεγάφωνο ένα ηχείο από μικρομεγάφωνο vhf (το μεγάφωνο χρησιμοποιείται σαν ακουστικό monitor).

H τροφοδοσία της κατασκευής γίνεται ή μέσω της usb πόρτας ή με εξωτερική τροφοδοσία 5-9 volts, από μια μπαταρία που μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και μες το κουτί.

Όπως βλέπετε, η εν λόγω κατασκευή περιλαμβάνει ποτενσιόμετρο ταχύτητας, έξοδο για σύνδεση με το key in του πομποδέκτη, είσοδο κλειδιού, usb port, υποδοχή για εξωτερική τροφοδοσία, έξι μπουτόν (ένα command και πέντε μνήμες, μπορούμε να βάλουμε έως και δεκαπέντε) και ενός Led που πρόσθεσα εγώ μέσω ενός optocoupler για την φωτεινή απεικόνιση του cw.

Παραθέτω κάποιες εικόνες από την κατασκευή μου που θα κάνουν σαφέστερα όσα προανέφερα.

ard3

ard04

 

ard05

ard06

ardu07

ard08

Η όλη κατασκευή έγινε σε ένα κουτί διαστάσεων 10Χ10Χ5 cm περίπου. Λίγη δουλειά παραπάνω χρειάστηκε στην πρόσοψη, για να έχω καλή απόδοση του ήχου.

Η φόρτωση του software γίνεται μέσω της USB πόρτας και μιας εφαρμογής. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη αφού πρώτα έχουμε φορτώσει τους drivers του arduino:  http://www.arduino.cc/

Μπορούμε να κάνουμε κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα εύκολα. Επίσης θα πρέπει να προσθέσω ότι είναι δυνατή και η προσθήκη  Lcd display.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι η συμβατότητα της εν λόγω κατασκευής με το K1EL Winkey 1.0 και το 2.0 interface protocol για τα διάφορα Logging programs που χρησιμοποιούμε για να χειρίζουμε CW.

Προσωπικά το δοκίμασα με το DX4WIN (που υποστηρίζει το Winkey) και δούλεψε κανονικά με την version 2012090501, που μπορείτε να κατεβάσετε  από το εξής site: http://sourceforge.net/projects/k3ngarduinocwke/files/ (στο πρόγραμμα έλεγε ότι δεν ανταποκρίνεται το K1EL key αλλά δούλευε κανονικά).

Όταν δοκίμασα την τελευταία έκδοση, έδειξε να μην υπάρχει πλέον συμβατότητα με το dx4win.  Ίσως όμως να χρειάζονταν και κάποια ρύθμιση στο software που δε γνώριζα.

Παρόλα αυτά το keyer λειτουργεί άψογα ακόμη και χωρίς την τελευταία version. Έτσι και   προκειμένου να συνεργάζεται με το logging program το οποίο χρησιμοποιώ και χωρίς να κάνω περαιτέρω επεμβάσεις στο πρόγραμμα, επέλεξα την έκδοση που ανέφερα.

Η εν λόγω κατασκευή έχει μπει και στην παραγωγή από κάποιους ξένους συναδέλφους μας, όπως ο DJ0MY http://nanokeyer.wordpress.com/nanokeyer-info/ και ο OK1RS http://hamshop.cz/open-cw-keyer-c27/open-cw-keyer-i196/ που τα πουλάνε ως kit.

   Καλή Τύχη σε όσους τολμήσουν να ασχοληθούν  με την κατασκευή αυτή.

   

Εισαγωγή χρηστών

Οι συνδεδεμένοι χρήστες έχουν περισσότερα μενού και επιλογές...

JSN Solid template designed by JoomlaShine.com