Σύστημα διανομής κεραιών λήψης σε 2 σταθμούς

Γράφει ο Γιώργος Σωφρονάς, SV1ELF

Για μια ακόμη φορά η ιδέα αυτή προέκυψε από τις ανάγκες του σταθμού της ΕΡΔΕ, SZ1A. Η ανάγκη ήταν να χρησιμοποιηθούν οι κεραίες λήψης (beverage) που διαθέτει ο σταθμός contest SZ1A στον Κοκκινόλογγο και από τους δύο σταθμούς (operation desks).
Για να γίνω πιο σαφής η λειτουργία του συστήματος έχει ως εξής:
Με το σύστημα αυτό δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης των κεραιών beverage που διαθέτουμε, και από τους δύο σταθμούς, εντελώς ανεξάρτητα! Δίνεται για παράδειγμα η δυνατότητα ο ένας σταθμός να χρησιμοποιεί για λήψη την κεραία για τις 270ο ενώ ο άλλος να χρησιμοποιεί την κεραία για τις 90ο ή ακόμη και αυτή των 270ο εάν θέλει.
Στην διεθνή αγορά ένα τέτοιο συστηματάκι διατίθεται από την «aytechnologies» και μπορείτε να το δείτε στο ακόλουθο site:

http://www.aytechnologies.com/Products/RAS8x2data.htm ,

το δε κόστος του ανέρχεται στα 430$, συν μεταφορικά, συν τελωνεία, κλπ. Το εν λόγω σύστημα ακολουθεί άλλη φιλοσοφία, αφού διανέμει τις κεραίες σε μπάντες και από κει τους παίρνουν οι σταθμοί.
Εμείς αρχικά χρησιμοποιούσαμε ένα ασύρματα ελεγχόμενο κινέζικο διακόπτη (από το ebay) και αλλάζαμε έτσι τις κεραίες για το ένα ράδιο. Η προσέγγιση λοιπόν ήταν παρόμοια. Πήραμε άλλον ένα ασύρματο τέτοιο διακόπτη για το 2ο ράδιο και μέσω ενός splitter για κάθε κεραία, θα δίναμε και στα δύο.
Έτσι χρειαστήκαμε δύο ασύρματους κινέζικους τηλεχειρισμούς (που να λειτουργούν σε διαφορετική συχνότητα), από τους οποίους ο ένας ήδη χρησιμοποιείτο για την μεταγωγή των κεραιών beverage από τον σταθμό running, κι έναν ακόμη για το σταθμό multiplier, οπότε υπήρχε η ανάγκη κατασκευής των splitter και όλα αυτά να τοποθετηθούν μαζί σε ένα κουτί. Έτσι τουλάχιστον μας φάνηκε στην αρχή…
p1Στο P1 βάζουμε την κεραία λήψεως, στο P2 και P3 τα δύο ράδια ή καλύτερα οδηγούμε τα Ρ1 και Ρ2 στο κάθε ράδιο ή καλύτερα σε μια θέση στον κάθε ασύρματο τηλεχειρισμό. Φτιάχνοντας 8 splitter μπορούμε να μοιράσουμε 8 κεραίες. Σημειώστε ότι με τη χρήση του splitter «χάνουμε» 3dB, κάτι που δε μας πειράζει ιδιαίτερα σε κεραίες λήψεως αφού περισσότερο δίνουμε προσοχή στο σήμα προς θόρυβο.

Ως splitter χρησιμοποιήσαμε την παρακάτω σχεδίαση του magic "T"

p2

p3

Κατεβάστε το παραπάνω σχεδιάκι σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η κατασκευή, αγοράζοντας ένα κουτί στεγανό, κατασκευάζοντας τα splitter τύπου magic "T" (για combiner ή splitter) σύμφωνα με τον σχεδιασμό του W8JI και του F6AOJ κατά τον PE3V, και τοποθετώντας τους δύο τηλεχειρισμούς για να γίνεται η μεταγωγή των κεραιών.

Εδώ είχαμε και το πρώτο πρόβλημα στην κατασκευή! Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε απομόνωση μεταξύ των κεραιών επειδή υπήρχε άμεση σύνδεση των κεραιών μέσω της γείωσης των splitter! Θυμηθείτε: magic "T". Όλα τα κάτω μέρη των «Τ» γειώνονταν με κοινή γείωση.

Έτσι προχωρήσαμε στον επανασχεδιασμό του συστήματος:

 • Αποξηλώθηκαν τα splitter και τοποθετήθηκαν σε νέα διάτρητη πλακέτα με λίγο μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, όσο αυτό ήταν εφικτό, προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν επηρεασμό από το ένα στο άλλο
 • Τοποθετήσαμε ρελέ διπλών επαφών, ένα σε κάθε έξοδο splitter για πλήρη απομόνωση μεταξύ των κεραιών (πλέον κόβαμε και το + και το – της κεραίας) μετά το splitter.

Έτσι το σύστημα έγινε κάπως έτσι:

p4

Ένα splitter και δύο ρελέ ανά κεραία λήψεως, οκτώ splitter και δεκάξι ρελέ δηλαδή σύνολο, συν τους δύο τηλεχειρισμούς σε διαφορετική συχνότητα λειτουργίας.
Η τελική αυτή σχεδίαση μας δίνει επίσης την δυνατότητα επιλογής των κεραιών και χωρίς την χρήση των τηλεχειρισμών, παρά μόνο με την χρήση ενός μεταγωγικού διακόπτη για κάθε σταθμό.

p5

Μελλοντικά σχεδιάζουμε την προσθήκη 1:1 balun για την αποφυγή common mode current στην γραμμή μεταφοράς ή επίσης την τοποθέτηση bandpass φίλτρου για τα 160m, 80m, 40m (η χρήση bandpass είναι απαραίτητη ούτως ή άλλως. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε ήδη υπάρχοντα Bandpass φίλτρα εξωτερικά συνδεδεμένα). Επίσης ίσως στο μέλλον προσθέσουμε προενισχυτή εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση της λήψεως.

Τα splitters με τους ρελέδες μόνο

p6

Η κατασκευή ολοκληρωμένη με τους κινέζικους τηλεχερισμούς (και τα χειριστήρια)

p7

Υλικά κατασκευής για τη μεταγωγή 8 κεραιών

 • 16 X BN73-202 binocular ferrite 21€
 • Πηνιόσυρμα 4€
 • 8 Χ αντίσταση 100R/2W 5€
 • 8 Χ πυκνωτής 82pF 3€
 • Πλακέτα διάτρητη 7€
 • 16 Χ ρελέ 27€
 • 10 Χ BNC connector 12€
 • Βύσμα τροφοδοσίας 1€
 • Κουτί κατασκευής στεγανό 15€
 • 2 Χ τηλεχειρισμός ασύρματος 40€
 • Διάφορα υλικά 5€
 • Σύνολο 140€

Ελπίζω η ιδέα – κατασκευή αυτή να βοηθήσει κι άλλους στην αύξηση των πολυπόθητων πόντων στους διαγωνισμούς. Εμείς καιρός να σκεφτούμε άλλα κρυφά όπλα για να κερδίσουμε :)

Καλά DX de SV1ELF.

Εισαγωγή χρηστών

Οι συνδεδεμένοι χρήστες έχουν περισσότερα μενού και επιλογές...

JSN Solid template designed by JoomlaShine.com